28 ετών γίνεται σήμερα ο Κριστιάνο Ρονάλντο και από το ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής του καριέρας στόχος του ήταν η κορυφή.

Από τότε που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας το 2002, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις μόνο 28 σημαντικές στιγμές για τον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό που συνεχίζει να γράφει με χρυσά γράμματα το όνομά του στο ποδοσφαιρικό χάρτη.

To sport-fm.gr – με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισπανικής εφημερίδας Marca – επιχειρεί να αναδείξει τις 28 κορυφαίες στιγμές του διεθνούς άσου

1) Μαδέιρα, ο Κριστιάνο φεύγει για να παίξει στην Σπόρτινγκ

Το 1997, ένα αγόρι σε ηλικία 11 ετών, υπογράφει στα «λιοντάρια» της Λισαβόνας, τα οποία διέθεσαν το ποσό των 25.000 ευρώ για να τον εντάξουν στις ακαδημίες τους. Ο Ρονάλντο έγινε μέλος μίας από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές σχολές της πατρίδας του.

2) Το ντεμπούτο του στην Σπόρτινγκ και το πρώτο γκολ στο Champions League

Στις 13 Αυγούστου 2002 έπαιξε για πρώτη φορά με τον σύλλογο της Λισαβόνας στο Champion League. Στις 29 Σεπτεμβρίου έπαιξε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα κόντρα στην Μπράγκα και την επόμενη αγωνιστική απέναντι στην Μορεϊρένσε σκοράρει δύο φορές. Ήταν 17 ετών, οχτώ μηνών και δύο ημερών.



3) Το φιλικό κόντρα στη Γιουνάιτεντ το 2003 άλλαξε τη ζωή του

Την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τις ικανότητες του Ρονάλντο είχε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε ένα φιλικό προετοιμασίας το καλοκαίρι του 2003. Ο Σκοτσέζος τεχνικός έμεινε εντυπωσιασμένος και αποφάσισε να τον πάρει στο Μάντσεστερ.



4) Στις 16 Αυγούστου 2003 η πρώτη εμφάνιση στην Premier

Το έκανε κόντρα στην Μπόλτον, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Νίκι Μπατ. Σε εκείνο το ματς μοίρασε τρεις ασίστ και κέρδισε ένα πέναλτι. Μάλιστα, αναδείχθηκε MVP, φορώντας μάλιστα τη φανέλα με το «Νο7», την οποία φορούσε μέχρι πρότινος ο Ντέιβιντ Μπέκαμ που είχε υπογράψει στη Ρεάλ Μαδρίτης.



5) Το ντεμπούτο στην εθνική Πορτογαλίας, στη θέση του Φίγκο

Στις 20 Αυγούστου 2003, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση με το εθνόσημο στο στήθος κόντρα στο Καζακστάν και ο Σκολάρι αποφάσισε να τον ρίξει στον αγώνα στη θέση του Φίγκο. Αρκετοί τότε έλεγαν ότι πρόκειται για παράδοση-παραλαβή…



6) Η ήττα στον τελικό του Euro κόντρα στην Ελλάδα

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το κλάμα του νεαρού τότε Ρονάλντο, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ομάδα του ηττήθηκε μέσα στην πατρίδα του από το… πειρατικό του Ότο Ρεχάγκελ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.



7) Το πρώτο του γκολ στην Premier

Στις 4 Δεκεμβρίου 2004 ο διεθνής μεσοεπιθετικός άνοιξε λογαριασμό στο αγγλικό πρωτάθλημα, στη δεύτερη σεζόν του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Σαουθάμπτον.



8) Σκόραρε στο Champions League το 2007

Άνοιξε το σκορ σε αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αυτό συνέβη κόντρα στη Ρόμα στο «Ολντ Τράφορντ», στον επαναληπτικό της προημιτελικής φάσης. Το προηγούμενό του τέρμα ήταν τον Αύγουστο του 2005 για τα προκριματικά της διοργάνωσης.



9) Κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Αγγλία

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές του στην Αγγλία ήταν το πρώτο του πρωτάθλημα με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιούναιτεντ. Μετά τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος πήρε το πρωτάθλημα με την Τσέλσι, έγινε ο επόμενος Πορτογάλος που κατέκτησε τον τίτλο στην Premier League.



10) Πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ

Το έκανε με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ σε αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος κόντρα στην Νιούκαστλ στο «Ολντ Τράφορντ» την 1η Δεκεμβρίου 2008.



11) Κατέκτησε το Champions League κόντρα στην Τσέλσι το 2008

Ο τελικός ανάμεσα στις δύο αγγλικές ομάδες έληξε ισόπαλος 1-1 (είχε δώσει το προβάδισμα στη δική του στο 26’) και οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο «CR7» ήταν ο μοναδικός παίκτης της Γιουνάιτεντ που αστόχησε. Ευτυχώς για εκείνον, η ομάδα του Φέργκιουσον κατάφερε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο…



12) Στις 7 Ιουλίου 2008 υποβάλλεται σε επέμβαση

Υπέστη τον πρώτο του σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο και χρει΄σατηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά το Euro 2008. Έμεινε εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες.

13) Με διαφορά ο καλύτερος το 2008

Από τότε έχει να πιάσει στα χέρια του την «Χρυσή Μπάλα» που τόσο θέλει ξανά να πάρει από τον Λιονέλ Μέσι. Τότε είχε αναδειχθεί καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ξεπερνώντας τον Μέσι και τον Τόρες, και είχε πετύχει τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη.



14) Έχασε το Champions League από την Μπαρτσελόνα

Στις 27 Μαΐου 2009 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως έπεσε σε μία έκπληξη Μπαρτσελόνα και τον υπέροχο Λιονέλ Μέσι που πέτυχε 2-0. Αυτό ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της αγγλικής ομάδας, αφού στη συνέχεια ανακοινώνεται η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.



15) Η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο

Στις 11 Ιουνίου 2009 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδέχεται την πρόταση των 94 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του Πορτογάλου και έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου.



16) Χαμός στο «Μπερναμπέου»

Περίπου 90.000 οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκαν στην παρουσίαση του νέου αποκτήματος της ομάδας του και θέλησαν τον αποθεώσουν από κοντά.



17) Το πρώτο του γκολ στη «βασίλισσα»

Στις 29 Αυγούστου 2009 ο Ρονάλντο σκοράρει στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, στην 1η αγωνιστική της Primera Division. Αυτό, όμως, έγινε από τα έντεκα βήματα και έκανε το σκορ 2-1.



18) Το πρώτο του χατ-τρικ στην Ισπανία

Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικό πήρε την πρώτη του μπάλα από το ισπανικό πρωτάθλημα σπίτι του, αφού κατάφερε να πετύχει τρία γκολ στις 5 Μαΐου 2010 κόντρα στην Μαγιόρκα.



19) Η ήττα 5-0 από την Μπαρτσελόνα

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του στο ισπανικό πρωτάθλημα ήταν η βαριά ήτττα με σκορ 5-0 από την Μπαρτσελόνα μέσα στο «Καμπ Νου». Αυτό ήταν το πρώτο ντέρμπι του Μουρίνιο στον πάγκο της «βασίλισσας».



20) Ο πρώτος του τίτλος με τη φανέλα της Ρεάλ

Στις 20 Απριλίου χάρη σε δικό του γκολ στην παράταση η Ρεάλ Μαδρίτης καταφέρνει μετά από πολλά χρόνια να κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ο Ρονάλντο σκόραρε με κεφαλιά έπειτα από εξαιρετική ασίστ του Ντι Μαρία. Αυτό ήταν ο πρώτος του τίτλο ως παίκτης της «βασίλισσας».



21) Ο αποκλεισμός στο Champions League από την Μπαρτσελόνα

Στις 3 Μαρτίου 2011 η Ρεάλ Μαδρίτης αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα, με την ομάδα του να διαμαρτύρεται για την διαιτησία που έτυχε στον επαναληπτικό.



22) Έγραψε ιστορία με τα 41 γκολ

Στις 21 Μαΐου 2011 κόντρα στην Αλμερία, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 41 τέρματα.



23) Γκολ και θρίαμβος μέσα στη Βαρκελώνη

Σημαντική η συμβολή του την περσινή σεζόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ισπανία από τη Ρεάλ Μαδρίτη, αφού με δικό του γκολ η «βασίλισσα» κέρδισε μέσα στο «Καμπ Νου» την Μπαρτσελόνα.



24) Ο αποκλεισμός στα πέναλτι από την Μπάγερν

Η Μπάγερν Μονάχου καταφέρνει να αποκλείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Μπερναμπέου, με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει γκολ στην κανονική διάρκεια του ματς και να αποτυγχάνει στη διαδικασία των πέναλτι.



25) Δεν άφησε κανέναν αντίπαλο

Στις 13 Μαΐου 2012 πετυχαίνει γκολ στην έδρα της Μαγιόρκα και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Primera Division που σκοράρει απέναντι σε όλες τις ομάδες μέσα σε μία σεζόν.



26) Ήρωας στην Θιμπέλες μαζί με τον Κασίγιας

Χωρίς αμφιβολία η συμβολή του Ρονάλντο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν τεράστια και κανείς δεν μπορούσε να του στερήσει το δικαίωμα να πανηγυρίζει. Έτσι έκανε και ο Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος αναγνώρισε την αξία του Πορτογάλου και ζήτησε από τους οπαδούς της Ρεάλ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες να φωνάξει για εκείνον. Μία στιγμή που θα μείνει αξέχαστη στον διεθνή άσο…



27) Τρίτος τίτλος στη Ρεάλ: το Σούπερ Καπ Ισπανίας

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Κριστιάνο κατέκτησε το τρίτο του τίτλο ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Μία ιδιαίτερη στιγμή για τον Πορτογάλο, αφού πέτυχε γκολ και στα δύο παιχνίδι του Σούπερ Καπ Ισπανίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα.



28) Το πρώτο του χατ-τρικ στο Champions League

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός πέτυχε τρία γκολ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωσης. Αυτό έγινε απέναντι στον Άγιαξ στη φάση των ομίλων, όπου η Ρεάλ επικράτησε με σκορ 4-1 των Ολλανδών.



Δείτε ακόμη ένα βίντεο



Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube