Μεγάλη ημέρα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ανάμεσα στις «κλήσεις» των ταινιών που θα συμμετάσχουν στο 63ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο, βρίσκονται 4 ελληνικές και μία ενός Έλληνα δημιουργού αλλά μόνιμου κατοίκου Γερμανίας.

Η πρώτη ταινία που συμμετέχει στο φετινό Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου είναι η «Κόρη», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θάνου Αναστόπουλου. Που πραγματεύεται την ιστορία ενηλικίωσης ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού στην Αθήνα της κρίσης, μέσα από μια σκληρή και σκοτεινή ματιά πάνω στην «χρεοκοπία».

Η δεύτερη ταινία που συμμετέχει είναι η «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», το φιλόδοξο ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου, που είχε ήδη διακριθεί ως work in progress στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι. Το φιλμ αφηγείται την παράξενη ιστορία ενός τηλεοπτικού παρουσιαστή ο οποίος σκηνοθετεί την εξαφάνισή του και απομονώνεται σε ένα ερημικό ξενοδοχείο, βρίσκοντας έτσι τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να εξασφαλίσει την «αθανασία» του…

Η τρίτη ταινία που συμμετέχει είναι το «Στο Λύκο», το μεγάλο μήκους ντεμπούτο των Αράν Χιους και Χριστίνας Κουτσοσπύρου, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας. Μείγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, το «Στο Λύκο» αφηγείται τέσσερις ημέρες από τη ζωή ενός χωριού στη ορεινή Ναυπακτία, καθώς οι κάτοικοί του (οι οποίοι αποτελούν και το καστ) προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και μέσα σε συνθήκες κρίσης.

Η τέταρτη ταινία που συμμετέχει είναι το «Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη (με συμμετοχές ήδη στο Φεστιβάλ του Ντουρμπάν και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Slamdance) και πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός νέου δημιουργού, ο οποίος μετά από μια μεγάλη και επιτυχημένη θητεία στη διαφήμιση και τις ταινίες μικρού μήκους, αφηγείται την ιστορία ενός φιλόδοξου εργολάβου, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγο του σε μία απομονωμένη περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία που πιστεύει ότι θα του σώσει τη ζωή.

Στο φεστιβάλ, θα προβληθεί και το «Echolot» του Ελληνα σκηνοθέτη - μόνιμου κάτοικου Βερολίνου, Αθανάσιου Καρανικόλα.



Αλέξης Παπαχρήστος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube