Ο Υπουργός έλαβε την απόφαση, αναγνωρίζοντας την ισχυρή σύνδεση του τόπου με την ιστορία και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής. Πλέον, χαρακτηρίζεται ως ιστορικός τόπος η σπηλιά και ο οριοθετημένος χώρος γύρω από αυτήν στο Κεράσοβο του Δήμου Πωγωνίου, στο Νομό Ιωαννίνων, όπου στις 15 Αυγούστου του 1944 εκτελέστηκαν ομαδικά κάτοικοι του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα.

Το Κεράσοβο Πωγωνίου είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου πενήντα πέντε χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είκοσι από το ιστορικό Καλπάκι, έδρα πλέον του νέου Δήμου Πωγωνίου.

Στις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της θρησκευτικής εορτής της Παναγίας, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κύκλωσαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό. Τις ίδιες περίπου μέρες έκαψαν πλήρως ή μερικώς και άλλα χωριά της Λάκας Πωγωνίου. Στο Κεράσοβο όμως χάθηκαν είτε από τους κατακτητές είτε από τις κακουχίες συνολικά είκοσι οχτώ άνθρωποι, έντεκα από τους οποίους εκτέλεσαν ομαδικά τα κατοχικά στρατεύματα έξω από μια σπηλιά, γνωστή ως τότε με το όνομα «χτικιαρότρυπα», αφού εκεί αφήνονταν να πεθάνουν όσοι υπέφεραν στα πολύ παλιά χρόνια από τη φυματίωση («χτικιό»). Πρόκειται για μεγάλη απώλεια, αν σκεφτούμε ότι αναφερόμαστε ένα μικρό χωριό, με πενήντα περίπου σπίτια και όχι πάνω από διακόσιους πενήντα μόνιμους κατοίκους εκείνη την εποχή.

Μάλιστα, από τις εκτελέσεις ανδρών και γυναικών, χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες.

Η ιστορική μνήμη χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις.


Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube