Πάλι καλά, που μετά από 18 χρόνια (!) ο κλάδος του Τουρισμού αποτελεί ισότιμο, των άλλων κλάδων, μέλος καθορισμού των εργασιακών σχέσεων. Το πως ο Τουρισμός της Ελλάδας, που απασχολεί περίπου 700.000 εργαζόμενους και συμβάλλει στο 16% του εθνικού ΑΕΠ απείχε από τις μέχρι τώρα συζητήσεις για τα εργασιακά, είναι όντως αξιοπερίεργο, τη στιγμή μάλιστα που όλοι αναφέρουν ότι ο Τουριμός αποτελεί τη "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας.

Σήμερα, όπως ήδη είχαμε ανακοινώσει από χθες, υπήρξε μεγάλη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη μαζί με τους προέδρους των 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων - μελών του ΣΕΤΕ.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης και η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Άννα Δαλλαπόρτα, συζητήθηκαν οι θετικές προοπτικές του τουρισμού για την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και η συνδρομή του στην ενίσχυση της απασχόλησης.

«Σήμερα είχαμε μια ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση με τους ανθρώπους του τουρισμού στη χώρα μας, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τα μικρά καταλύματα, τα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων κατοικιών, τα μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών και οργάνωσης συνεδρίων, αλλά και τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, τις αερομεταφορές και τις μαρίνες», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας ότι: «πρόκειται για ένα πλήθος πολλών και διαφορετικών επιχειρήσεων στον τουρισμό, και εκφράζουν ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής ζωής της χώρας. Οι προοπτικές του κλάδου και οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική κίνηση, προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για τον αγώνα που καταβάλλουμε όλοι για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήθελα να επισημάνω ότι εξετάζουμε θετικά την αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων - σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο - στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή που θα υλοποιηθεί με καθυστέρηση 18 ετών και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Κυριότερα, όμως, θα διευρύνει την εργοδοτική συμμετοχή και αντιπροσωπευτική βάση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καλύπτοντας έτσι περισσότερους εργαζόμενους».

Σε ενέργειες και δράσεις που θα παρουσιαστούν σύντομα αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Συναντηθήκαμε σήμερα προκειμένου να συζητήσουμε τις προοπτικές και το ρόλο του ελληνικού τουρισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλάνε για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας και αύξηση εσόδων. Με ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και την απασχόληση. Βασική μας θέση είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας, για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, αποτελούν η συνεργασία, ο διάλογος και η εμπιστοσύνη.
Η συνεργασία και οι συναινετικές λύσεις ανάμεσα στο κράτος, τους τουριστικούς φορείς, τους επαγγελματίες του χώρου και τους εργαζόμενους θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητα όλων μας. Για πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Βρισκόμαστε σε μια στενή συνεργασία, προκειμένου να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο χώρος του τουρισμού ως ένα μεγάλο κοίτασμα απασχόλησης ειδικά για τους νέους. Για αυτό το λόγο, το αμέσως επόμενο διάστημα – με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο -θα παρουσιάσουμε νέες και καινοτόμες, εξειδικευμένες δράσεις μέσω κοινοτικών πόρων και άλλων επιχειρησιακών δράσεων. Για τη στήριξη του τουρισμού, την προστασία της υφιστάμενης απασχόλησης και, κυρίως, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι «είναι μία ιστορική στιγμή αναγνωρίζοντας θεσμικά τον τουρισμό στο πρόσωπο του ΣΕΤΕ, που σαν ομπρέλα καλύπτει το σύνολο των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με την ιδιότητα του ισότιμου κοινωνικού εταίρου. Από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, με τη ΓΣΕΕ και πάνω από όλα με το Υπουργείο Εργασίας. Στόχος όλων μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων, για να απορροφήσει ο τουρισμός που έχει τη δυναμική, όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολύ σύντομα τα θετικά αποτελέσματα.»

Καλή λοιπόν η αναβάθμιση του ΣΕΤΕ, καλές οι προθέσεις, καλές και οι εξαγγελίες για δράσεις και μέτρα. Ηρθε η ώρα επιτέλους να τα δούμε. Να ξέρουμε ποιά ακριβώς βήματα θα ακολουθηθούν, που θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πως θα διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για να αυξηθούν ουσιαστικά η τουριστική κίνηση, τα έσοδα και οι δουλειές.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube