Αν μπορούσε να αγωνιστεί την δεκαετία του 80 σίγουρα θα είχε καλύτερη αντιμετώπιση. Το καλούπι του είναι έτσι που σου θυμίζει σέντερ φορ άλλης εποχής. Ο Φερνάντο Μοριέντες μπαίνοντας στο αεροπλάνο για το Άνφιλντ, ονειρευόταν έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έχει ζήσει μέχρι τώρα. Τόσα χρόνια στην σκιά του Ραούλ, αναγκάστηκε να δοθεί δανεικός στην Μονακό και εκεί να πέσουν όλα τα φώτα πάνω του. Στην επιστροφή του κατάλαβε ότι δύσκολα θα γινόταν βασικός…

Το ταξίδι…

Ο Φερνάντο Μοριέντες από μικρός άλλαζε ομάδες μέχρι να καταλήξει στην Αλμπαθέτε το 1992 και να αρχίζει σιγά-σιγά να κάνει όνομα. Τρία χρόνια αργότερα πηγαίνει στην Ρεάλ Σαραγόσα εκεί που σημείωσε 28 γκολ σε 66 αγώνες. Όπως είναι λογικό έγινε το μήλον της έριδος για πολλές ομάδες, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αυτή που του αποσπά την υπογραφή του σε ηλικία μόλις 21 ετών. Εκεί βρίσκει τον κολλητό του, Ραούλ και γίνονται αχώριστο δίδυμο.

Οι Διόσκουροι…

Τι και αν υπήρχαν στην ομάδα οι Σούκερ και Μιγιάτοβιτς ο κόσμος της Μαδρίτης ήθελε να βλέπει στην επίθεση της Ρεάλ τους Μοριέντες και Ραούλ. Ο ένας γέννημα θρέμμα της ομάδας και ο άλλος δηλωμένος, πιστός υπηρέτης της «Βασίλισσας». Μαζί οι δυο τους κατακτούν 3 Champions League, 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Ισπανικά Σούπερ Καπ, 2 Διηπειρωτικά, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 χρύσο μετάλλιο σε τουρνουά κάτω των 21 με την Ισπανία.

Παρόλα αυτά κάποιοι στην Μαδρίτη δεν ήταν ευχαριστημένοι από τα κατορθώματα του «Μόρο» και παρά τα 18 του γκολ σε 33 αγώνες τη σεζόν 2001/2002 και την επόμενη περίοδο «προσγειώνουν» στην Ρεάλ τον Ρονάλντο. Τι σήμαινε αυτό; Ο Μοριέντες να ξεκινάει μόλις δύο παιχνίδια βασικός σε 16 να μπαίνει ως αλλαγή και να πετυχαίνει μόλις 5 γκολ.

Οι φωνές ανάγκασαν τους ιθύνοντες να τον δώσουν δανεικό και να μην… σαπίζει στον πάγκο. Η Μονάκο του Ντιντιέ Ντεσάμπ τον εντάσσει στο δυναμικό της. Ο Μοριέντες πετυχαίνει συνολικά 19 γκολ τα 9 από αυτά ήταν για το Champions League, κάτι που βοήθησε τους Μονεγάσκους να φτάσουν μέχρι το τελικό, εκεί που έχασαν το τρόπαιο από την Πόρτο. Η Ρεάλ εντυπωσιασμένη από την εκπληκτική χρονιά του «Μόρο» τον φωνάζει πίσω στην Μαδρίτη για να τον έχει στον πάγκο και όχι σαν αντίπαλο της. Ο Μοριέντες έβλεπε ότι έπρεπε να ξεπεράσει τους Ραούλ, Ρονάλντο και Όουεν για να δει 11αδα κάτι που ήταν απίθανο, τόσο για τον Καμάτσο όσο και για τον Ρεμόν.

Ζητάει μεταγραφή και το σίριαλ Λίβερπουλ-Μοριέντες-Ρεάλ αρχίζει. Ο Ράφαελ Μπενίτεθ δηλώνει στην αρχή ότι θέλει διακαώς στην ομάδα του, η Ρεάλ αυξάνει το ποσό, ο Ισπανός τεχνικός τα αλλάζει και μετά από αρκετές ημέρες οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια του. Ο Μοριέντες υπογράφει συμβόλαιο με τους «reds» και πλέον θέλει να αγωνίζεται για να κάνει καλύτερα αυτό που ξέρει. Να σκοράρει…

18 πράγματα που δεν ξέρετε για τον Μοριέντες

1. Το ψευδώνυμο του «Μόρο», βγαίνει από το ξεκίνημα του επιθέτου του
2. Παραδέχεται ότι ήταν καλός μαθητής και θα ήθελε να ασχοληθεί με το μάνατζμεντ
3. Συνήθως ξυπνάει στις 9:00, στις 9:30 παίρνει το πρωινό του στις 10:00 πάει για προπόνηση, μεσημεριανό στις 14:30 και βραδινό στις 21:30. Κοιμάται στις 22:30, αλλά πριν σερφάρει στο ίντερνετ
4. Λέει ότι είναι ειδικός στους υπολογιστές. Λατρεύει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ποδοσφαίρου.
5. Αφιέρωσε το γκολ του τελικού με την Βαλένθια το 2000 στον Ιέρο. Για τον ίδιο είναι το πιο σημαντικό γκολ στην καριέρα του
6. Πάντοτε θα μείνει ταπεινός. Πιστεύει ότι όσο και διάσημος και αν γίνει θα παραμείνει ταπεινός
7. Όταν θέλει να ντυθεί για να βγει έξω αποφασίζει πολύ γρήγορα τι θα φορέσει και πιστεύει ότι το στυλ παίζει ρόλο.
8. Του αρέσει να βάζει λουλούδια στο μπάνιο
9. Δεν του αρέσει να τρώει πολύ το πρωί
10. Του αρέσει να τρώει, "petit-souise".
11. Είναι φαν του Καρλ Λιούις
12. Του αρέσει να ζει το παρών
13. Του αρέσει να περνάει το περισσότερο χρόνο του με την οικογένεια του
14. Πριν από μερικά χρόνια έτρεχε τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα
15. Όταν χαλαρώνει παρακολουθεί ειδήσεις
16. Δεν θέλει να τρώει πολύ αργά το βραδινό, γιατί όπως λέει ο ίδιος βλέπει εφιάλτες όταν κοιμάται με γεμάτο το στομάχι.
17. Σιχαίνεται την ζέστη
18. Παντρεύτηκε την γυναίκα του Βικτόρια στο υπέροχη εκκλησία Gothic San Juan de Los Reyes στο Τολέδο.

Το προφίλ του Μοριέντες

Γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1976, είναι παντρεμένος με την Βικτόρια και έχει δύο παιδιά, τον Φερναντίτο και την Λουσία. Έχει ύψος 1.86μ και ζυγίζει 79 κιλά. Έκανε ντεμπούτο με τη Εθνική Ισπανίας στις 25 Μαρτίου του 1998 όταν και σκόραρε δύο φορές με αντίπαλο την Βουλγαρία. Αγαπημένα του χρώματα είναι το μαύρο, το ροζ και το κόκκινό. Αγαπημένο συγκρότημα οι Queen και αγαπημένη του ταινία «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών». Συνολικά ο Μοριέντες έχει 284 συμμετοχές στην Primera Division και έχει πετύχει 115 γκολ. Στην Ευρώπη ο «Μόρο» έχει 73 εμφανίσεις και 29 τέρματα, ενώ με το εθνόσημο έχει 37 συμμετοχές και 24 γκολ!!

Ο Μοριέντες με την κόκκινη φανέλα της Λίβερπουλ πλέον ξέρει σίγουρα κάτι. Ότι όσο καλή χρονιά και αν κάνει δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω στην Μαδρίτη και την Ρεάλ.
Η αγάπη πολλές φορές πληγώνει, αλλά το πάθημα του έγινε σίγουρα μάθημα….

Επιμέλεια: Αντώνης Σαούλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube