Η εμφάνιση του Ροναλντίνιο στο παιχνίδι με την Αθλέτικ Μπιλμπάο περιείχε κάτι που έλειπε πολύ καιρό από τον Βραζιλιάνο: το χαμόγελο! Τα τρικ τού βγήκαν, έκανε κάποια τρελά κολπάκια που ξετρέλαναν την εξέδρα και πήγε να βάλει ένα μαγικό γκολ.
Τίποτε από όλα αυτά, έχω την εντύπωση, δεν μετράει πιο πολύ από το χαμόγελο που τα συνόδευε! Ειδικά στη φάση που πέρασε -σαν να μην υπήρχαν- δύο αμυντικούς και στη συνέχεια με σκαφτό σουτ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, η εικόνα του θύμισε το παιδί που θαυμάζαμε μέχρι πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Και η εικόνα του όταν έβγαλε τη φανέλα στο τέλος και κατέβασε με... νόημα το σορτσάκι για να φανεί αν είναι χοντρός αποτέλεσε το χαϊλάιτ της βραδιάς!
Φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, οι Βάσκοι της Αθλέτικ ήταν παιχνιδάκι για την Μπάρτσα. Ακόμα και με την κακή εμφάνιση της περασμένης εβδομάδας στο «Μεστάγια» θα μπορούσε η ομάδα του Ράικαρντ να νικήσει. Τη διαφορά δεν την κάνει το τελικό σκορ (3-0), αλλά η εικόνα της Μπάρτσα.
Ο Ετό απέδειξε πόσο σημαντικός είναι γι' αυτή την ομάδα και ίσως κανείς άλλος πάικτης δεν φάνηκε τόσο αναντικατάστατος τη φετινή σεζόν όσο ο Καμερουνέζος, σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα και σύλλογο. Η απουσία του αποδυνάμωσε την Μπαρτσελόνα, που από την ώρα του τραυματισμού του, στη Βρέμη, τον Σεπτέμβριο, δεν πήρε (πλην της κόντρας με τη Βέρντερ στο «Καμπ Νου») κανένα σημαντικό ματς στη χρονιά.
Αρχής γενομένης από το αυριανό παιχνίδι με τη Σαραγόσα για το Κύπελλο, οι «μπλαουγκράνα» οφείλουν να δώσουν απαντήσεις μέσα σε ένα δεκαήμερο για το πού οδεύει η χρονιά τους. Η Σαραγόσα υπερασπίζεται το 1-0 με το οποίο άλωσε τη Βαρκελώνη, όπως και η Λίβερπουλ τη δική της νίκη με 2-1 στο ματς της επόμενης Τρίτης. Ενδιάμεσα η Μπάρτσα θα πάει στη Σεβίλλη και την Κυριακή, μετά τη ρεβάνς στο «Ανφιλντ», η αρμάδα του Ράικαρντ υποδέχεται τη Ρεάλ στο «El clasico». Τέσσερα ματς που θα φτιάξουν ή θα διαλύσουν τη σεζόν.
Το παρήγορο, πάντως, για την Μπάρτσα είναι το χαμόγελο του Ροναλντίνιο. Διότι ο Ετό είναι σπουδαίος, ο Μέσι σημαντικός, ο Ντέκο πολύτιμος, αλλά κανείς τους δεν είναι Ροναλντίνιο. Και όσο ο Βραζιλιάνος έβγαζε αυτή την εικόνα που προκαλούσε απορία από το Μουντιάλ και μετά, το μέλλον της πρωταθλήτριας Ευρώπης έμοιαζε θολό.
Τώρα μπορεί να ελπίζει πως κάτι θα σωθεί, αλλά για να γίνει αυτό η πρώτη αληθινή απόδειξη πρέπει να δοθεί άυριο στο «Ρομαρέδα». Και το χαμόγελό του θα είναι αυτό που ίσως σώσει τη σεζόν για την ομάδα του.
Δεν έκανε ρεκόρ για 18 μέρες
Ο Θίο Γουόλκοτ πέτυχε το πρώτο επίσημο γκολ του με τη φανέλα της Αρσεναλ στον τελικό του Λιγκ Καπ την Κυριακή. Ακόμα και στην Αγγλία κάποιοι βιάστηκαν να τον χαρακτηρίσουν τον νεότερο που σκόραρε στον τελικό αυτής της διοργάνωσης.
Γεννημένος στις 16 Μαρτίου 1989, ο κυνηγός για τον οποίο ο Βενγκέρ ξόδεψε ένα κάρο λεφτά για να τον πάρει από τη Σαουθάμπτον πριν από σχεδόν ένα χρόνο ήταν στον προχθεσινό τελικό 6.555 ημερών! Το ρεκόρ, όμως, παραμένει στα χέρια του παιδιού θαύματος της δεκαετίας του '80, του Βορειοϊρλανδού Νόρμαν Γουάιτσαϊντ.
Ο νεότερος πάικτης που έπαιξε ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ (17 ετών και 50 ημερών), το 1982, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Πελέ, πέτυχε το πρώτο γκολ του τελικού ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ στις 26 Μαρτίου 1983.
Αν και δεν έφερε γούρι στην ομάδα του, μια και οι «κόκκινοι» της Λίβερπουλ νίκησαν τελικά 2-1, ο Γουάιτσαϊντ, ο οποίος γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1965, κρατάει σφιχτά το ρεκόρ. Τη μέρα που σκόραρε κατά της Λίβερπουλ, το '83, ήταν 6.537 ημερών. Δηλαδή 18 λιγότερες από την ηλικία του Γουόλκοτ!
Μια και μιλάμε για τον τελικό του Λιγκ Καπ, το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό, αλλά η συμπεριφορά οπαδών και παικτών απαράδεκτη. Η συμπλοκή στο τέλος, που οδήγησε σε τρεις αποβολές (όσες είχαν σημειωθεί στους 46 προηγούμενους συνολικά τελικούς) έχει εξήγηση τα νεύρα των παικτών και το ότι οι πολλοί ξένοι που έχουν μπει στο αγγλικό ποδόσφαιρο ναι μεν βοηθούν τεχνικά τη βελτίωσή του, αλλά έχουν συμβάλει πολύ και στην κακή συμπεριφορά και εικόνα την ώρα των ματς.
Αυτοί οι ηλίθιοι στην εξέδρα, όμως, δεν έχουν δικαιολογία. Η ειδοποιός διαφορά με την Ελλάδα είναι πως η αγγλική ομοσπονδία ήδη κάλεσε σε απολογία τις ομάδες και θα επιβληθούν ποινές.
Η ασφάλεια του «Μιλένιουμ» παρέδωσε το υλικό στην αστυνομία που τραβήχτηκε από τις κάμερες κλειστού κυκλωμάτος, από το οποίο υπολογίζεται πως θα βρεθούν σύντομα αυτοί που πετούσαν τα αντικείμενα.
Τουλάχιστον αυτοί αντιδρούν, έστω και κατασταλτικά. Εμείς ούτε προληπτικά και, κυρίως, ποτέ κατασταλτικά. Και γι' αυτό είμαστε άξιοι της μοίρας μας!