Του Σωτήρη Ταμπάκου


Συνήθεια έχει γίνει για την Εθνική ομάδα να αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών την περίοδο των υποχρεώσεών της. Ο Φερνάντο Σάντος πληροφορήθηκε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Γιώργου Σαμαρά που υπέστη τράβηγμα στον δικέφαλο και θα μείνει εκτός δράσης δύο με τρεις εβδομάδες.

Στο απουσιολόγιο υπάρχει εδώ και καιρό το όνομα του Κυριάκου Παπαδόπουλο, ο οποίος υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε αρθροσκόπηση και η επιστροφή του αναμένεται στο κρίσιμο ματς με τη Βοσνία στη Ζένιτσα. Καταλαβαίνει κανείς ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής θα πρέπει να καταστρώσει τα πλάνα του για το φιλικό κόντρα στους Ελβετούς στο «Γ. Καραϊσκάκης» χωρίς να υπολογίζει δύο βασικά στελέχη.

Ο Φερνάντο Σάντος έχει αποφασίσει να κάνει πρόβα ενδεκάδας σε πρόσωπα και σχήμα, επιλέγοντας είτε το 4-4-2 που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα είτε το κλασικό 4-3-3. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να κάνει πειράματα με νέους παίκτες, αλλά θα πάει στις δοκιμασμένες επιλογές.

Από το προσκλητήριο θα απουσιάζουν, επίσης, τα ονόματα του Σωτήρη Νίνη, του Φάνη Γκέκα και του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Ο μέσος της Πάρμα έχει να αγωνιστεί από τις 12 Δεκεμβρίου, ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ της «γαλανόλευκης» πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο στην τουρκική Ακίσασπορ και την τελευταία μέρα των μεταγραφών, ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού συμφώνησε με την Μπολόνια. Και οι τρεις δεν έχουν τον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό, στοιχείο που αποτελεί κριτήριο για τις επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Φερνάντο Σάντος έχει αποφασίσει να πάρει δύο τερματοφύλακες και όχι τρεις, όπως κάνει παραμονές των επίσημων αγώνων, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ο βασικός γκολκίπερ είναι ο Ορέστης Καρνέζης, ενώ μπορεί να επιστρέψει ο Μιχάλης Σηφάκης, που παίρνει σιγά-σιγά χρόνο συμμετοχής στη Σαρλερουά. Υπάρχει και η περίπτωση του Κώστα Περιστερίδη του Πανιωνίου.

Στο κέντρο της άμυνας σίγουρος είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και την τριάδα θα κλείσουν ο Δημήτρης Σιόβας και πιθανότατα ο Κώστας Μανωλάς, στην πρώτη του παρουσία στην Εθνική Ανδρών. Δύσκολο να κληθούν στην παρούσα φάση οι: Αβραάμ Παπαδόπουλος και Στέλιος Μαλεζάς, οι οποίοι τώρα επανήλθαν μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς τους.

Δεξιά στην άμυνα, ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Λουκάς Βύντρα έχουν «καπαρώσει» τις θέσεις, αριστερά ο Νίκος Σπυρόπουλος και πολύ πιθανό ο Γιώργος Τζαβέλλας. Ο Χοσέ Χολέμπας προορίζεται περισσότερο για τη θέση του αριστερού χαφ-εξτρέμ, σύμφωνα με όσα δοκίμασε ο ομοσπονδιακός προπονητής στο φιλικό του Νοεμβρίου με την Ιρλανδία.

Στα χαφ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Αλέξανδρος Τζιόλης, Γιάννης Μανιάτης, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Καραγκούνης και μάλλον ο Παναγιώτης Ταχτσίδης έχουν κλεισμένες τις θέσεις.

Στις πτέρυγες και στην κορυφή της επίθεσης θα βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα οι: Χοσέ Χολέμπας, Παναγιώτης Κονέ, Κώστας Φορτούνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Κλάους Αθανασιάδης, Κώστας Μήτρογλου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη με την επιστροφή του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Ο φορ του Πανθρακικού που πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν με οκτώ γκολ, όντας ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής στον πίνακα των σκόρερ πίσω από τον Αθανασιάδη, αρέσει διαχρονικά στον Σάντος και ίσως ήρθε η στιγμή να φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube