Τη σύμπραξη με το Υπουργείο Τουρισμού για την προβολή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την ένταξή τους στο τουριστικό πακέτο της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο και τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ, μαζί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο υπουργός μίλησε για τη «σημειολογική σημασία» της παρουσίας του σε μια έκθεση με αντικείμενο τον τουρισμό. «Πιστεύουμε σε αυτή τη συνέργεια. Η γεωργία που και στο παρελθόν έχει βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ξανά πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, ιδιαίτερα αν καταφέρει να αναπτύξει τις συνέργειές της με τον άλλο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, που είναι ο τουρισμός», επισήμανε ο καθηγητής.

Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ, στο περίπτερο του ΕΟΤ, παρουσιάστηκαν ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελληνικό ελαιόλαδο και ελιές, αλλά και οι δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, όπως η «ελληνική παλέτα παραδοσιακών τυριών» και το «Ελληνικό Πρωινό» που παρουσιάστηκε στην Έκθεση με το μότο «Αsk for greek breakfast».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer με θέμα «Η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης: Εξωστρέφεια προϊόντων, Τουρισμός και Επιχειρήσεις».
Κεντρικοί ομιλητές, εκτός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ανδρέας Ανδρεάδης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ και ο Παύλος Ευμορφίδης, επιχειρηματίας και ιδρυτής της COCO-MAT. Τη συζήτηση συντόνισε ο Martin Knapp, επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρώην διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στην αγροτική ανάπτυξη και τις προοπτικές αναβίωσης της αγροτικής ζωής με σύγχρονα μέσα και μεθόδους και τόνισε ότι, τόσο η γεωργία, όσο και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν τη βάση επί της οποίας θα στηριχθεί η ανάκαμψη της Ελλάδας και επισήμανε τη δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η γεωργία όπως και ο τουρισμός αποτελούν «δεξαμενές απασχόλησης» με μεγάλο εύρος, μπορούν να δώσουν σε μαζικά νούμερα δουλειά και καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει ειδικά αυτή η ιδιαιτερότητα των τομέων σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ανεργίας».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι, όπως και στον τουρισμό, έτσι και στη γεωργία, το βάρος δίδεται πλέον στην ποιότητα των προϊόντων και πρόσθεσε «θέλουμε τα 16 εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα, τις αρχαιότητές μας να απολαύσουν και μια εξαιρετική γαστρονομική παράδοση, να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά προϊόντα της γης και της θάλασσας και επιστρέφοντας στις χώρες τους να γίνουν πρεσβευτές της ποιότητας της ελληνικής γεωργίας, θα μιλήσουν για την ελληνική φιλοξενία και την ποιότητα των προϊόντων και να δουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διατροφής».

Ο υπουργός μίλησε και για τη στροφή που κάνει όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα προς μια πιο ποιοτική γεωργία και για την προσπάθεια που καταβάλλεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση, μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, του ανθρώπινου δυναμικού στη γεωργία. Τόνισε ότι στη νέα ΚΑΠ (Κοινοτική Αγροτική Πολιτική) προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν οι νέοι που επιθυμούν να επιστρέψουν στη γεωργία και στην παραγωγική διαδικασία, με το 2% των συνολικών χρηματοδοτήσεων, καθώς «παρατηρείται δημογραφική συρρίκνωση νέων αγροτών, αφού οι αγρότες στην Ευρώπη που είναι κάτω των 35 χρονών αποτελούν μόλις το 6%. Για μας αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη προτεραιότητα και ιδιαίτερη προτεραιότητα, αναλογιζόμενοι την ανάγκη των νέων για απασχόληση. Να ξανααποφύγουμε να χάσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας».

Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε στην προτεραιότητα ενίσχυσης του δευτερογενούς τομέα, δηλαδή της μεταποίησης και της ενίσχυσης της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών στο συγκεκριμένο κομμάτι. Όπως τόνισε ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης και σε αυτό το κομμάτι θα είναι πολύ σημαντική η συμβολή των νέων αγροτών αφού «οι νέοι είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα, με το διαδίκτυο και τη χρήση του. Καταλαβαίνουν πολύ καλά την υποστήριξή και την ανάγκη εξωστρέφειας. Καταλαβαίνουν ακόμα καλύτερα την ανάγκη μεταποίησης του προϊόντος τους»

«Δεν μπορεί να υπάρξει αναζωογόνηση της γεωργίας μας χωρίς την αναζωογόνηση του ανθρώπινου δυναμικού», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube