Σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, μία ομάδα αθλητών με επικεφαλής τον Γιώργο Καλαφάτη αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο μετά την κατάργηση του ποδοσφαιρικού τμήματος και δημιούργησαν μία ομάδα με αρχικό όνομα Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ). Ιδρυτικά μέλη ήταν ο αδερφός του Γιώργου Καλαφάτη, Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.

Το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος δόθηκε στο σύλλογο το 1924 κι αφού πρώτα είχε ονομαστεί Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (1910), Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1918) και Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1922).

Ο σύλλογος υιοθέτησε το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι χάρισε στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα γενικός γραμματέας Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.

Με την πάροδο των ετών ο Παναθηναϊκός εμπλουτιζόταν με άλλα τμήματα, στίβου (1919), βόλεϊ (1919), μπάσκετ (1922), πινγκ πονγκ (1924), ποδηλασίας (1928), σκοποβολής (1928), χόκεϊ επί χόρτου (1928), μπιλιάρδου (1929), κολύμβησης (1930), πόλο (1930), χάντμπολ (1930), πυγμαχίας (1947), καταδύσεων (1947), άρσης βαρών (1959), σκακιού (1959), ξιφασκίας (1960) και πάλης (1966).

Η τροπαιοθήκη του συλλόγου… τεράστια: Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει 46 κούπες (20 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα και μεγαλύτερη στιγμή τη συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971), αυτό του μπάσκετ 52 (6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 32 πρωταθλήματα και 13 Κύπελλα), ενώ πολλές είναι οι διακρίσεις στο βόλεϊ και τα υπόλοιπα αθλήματα.

Η σύγχρονη εποχή είναι για τον Παναθηναϊκό η πιο δύσκολη. Το ποδοσφαιρικό τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και βρίσκεται μακριά από τις κορυφαίες θέσεις του πρωταθλήματος, έχοντας αποκλειστεί πρόωρα από το Κύπελλο και την Ευρώπη. Η ομάδα βόλεϊ των ανδρών μάχεται για τη σωτηρία της, αυτή των γυναικών βρίσκεται επίσης στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας, ενώ τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου φυτοζωούν. Ακόμη και το τμήμα μπάσκετ, που τα τελευταία χρόνια ήταν το… αποκούμπι και το καμάρι του κόσμου του «τριφυλλιού», πασχίζει να σταθεί στο ύψος της βαριάς κληρονομιάς στη μετα-Ομπράντοβιτς εποχή και να ανακτήσει τα πρωτεία σε Ελλάδα και Ευρώπη από τον Ολυμπιακό.

Παρά τις αντιξοότητες, το τριφύλλι δεν… μαραίνεται. Συνεχίζει να ανθίζει στις καρδιές των φίλων της ομάδας, που προσδοκούν καλύτερες μέρες και ελπίζουν πως τα δύσκολα είναι πίσω τους.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube