Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας απευθύνοντας χαιρετισμό στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού της Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα «Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ-Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές».

Τα έργα είναι προϋπολογισμού πάνω από 700 εκατ. eυρώ, ενώ όπως είπε ο υπουργός «η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές με δεδομένο ότι η Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό κατανομής των κονδυλίων κατά 35,7%» προσθέτοντας ότι «η συνολική χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει 208.000 θέσεις εργασίας επιπλέον».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης δράσεων του τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ο τομέας του Πολιτισμού, είναι ένας από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους τομείς, διαχρονικά». Σήμερα, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, ενώ όπως είπε «μέχρι τον Μάρτιο του 2012 είχαν ενταχθεί στα ΠΕΠ και τα Τομεακά Προγράμματα 378 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 530 εκατ. ευρώ. Τώρα είναι ενταγμένα 577 έργα με προϋπολογισμό 705,5 εκατ. ευρώ.»

Ο τομέας του Πολιτισμού για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, 2014-2020, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έτσι ώστε ο Πολιτισμός να ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 – 2020 ως προτεραιότητα για τους εξής λόγους:
1. Συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης.
2. Προάγει την έξυπνη εξειδίκευση.
3. Συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής προσφοράς.
4. Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπλαση αστικών περιοχών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
5. Προάγει την ισότητα των ευκαιριών.
6. Αποτελεί ισχυρό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης.

Η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, εξασφαλίζεται η συνέχιση της αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, στα οποία δουλεύουν 4.000 άτομα (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μαρμαράδες, πετράδες κ.α.), ώστε να είναι επισκέψιμοι χώροι, ενώ ενισχύονται θεσμοί και δράσεις διεθνούς κύρους και εμβέλειας, όπως: το Ελληνικό Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Μπιενάλε της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας, αλλά και οι εκθέσεις που σχεδιάζονται για το 2014, για το επετειακό έτος Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος).

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που υλοποιεί 24 έργα σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

Για την Αθήνα, τόνισε ότι σήμερα εκτελούνται 16 έργα προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ. Μαζί με το εξαιρετικά σημαντικό έργο της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά και επί πλέον 10 ακόμη έργα στην Περιφέρεια της Αττικής, με κορυφαίο την αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου, ο συνολικός προϋπολογισμός των εκτελούμενων έργων στην Αττική φθάνει στα 157 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας αφορούν σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη και την διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και των μουσειακών αποθηκών στην Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και δημιουργία, επιχειρώντας να τονώσουν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και τους πολιτιστικούς θεσμούς. Εργα όπως: η ανακαίνιση και η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, η αποκατάσταση και η λειτουργία του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ο Μητροπολιτικός Ναός, ο Ναός του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών, το Ακροπόλ, το Μέγαρο Λοβέρδου – Τσίλερ, όταν ολοκληρωθούν, ίσως η χώρα μας να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Η όλη υποδομή των κτηρίων, των εκθέσεων, των χώρων και των μνημείων, αλλά και των θεσμών και των εκδηλώσεων που δημιουργείται ή αναβαθμίζεται, αναμένεται να βοηθήσει αποφασιστικά, ώστε η Αθήνα να γίνει ένας τόπος πιο φιλόξενος για τα εκατομμύρια των κατοίκων της, αλλά και ένας ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός για όλους όσους η ιστορία και τα μνημεία της πόλης αποτελούν ισχυρό και σταθερό κίνητρο για να την επισκεφθούν. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες και υποδομές για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και για την διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και εικαστικών εκδηλώσεων. Η Αθήνα, που διαχρονικά αποτελεί ένα αναπεπταμένο αρχαιολογικό και ιστορικό πεδίο, καθώς το σύνολο των μνημείων της -στην μακρά ιστορική διάρκεια- συνθέτει ένα διακριτό πολιτιστικό τοπίο, δικαιούται την ευκαιρία, που θα της επιτρέψει να κερδίσει το άμεσο μέλλον της.
Εμφαση θα δοθεί και στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου, όπου σήμερα εκτελούνται 58 έργα προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 έργα υλοποιούνται στα μικρά νησιά, το Αγαθονήσι, τη Σύμη, το Καστελόριζο, την Χάλκη.

Εξάλλου, η κυρία Μενδώνη επισήμανε ότι υπάρχουν υποέργα αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στα δημόσια έργα της χώρας, προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ καλύπτοντας ερευνητικά μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στους αυτοκινητόδρομους: Ολυμπία Οδός, Μωρέα, Ε 65, Ιόνια Οδό, ΠΑΘΕ αλλά και σε έργα στην Κάρλα και στην ΕΡΓΟΣΕ, ανασκάπτονται περισσότερες από 280.000 τετραγωνικά μέτρα γης, προϋπολογισμού μεγαλύτερου από τα 43 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας, μία διακριτή θεματική ενότητα, είναι η προστασία και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων στη χώρα μας. Με πόρους της Γ΄ Χρηματοδοτικής Περιόδου αποκαταστάθηκαν 12 οθωμανικά μνημεία 13,5 εκατ. Ευρώ, ενώ τώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εκτελούνται στο Αιγαίο, την Θράκη, την Μακεδονία και την Κρήτη 9 έργα προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, με κορυφαίο το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.
Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να φιλοξενεί τον ανθρώπινο πολιτισμό σε μία αδιάρρηκτη συνέχεια, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μνημεία μίας τεράστιας ποικιλίας και ενός ανυπολόγιστου πλούτου. Και τα οθωμανικά μνημεία αποτελούν ιστορικά τεκμήρια μιας εποχής.


Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube