Στο συνέδριο που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η Σούπερ Λιγκ ακούστηκαν απόψεις που καλό θα ήταν να μας προβληματίσουν. Και δυστυχώς ανάμεσα στο ακροατήριο δεν ήταν οι πρόεδροι πολλών ομάδων ή έστω στελέχη τους που διαμορφώνουν τη στρατηγική τους.
Τοποθετήσεις όπως το να μοιράζονται τα μισά χρήματα των ομάδων που βγαίνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ στους υπόλοιπους που μετέχουν σε ένα πρωτάθλημα είναι πολύ σωστές, αλλά αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφασίσει κανείς πλην της ΟΥΕΦΑ, αφού φυσικά όλοι μιλάνε για το καλό του ποδοσφαίρου ωστόσο πρώτιστα ενδιαφέρονται για την ευημερία των συλλόγων τους!
Οι κουβέντες που ειπώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet Πάνο Παπαδόπουλο, πως οι ομάδες θα όφειλαν να βρουν και άλλες πηγές εσόδων πλην των τηλεοπτικών συμβολαίων και του ΟΠΑΠ, ήταν πολύ σωστές.
Μόνο που ενώ στο εξωτερικό αυτό είναι αναμφισβήτητο, στη χώρα μας δεν υπάρχει -χρόνια τώρα- ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για να μπουν λεφτά στα ταμεία από παράλληλες δραστηριότητες. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στο ποδόσφαιρο και δεν πάει στο γήπεδο λόγω της βίας, των μηδενικών παροχών και των ακριβών εισιτηρίων και προτιμά το να δει τα πάντα αφού άλλωστε του προφέρονται από την τηλεόραση.
Ομως δεν μπορεί έτσι να αναπτυχτεί άλλη δραστηριότητα με έσοδα που να προέρχονται από το λεγόμενο matchday. Για παράδειγμα, η Αρσεναλ κάθε αγωνιστική που παίζει στο Λονδίνο, φτάνει το ένα εκατομμύριο λίρες τζίρο από πωλήσεις προϊόντων, προγραμμάτων και τις καταναλώσεις ποτών και φαγητών!
Σε εμάς ποιος άλλος πλην του Ολυμπιακού στο Στάδιο Καραϊσκάκη μπορεί να προσδοκά παράλληλα έσοδα;
Σε τελική ανάλυση ήταν ένα συνέδριο που δίνει τροφή για σκέψη. Και έδειξε πως τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά. Πλην όμως στο εξωτερικό πέραν των ξύλινων λόγων των πολιτικών, οι ίδιοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου προβληματίστηκαν για να βρεθούν λύσεις! Εδώ μόνο γκρινιάζουμε, αλλά αρνούμαστε να διδαχτούμε από κάποιους που ξέρουν καλύτερα!