Στην αρχή νόμιζα πως ακούω χιουμοριστικό πρόγραμμα! Στη συνέχεια κατάλαβα πως η είδηση ήταν αληθινή, όταν βγήκε να μιλήσει για το θέμα ένας από τους εγκυρότερους αθλητικούς συντάκτες στη Βρετανία, ο Σάιμον Μπαρνς, αρθρογράφος των «TIMES».

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

«Η ΔΟΕ δεν θέλει την πάλη, γιατί έχει βαθύ σύμπλεγμα κατά βάθος για την ελληνικότητα των αγώνων», ήταν η ατάκα του και μου προκάλεσε την προσοχή. «Οι αρχαίοι αγώνες δεν έχουν σχέση με τους μοντέρνους και ο Ρογκ με τους υπόλοιπους στην Ελβετία λειτουργούν ως εντολοδόχοι των χορηγών.

Επιθυμούν αθλήματα που θα έχουν εγγυημένη τηλεθέαση, αλλά Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς πάλη δεν νοούνται. Είναι σαν να θέλεις να καταργήσεις τον μαραθώνιο, τον δίσκο ή το ακόντιο», ήταν τα λόγια του.

ΠερΙμενα, ομολογώ, μεγαλύτερη αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Αντίθετα, το θέμα το «σήκωσαν» πολύ ξένα Μέσα. Μάλιστα στη Βρετανία το Guardian Group («Telegraph», «Independent», «Guardian», «Evening Standard»), που την πλειοψηφία του έχει αγοράσει ο Ρώσος μεγιστάνας Λεμπέντεφ, έχει ανεβάσει τους τόνους.

Η καλή σχέση του Ρώσου ολιγάρχη με τον πρόεδρο Πούτιν σίγουρα έχει παίξει ρόλο όπως και το ότι ο μεγαλύτερος παλαιστής όλων των εποχών, ο Ρώσος Καρέλιν, έστειλε προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της χώρας του ζητώντας την παρέμβασή του. Το ίδιο και ο Ολυμπιονίκης του 1988 στη Σεούλ, πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας πάλης Μιχαήλ Μαμιασβίλι, που τόνισε πάντως πως πρέπει οι κανόνες να διαφοροποιηθούν ώστε να είναι πιο ελκυστικό το σπορ για την τηλεόραση.

Η ΔΟΕ, που πίστευε πιθανότατα πως δεν θα είχε μεγάλη αντίδραση, βρέθηκε ξαφνικά απέναντι σε μία πολύ παράξενη και παράταιρη συμμαχία: αυτή των Ρώσων με τους Αμερικανούς αλλά και τους Ιρανούς, που είναι άλλωστε οι χώρες που κατακτούν και τα περισσότερα μετάλλια στην πάλη!

«ΜΙα συμφωνΙα που θα έκανε τον ΟΗΕ να τρίβει τα χέρια του σε άλλα ζητήματα, αλλά που είναι απίθανη σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο στον βωμό της σωτηρίας του αρχαίου αθλήματος μέσα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων τελικά επιτεύχθηκε», έγραφε σε ολοσέλιδο κυριακάτικο θέμα η «INDEPENDENT» και υπογράμμιζε πως ο πιο μεγάλος υπέρμαχος από αμερικανικής πλευράς είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που ήταν πρωταθλητής πάλης στο κολέγιο. Ο θρύλος θέλει επίσης τον Αβραάμ Λίνκολν να είναι ένας πολύ καλός παλαιστής στα φοιτητικά του χρόνια όπως και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σκοτ Μπλάκμαν, σήκωσε άμεσα τους τόνους λέγοντας πως είναι τεράστιο λάθος να βγει ένα άθλημα τόσο συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως η πάλη από το πρόγραμμα.

Πώς, όμως, έφτασε να κρέμεται η τύχη της πάλης κυριολεκτικά σε μία κλωστή; Εκείνο που περιέπλεξε τα πράγματα ήταν η στάση του γιου τού Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο οποίος ως πρόεδρος του μοντέρνου πεντάθλου κατάφερε να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για το άθλημά του.

Ετσι αντί να εξοστρακιστεί είτε το δικό του άθλημα είτε το τάε κβον ντο, που ήταν τα φαβορί, επιλέχτηκε η πάλη που έχει μείνει εκτεθειμένη από τα αλλεπάλληλα λάθη του Ελβετού προέδρου της Μαρτινέτι, που παραιτήθηκε αμέσως μετά το κάζο.

Σκέψεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, κυρίως από αμερικανικά κανάλια τα οποία άλλωστε δίνουν και τα πιο πολλά χρήματα στη ΔΟΕ, κάνουν λόγο για μετακίνηση κάποιων σπορ που χρειάζονται κλειστό χώρο, όπως η πάλη, η πυγμαχία, η άρση βαρών και το μπάντμιντον στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κάτι τέτοιο θα σήκωνε θύελλα αντιδράσεων!

ΠΑντως το ζήτημα δεν έχει τελειώσει κι αυτό κυρίως χάρη στην αντίδραση των Ρώσων και των Αμερικανών που συνεπικουρούμενοι από τους Ιρανούς πιέζουν διαρκώς.

Τον Σεπτέμβριο θα παρθεί η τελική απόφαση και θα επιλεγούν από τη ΔΟΕ ποια άθλήματα ανάμεσα στην πάλη, το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ, το σκουός, το καράτε, η αναρρίχηση το wakeboarding, το wushu και τα ρόλερ σπορτς θα είναι στο πρόγραμμα του 2020. Και μόνο που γίνεται κουβέντα για την πάλη, είναι προκλητικό!

ΕκεΙνο που έχει κάνει πάντως διεθνώς άσχημη εντύπωση και σ' αυτό αναφέρονται οι ξένοι σχολιαστές είναι το πόσο ελάχιστες αντιδράσεις υπήρξαν από ελληνικής πλευράς. Και κυρίως από την ΕΟΕ, που φαίνεται πως δεν θέλει να ενοχλήσει (για δικούς της λόγους που προξενούν απορίες) τα μεγάλα κεφάλια στη Λωζάννη!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!