Η προετοιμασία του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2001 όδευε προς το τέλος της, τα παιχνίδια με την Σλάβια Πράγας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχαν πλησιάσει απελπιστικά και ο Γιάννης Κυράστας είχε εκπέμψει SOS όσον αφορά την αμυντική γραμμή της ομάδας, αφού την έβλεπε να έχει μείνει «γυμνή» από την θλάση του Βόκολου και τον τραυματισμό του Γκούμα στο φιλικό με την Λάτσιο. Ο μόνος κεντρικός αμυντικός που ήταν ετοιμοπόλεμος ήταν ο Ρενέ Χένρικσεν και τα περιθώρια είχαν στενέψει απελπιστικά αφού η μεταγραφική περίοδος τελείωνε.

«Ανεβαίνεις αύριο Αθήνα»

Αμυντικός εμπιστοσύνης ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολο να βρεθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έτσι οι ιθύνοντες του Παναθηναϊκού… θυμήθηκαν έναν 22χρονο αμυντικό που τον είχαν δώσει δανεικό στον Άγιο Νικόλαο, ομάδα Γ’ Εθνικής, για να «ψηθεί». Το όνομα αυτού; Σωτήρης Κυργιάκος, ο οποίος μόλις τελείωσε μία καθιερωμένη προπόνηση με την κρητική ομάδα, πήγε στο σπίτι του για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Όμως μία κλήση στο κινητό του τηλέφωνο ήρθε να του ταράξει τα ήρεμα νερά του: «Σωτήρη ετοίμασε τις βαλίτσες σου. Αύριο παίρνεις το πρώτο αεροπλάνο, ανεβαίνεις στην Αθήνα και ενσωματώνεσαι στον Παναθηναϊκό. Θα σε περιμένει ένα αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο ώστε να σε μεταφέρει στην Παιανία για να ξεκινήσεις προπονήσεις». Εντάξει, η συζήτηση μπορεί να μην έγινε ακριβώς έτσι, αλλά το σίγουρο ήταν ο Κυργιάκος ειδοποιήθηκε να επιστρέψει άρον – άρον στην Παιανία, εκεί όπου άρχισε να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του ψηλόσωμου αμυντικού στον Παναθηναϊκό. Με πολύ αμφισβήτηση από τον κόσμο, που χαρακτήρισε την κίνηση της ΠΑΕ ως κίνηση ανάγκης, αλλά με περίσσιο θάρρος και καθόλου άγχος από τον ίδιο. Κάτι που φάνηκε από την πρώτη του κιόλας χρονιά στην «Λεωφόρο». Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μεγαλειώδης πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2001-2002, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα και έδωσε συνολικά 16 αγώνες (2 των προκριματικών και 14 στο Τσάμπιονς Λιγκ). Ο Σωτήρης Κυργιάκος ήταν η μεγάλη αποκάλυψη, αφού παρ’ όλο που έπεσε κατευθείαν στα βαθιά, πήρε την φανέλα του βασικού στο… σπίτι του, αγωνίστηκε στους 14 από τους 16 αγώνες και ήταν από τους καλύτερους και πιο σταθερούς παίκτες του «τριφυλλιού». Ταυτόχρονα, πραγματοποίησε 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας 1 γκολ και είχε και 6 συμμετοχές στο κύπελλο, ενώ είχε ήδη κληθεί στην Εθνική ομάδα.

Από την αμφισβήτηση στην καταξίωση

Φυσικά το ενδιαφέρον των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων δεν θα μπορούσε να αργήσει. Μπάγερν Μονάχου, Μίλαν, Βαλένθια και Ρέιντζερς (από τότε κρατάει το… φλερτ) είχαν απλώσει τα δίχτυα τους και ρωτούσαν να μάθουν για τον… ψηλό της άμυνας του Παναθηναϊκού που εξέπληξε τους πάντες με την παρουσία του. Ο κόσμος της ομάδας είχε αφήσει πίσω του την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του και γρήγορα ο Κυργιάκος, λόγω και του δυναμικού του χαρακτήρα αλλά και την αγάπη του προς την ομάδα, έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και σύνθημα στα χείλη των οργανωμένων. Όσο ο καιρός περνούσε, τόσο ο αμυντικός του Παναθηναϊκού κέρδιζε την εμπιστοσύνη όλων. Την επόμενη χρονιά οι «πράσινοι» πραγματοποιούν νέα μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία, αυτή την φορά μέχρι τους “8” του κυπέλλου UEFA. Ο Κυργιάκος αγωνίζεται και στα 10 ευρωπαϊκά παιχνίδια και είναι για ακόμα μία φορά ένας από τους σταθερότερους παίκτες. Επίσης πραγματοποιεί 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και άλλες 6 στο κύπελλο.

Η μεγάλη ατυχία και… σύμπτωση

Δύο χρόνια στην ομάδα, με πάρα πολλές εμπειρίες, ο Έλληνας αμυντικός είναι πλέον βασικός και αναντικατάστατος στον Παναθηναϊκό. Όμως μία άτυχη στιγμή τον αφήνει εκτός αγωνιστικών χώρων για περισσότερους από 4 μήνες, την στιγμή μάλιστα που το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έμοιαζε πιο έντονο από ποτέ και λίγες μέρες πριν τον αγώνα της Εθνικής ομάδας με την Βόρειο Ιρλανδία, τον τελευταίο στον προκριματικό όμιλο του EURO 2004. Η σύμπτωση; Ο Κυργιάκος τραυματίζεται στον εντός έδρας αγώνα της 2ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο… την Ρέιντζερς, σε μία εντελώς ανύποπτη φάση στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ο αμυντικός του «τριφυλλιού» υπεβλήθη σε επιτυχημένη επέμβαση δύο μέρες αργότερα από τον Αργύρη Μήτσου, αλλά όταν επανήλθε μετά από 4 μήνες, η θέση του στην βασική ενδεκάδα είχε πάψει να υφίσταται.

«Κυργιάκο αλάνι»

Η χρονιά τελικά κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και με μία ανοιχτή… βεντέτα για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Οι «πράσινοι» κατακτούν το νταμπλ, στο οποίο είχε συμμετοχή και ο Κυργιάκος, αν και λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε μόλις σε 6 αγώνες πρωταθλήματος και σε 2 κυπέλλου. Όμως στο κρισιμότερο ματς πρωταθλήματος, αυτό με τον Ολυμπιακό στη «Λεωφόρο», ο Κυργιάκος μπαίνει σαν αλλαγή και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να έχει συμμετοχή σε μία από τις κρισιμότερες φάσεις της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-1 και σε μία από τις πολλές μονομαχίες του Έλληνα αμυντικού με τον προσωπικό του αντίπαλο, Τζιοβάνι, πέφτουν και οι δύο στο έδαφος, έχοντας προηγουμένως ανταλλάξει κάποιες… μπουνιές. Ο διαιτητής Γιώργος Δούρος αποβάλει τον Βραζιλιάνο, ο Παναθηναϊκός έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα πιέζει τον Ολυμπιακό και τελικά ισοφαρίζει στο 82’ με ένα γκολ του Γκούμα. Το τελικό 2-2 διατηρεί τους «πράσινους» 2 βαθμούς μπροστά από τον «αιώνιο» αντίπαλο και με 4 συνεχόμενες νίκες στα τελευταία ματς ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα μετά από 7 «στείρα» χρόνια. Το σύνθημα «Κυργιάκο αλάνι… νίκα τον Τζιοβάνι» ακούγεται συνεχώς από την εξέδρα των σκληροπυρηνικών «πράσινων» οπαδών, οι οποίοι θεωρούν ότι με την αποβολή που κέρδισε άλλαξε το ρου όχι μόνο του αγώνα με τον Ολυμπιακό, αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος. Ο ίδιος είχε πει σε φίλους του πως το συγκεκριμένο σύνθημα τον «φτιάχνει», αλλά θέλει να ακούγεται μόνο στα ματς με τον Ολυμπιακό.

«Κυργιάκο μοντέλο»

Φυσικά το αντίπαλο δέος, οι φίλοι του Ολυμπιακού, δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν με τίποτα το τι συνέβη με τον Κυργιάκο και τον Τζιοβάνι. Το… «Κυργιάκο αλάνι» των «πράσινων» μετατράπηκε στο ειρωνικό… «Κυργιάκο μοντέλο» των «ερυθρόλευκων» και από την αρχή της φετινής περιόδου όλοι περίμεναν τη νέα του σύγκρουση με τον Βραζιλιάνο επιθετικό, αυτή την φορά στην άλλη πλευρά, στο «Καραϊσκάκη». Με την είσοδο κιόλας του διεθνή αμυντικού στο γήπεδο, ο κόσμος του Ολυμπιακού ξεσηκώθηκε και δεν σταμάτησε να τον κοσμεί με πολλά… γαλλικά. Ένα σπρώξιμο του Κυργιάκου στον Καστίγιο άναψε ακόμα πιο πολύ τα αίματα, αλλά δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό παρατράγουδο, εκτός φυσικά από τα συνθήματα. Ο ίδιος, λίγες μέρες πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είχε δηλώσει πως δεν έχει πρόβλημα με τους φίλους των «ερυθρόλευκων», ενώ μετά την λήξη του αναφέρθηκε στην εκπληκτική ατμόσφαιρα του «Καραϊσκάκη».

Έγινε Ranger

Πάντως, στο φαληρικό γήπεδο φαίνεται πως γυρίστηκε το τελευταίο επεισόδιο της… βεντέτας Κυργιάκου – οπαδών Ολυμπιακού. Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού γίνεται… Ranger, αφού η μεταγραφή του στους Ρέιντζερς της Γλασκόβης θεωρείται τελειωμένη. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 3 ετών με τον σύλλογο της Σκωτίας και να αποχαιρετήσει φίλους και εχθρούς στην Ελλάδα για να πάρει και αυτός τον δρόμο της ξενιτιάς. Ο Παναθηναϊκός δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα του παίκτη, που πλέον θα τον θαυμάζουμε στο «Άιμπροξ» με την μπλε φανέλα των Ρέιντζερς.

Φυσικά, επειδή ο ποδοσφαιρικός ευρωπαϊκός κόσμος είναι πολύ μικρός και επειδή είναι πολύ πιθανό Παναθηναϊκός και Ρέιντζερς να λάβουν συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο ο Κυργιάκος να δει και πάλι τους φίλους του «τριφυλλιού» να του φωνάζουν από την εξέδρα «Κυργιάκο αλάνι», αλλά αυτός να αγωνίζεται ως αντίπαλος. Βέβαια, στα μάτια όλων των οπαδών του Παναθηναϊκού δεν θα είναι ποτέ αντίπαλος, παρά μόνο φίλος, ακόμα κι αν η μοίρα του παίξει και αυτό το παιχνίδι. Πάντως, ένα ακόμα πιο… σατανικό, αλλά εξίσου πιθανό, σενάριο λέει πως ίσως η Ρέιντζερς βρει κάποια στιγμή στα επόμενα τρία χρόνια μπροστά της τον Ολυμπιακό. Και εκεί θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον η εκ νέου… επαφή του Κυργιάκου με τους οπαδούς των Πειραιωτών, ακόμα κι αν δεν παίζει ο Τζιοβάνι.

Όλα αυτά πάντως, ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Το αν ακουστεί και πάλι σε κάποιο ελληνικό γήπεδο το «αλάνι» ή το «μοντέλο» λίγο απασχολεί τον ίδιο. Η ουσία και η πραγματικότητα λένε πως ο Σωτήρης Κυργιάκος, εκείνο το ψηλό, νεαρό, αλλά καθόλου «ψαρωμένο» παιδί με τα κοντά μαλλιά, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2001 στην Παιανία, αμφισβητήθηκε όσο λίγοι, αλλά έδωσε την καλύτερη απάντηση στους επικριτές του μέσα στο γήπεδο, είναι πιο έτοιμος και πιο ώριμος από ποτέ για να κάνει άλλο ένα όνειρο του πραγματικότητα. Το ευρωπαϊκό όνειρο. Και αφού έβγαλε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία το… Παναθηναϊκό όνειρο, γιατί να μην κάνει το ίδιο και στο ευρωπαϊκό; Άλλωστε πέρασαν 3,5 χρόνια από τότε που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την πράσινη φανέλα και η εμπειρία του περισσεύει. Ακόμα και τα μαλλιά του αν κοιτάξει κάποιος και τα συγκρίνει με εκείνα του 2001, θα δει ότι… μεγάλωσε αρκετά για τον ελληνικό χώρο.

Είπε και είπαν γι’ αυτόν

1. Το καλοκαίρι του 1999 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τον κάλεσε για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Όλοι όσοι ήταν στην ίδια κατάσταση δέχτηκαν τις 100.000 δραχμές ετησίως του "Καπετάνιου" και εντάχθηκαν στην επαγγελματική ομάδα. Ο Κυργιάκος είπε «όχι» και προτίμησε να γυρίσει στο χωριό του, λέγοντας στους δικούς του: «Αυτά τα λεφτά τα βγάζω και στο χωράφι»
2. Όταν ο Καστίγιο αναφερόμενος σ’ αυτόν είπε πως θα δει πρωτάθλημα μετά από 7 χρόνια πάλι, ο Κυργιάκος τόνιζε πως ο Ουρουγουανός του κάνει… τζάμπα διαφήμιση
3. Είχε παραδεχθεί πέρσι το καλοκαίρι πως θα του λείψουν πολύ οι Νικοπολίδης, Καραγκούνης και Πίτσος
4. Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχει αντιμετωπίσει ήταν ο… Κριστόφ Βαζέχα στις προπονήσεις, ο οποίος του έλεγε «ψηλέ δούλεψε το αριστερό πόδι, μην το αφήνεις».
5. Χαρακτηρίζει τον Ρενέ Χένρικσεν ως «τον μεγαλύτερο δάσκαλο που έχει γνωρίσει μέσα στο γήπεδο»
6. Του έλειψαν οι «Έλληνες βάζελοι που έφυγαν από την ομάδα και κάνουν την διαφορά μεταξύ του Ευρωπαίου Παναθηναϊκού του 2001 και του σημερινού»
7. Έμεινε 3 μήνες άνεργος, μετά το «όχι» στον Βαρδινογιάννη και ο πρόεδρος του Αγίου Νικολάου, Λάμπρος Μάρης, στην πρόταση συνεργασίας του είχε πει: «Έλα κάτω και δεν θα χάσεις. Σε 2 χρόνια θα είσαι το πρώτο όνομα στον Παναθηναϊκό»
8. Όταν πρωτοπήγε στην Παιανία ο Βαγγέλης Βλάχος είχε πει γι’ αυτόν: «Βρήκαμε στόπερ για τα επόμενα 15 χρόνια»
9. Στην πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή, με την Σλάβια στην Πράγα, ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας του είχε πει πριν το ματς: «Να αισθανθείς όπως στον Άγιο Νικόλαο. Αυτό θα σκέφτεσαι, σαν να παίζεις ακόμα εκεί και να μαρκάρεις τον σέντερ φορ των αντιπάλων»
10. Για την περιβόητη γροθιά που έριξε στον Τζιοβάνι είχε δηλώσει αργότερα: «Ήρθαν μπροστά μου όλες εκείνες οι εικόνες της Ριζούπολης που μας είχαν πληγώσει. Είναι αλήθεια ότι ήμουν τρελαμένος μετά το 3-0». Μετά από καιρό δήλωνε πως «μετάνιωσα για την ενέργεια μου. Στενοχωρήθηκα γιατί ξέρω ότι δεν είμαι βρόμικος»

Το προφίλ του Σωτήρη Κυργιάκου

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 3 Ιουλίου του 1979. Έφυγε από το χωριό του, το Μεγαλοχώρι Τρικάλων, σε ηλικία μόλις 15 ετών για να ενταχθεί στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, στην Παιανία. Έχει ύψος 1,93 και ζυγίζει 88 κιλά. Αγωνίζεται στην θέση της άμυνας και διακρίνεται για το πολύ μαχητικό του παιχνίδι και τον, καλώς εννοούμενο, τσαμπουκά του. Σε 3,5 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό έχει 31 ευρωπαϊκές συμμετοχές, έχει αγωνιστεί σε 59 αγώνες πρωταθλήματος, έχοντας σημειώσει 4 γκολ και έχει και 17 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδας. Έκανε ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2002 με αντίπαλο την Σουηδία στο «Χαριλάου».

Το ιδιωτικό λίαρ τζετ του Σον Κόνερι που τον περίμενε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να πετάξει προς Γλασκόβη είχε μέσα και τον ίδιο τον… Τζέιμς Μποντ του κινηματογράφου. Ο Σωτήρης Κυργιάκος, σαν άλλος πράκτορας 007 ετοιμάζεται να γυρίσει την δική του ταινία δράσης με τα χρώματα των Ρέιντζερς. Η παρουσίαση του στο «Άιμπροξ» μπροστά στο κοινό των «διαμαρτυρόμενων» αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ίδιος δεν έχει να κάνει και να αποδείξει τίποτα περισσότερο από το να παρουσιαστεί σ’ αυτούς. My name is Kyrgiakos… Sotiris Kyrgiakos…

Επιμέλεια: Βασίλης Μοιρώτσος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube