Η πρόθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αφαιρέσει την πάλη από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από το 2020 (ακόμη δεν έχει επιλεγεί η διοργανώτρια χώρα) προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις του αθλήματος και όχι μόνο.
Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερα ερωτηματικά και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πώς εμφανίζεται να κατέληξε η ΔΟΕ στη διαφαινόμενη «αποβολή» της πάλης από το πρόγραμμα των αγώνων.
Όπως διαρρέεται η αξιολόγηση των 26 Ολυμπιακών Αθλημάτων περιλάμβανε συνολικά 39 κριτήρια (απήχηση, εισιτήρια, τηλεθέαση μεταξύ άλλων) βάσει των οποίων το μοντέρνο πένταθλο (5,2) και η πάλη (5) συγκέντρωσαν την μικρότερη βαθμολογία.
Στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα φέρεται να κρίθηκε από την ψήφο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τζούνιορ (γιος του άλλοτε προέδρου της ΔΟΕ), ο οποίος …τυχαίνει να είναι ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας μοντέρνου πεντάθλου. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας πάλης, Μιχαήλ Μαμιασβίλι.
Την αδράνεια των ιθυνόντων της FILA (παγκόσμια ομοσπονδία) επισήμανε ο Βιτάλι Σμιρνόφ, πρώην μέλος της ΔΟΕ και επίτιμος πρόεδρος της ρωσικής Ολυμπιακός Επιτροπής: «Δυστυχώς ο Μαρτινέτι (νυν πρόεδρος της FILA) δεν διαθέτει κύρος στο άθλημα και στη ΔΟΕ και δεν έκανε τίποτα προκειμένου να προστατεύσει το άθλημα».
Επικριτικός για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τις τύχες της πάλης οι υπεύθυνοι της FILA τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκε και ο θρύλος του αγωνίσματος, Αλεξάντρ Καρέλιν.
«Μόνοι μας δώσαμε αφορμές στη ΔΟΕ. Τα τελευταία 20 χρόνια αλλάξαμε 25 φορές τους κανονισμούς. Άνθρωποι με 30 χρόνια στο άθλημα πηγαίνουν στους αγώνες και δεν μπορούν πλέον να καταλάβουν τι γίνεται στο ταπί. Χάσαμε τη δημοτικότητα του αθλήματος εξ αιτίας του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας», τα λόγια του Ρώσου.