Το egg (enter-grow-go) αποτελεί μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank (www.eurobank.gr) και της μονάδας Corallia (www.corallia.org) του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».
Διαπιστώνοντας ποιά είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στη νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, η οποία σφύζει από ιδέες που ωστόσο δυσκολεύονται να γίνουν πράξη, οι δύο φορείς του προγράμματος φιλοδοξούν να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία εργαλείων τα οποία θα επιτρέψουν στους νέους να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους.
Σήμερα το egg προσκαλεί νέους και νέες 18-35 ετών (πτυχιούχους ή φοιτητές πανεπιστημίου) που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και το πάθος να την μετατρέψουν σε επιτυχημένη δραστηριότητα, να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013.
Οι ομάδες που θα επιλεγούν μέσα από την αξιοκρατική διαγωνιστική διαδικασία, θα έχουν στη διάθεσή τους για έναν ολόκληρο χρόνο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working).
Σε αυτό περιλαμβάνεται μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία, όπως είναι η συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από διακεκριμένα και καταξιωμένα πρόσωπα από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης, κτηριακή υποδομή με πλήρως λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους συνεργατικούς γραφειακούς χώρους κοντά στο κέντρο της Αθήνας, υποστηρικτικές uπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα καίρια θέματα εκκίνησης και λειτουργίας της κάθε συμμετέχουσας ομάδας (όπως υπηρεσίες λογιστικής και εταιρικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και νομικής κατοχύρωσης, τεχνικής υποστήριξης πληροφορικής καθώς και οικονομικών συμβουλών και δικτύωσης με επενδυτικά σχήματα).
Επιπλέον προσφέρεται επιχειρηματική κατάρτιση μέσω ενός προκαθορισμένου τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης (“business bootcamp”) με πρακτικό χαρακτήρα και στόχο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους ως νέοι επιχειρηματίες
Το πρόγραμμα υλοποιείται από στελέχη της Eurobank και του Corallia και εποπτεύεται από 9μελή Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board) που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες: Ευθύμιος Βιδάλης, Δημήτρης Βλαστός, Γεώργιος Δουκίδης, Νίκος Εμπέογλου, Μιχάλης Μπλέτσας, Ραφαήλ Μωυσής, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Ιωσήφ Σηφάκης και Αγγελική Φράγκου.
Οι μέντορες θα παρέχουν συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης σε κάθε συμμετέχουσα επιχειρηματική ομάδα. Θα συναντιούνται σε τακτική βάση με τους συμμετέχοντες με στόχο να συζητούν την πρόοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Στον πρώτο κύκλο του egg μέντορες είναι οι: Φώτης Αντωνόπουλος, Μάρκος Βερέμης, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Παναγιώτης Γκεζερλής, Φώτης Δραγανίδης, Γιώργος Ζενζεφίλης, Γεωργία Καρτσάνη, Ιωάννης Κικίδης, Γιώργος Κορρές, Γιάννης Κώτης, Κωνσταντίνος Λαύκας, Ιωάννης Μεθόδιος, Κώστας Μεϊμέτης, Μιχάλης Ναυπλιώτης, Ονίκ Παλαντζιάν, Περικλής Σταματιάδης, Βασίλης Τραπεζάνογλου, Αλέξανδρος Τσουκαλής, Τάσος Φλάμπουρας και Σπυρίδων Φωτεινός.
Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως χορηγοί και υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες. Χορηγοί είναι οι: ALBA, Advocate Burson-Marsteller, Cisco, Microsoft, PwC και Xerox ενώ υποστηρικτές οι: Critical Path, MPLegal, Tribe και TUV.
Ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του egg, επισημαίνει τη σημασία της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. «Η επιχειρηματικότητα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό. Οι συνθήκες διεθνώς έχουν πολλά θετικά για μας στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η πληροφορική έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται για την παραγωγή σήμερα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Κορρές, ιδρυτής της εταιρίας ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα, που συμμετέχει στο egg ως μέντορας, ανέπτυξε την σημασία του mentoring για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
«Στόχος είναι να δώσουμε όραμα στους νέους ανθρώπους που τόσο πολύ το χρειάζονται σήμερα, να προσφέρουμε μια χειροπιαστή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι καινοτόμοι επιχειρηματίες, να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους να δραστηριοποιηθούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να καθοδηγήσουμε καινοτόμους επιχειρηματίες που θα αποτελέσουν την σπίθα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν πλούτο (πνευματικό και υλικό) στη χώρα», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Corallia καθηγητής Βασίλειος Μακιός.
Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος η διενέργεια Open Day για την αναλυτική ενημέρωση ενδιαφερομένων φορέων και ομάδων.
Περισσότερες πληροφορίες, όρους συμμετοχής και φόρμα υποβολής υποψηφιότητας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.theegg.gr
Σήμερα, το Corallia έχει τέσσερις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης:
- συντονίζει τα τρία πιο σημαντικά τεχνολογικά clusters στην Ελλάδα,
- διαχειρίζεται κέντρα καινοτομίας όπου υποστηρίζεται η επιχειρηματική επιτάχυνση και ανάπτυξη των συστεγαζόμενων επιχειρήσεων και επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας και συνέργειες,
- συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής σε θέματα clusters, καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο,
- υλοποιεί ένα πολύπλευρο πρόγραμμα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας με συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δημήτρης Μπαλής