Άργησε να συμβεί, αλλά με μαθηματική ακρίβεια η πρώτη σύγκρουση ερχόταν. Η Μπενφίκα προτίθεται να καταγγείλει την ΕΠΟ στη ΦΙΦΑ για τη χρησιμοποίηση του Καραγκούνη στη Βοσνία. Κάτι που ποτέ δεν απασχόλησε το ελληνικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν ήταν η κόντρα συλλόγων και Εθνικής ομάδας. Οχι πως δεν συνέβαινε, για να εξηγούμαστε. Πάντα όμως βρισκόταν ο τρόπος να εξομαλυνθούν οι σχέσεις και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις για τιμωρία συλλόγου που αρνείται συμμετοχή παίκτη στην εθνική. Ή το αντίθετο. Το να ζητήσει αποζημίωση, δηλαδή, μία ομάδα επειδή ο ποδοσφαιριστής επέστρεψε τραυματίας από το παιχνίδι της εθνικής.

Πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ηρεμούσαν γρήγορα σε τέτοιες μετωπικές. Εδώ και μερικά χρόνια όμως, λόγω του νόμου Μποσμάν, άνοιξαν τα σύνορα και αρκετοί Ελληνες παίκτες έχουν ξένους εργοδότες. Συνεπώς η μέρα που το club vs country θα μας απασχολούσε, φαινόταν στον ορίζοντα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας, όμως αυτό το περιστατικό προστίθεται σε μία λίστα που όλο και μεγαλώνει.

Η ΕΠΟ σωστά λέει πως ο ίδιος ο Καραγκούνης επέμενε να αγωνιστεί στη Ζένιτσα. Το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως οι ομάδες έχουν συνασπιστεί πια για να αντιμετωπίσουν τον «κοινό εχθρό», που δεν είναι άλλος από τη ΦΙΦΑ. Ακόμα και ως μη μέλος της G14 η Μπενφίκα θα έχει την υποστήριξή της αν πάει δικαστικά, όπως έγινε στην περίπτωση της βελγικής Σαρλερουά για τον τραυματισμό του Μαροκινού Ούλμερς. Ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος έλεγε χθες στο ραδιόφωνο πως η απόφαση θα είναι καταδικαστική για την ομοσπονδία του Μαρόκου και η ΦΙΦΑ θέλει να προλάβει την ιστορία, φτάνοντας σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Σαρλερουά. Αν και όποτε κάποια ομάδα δικαιωθεί τελεσίδικα σε παρόμοιο θέμα, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και πλέον η υπόθεση εθνική ομάδα θα τορπιλιστεί σε κάθε γωνία του πλανήτη! Λέω τελεσίδικα, επειδή ήδη η Μπάγερν έχει κερδίσει δύο δικαστήρια απέναντι στη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για τον τραυματισμό του Σεμπάστιαν Ντάισλερ. Το κορυφαίο σύγχρονο ταλέντο του γερμανικού ποδοσφαίρου από την ώρα που χτύπησε στο φιλικό με την Αυστρία τον Μάιο του 2002 δεν ξαναβρήκε ποτέ τον εαυτό του. Αν αυτή η ιστορία τελειώσει με δικαίωση των Βαυαρών, τότε δεδομένα το στάτους κβο στις σχέσεις εθνικών ομοσπονδιών και συλλόγων θα αλλάξει.

Το καλοκαίρι στο Μουντιάλ ο Μάικλ Όουεν τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τη Σουηδία. Η αγγλική ομοσπονδία είχε ασφαλίσει όλους τους παίκτες για το 50% των αποδοχών τους στους συλλόγους για τραυματισμό που θα τους άφηνε έως κι ένα χρόνο εκτός γηπέδων. Η Νιούκαστλ ζητεί τώρα συνολικά 20 εκατομμύρια λίρες από την ομοσπονδία επειδή θεωρεί πως ο ποδοσφαιριστής δεν θα γυρίσει όπως ήταν πριν στα γήπεδα, ενώ εκφράζονται φόβοι για το αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Και εδώ φυσικά αρχίζει ο παραλογισμός σε αυτή την ιστορία. Γιατί η Νιούκαστλ μπορεί να θέλει αποζημίωση για το ότι ο Όουεν θα χάσει όλη τη φετινή σεζόν, αλλά για το γεγονός πως λόγω του τραυματισμού του πέρυσι τα Χριστούγεννα δεν ήταν 100% έτοιμος για το Μουντιάλ ποιος αποζημιώνει την εθνική; Και μην ακούσω τα γλαφυρά πως η ομάδα πληρώνει τους μισθούς, διότι είναι κοινό μυστικό πως η επιτυχία με την εθνική ομάδα καθιερώνει έναν παίκτη. Αν δεν παίζει στην εθνική ομάδα της χώρας του δεν γίνεται γνωστός και, το κυριότερο, έχει και νομικά προβλήματα! Κλασικό παράδειγμα, ο Μαρκ Γκονζάλεζ. Επειδή η Χιλή ήταν χαμηλά στη βαθμολογία της ΦΙΦΑ και δεν είχε ο παίκτης πολλές συμμετοχές, δεν μπορούσε η Λίβερπουλ να του εκδώσει άδεια εργασίας στη Βρετανία. Το κατάφερε τελικά φέτος.

Επίσης, μην ξεχνάμε πόσο κερδισμένες βγαίνουν κάποιες ομάδες από τη συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή στην εθνική ομάδα. Ο Ολυμπιακός θα έβλεπε ποτέ να ανεβαίνουν τόσο θεαματικά οι μετοχές του Τουρέ αν δεν αγωνιζόταν στην Ακτή Ελεφαντοστού τόσο στο Κόπα Αφρικα όσο και στο Μουντιάλ; Μην αφήνουμε ακόμα στην άκρη το γεγονός πως το πρώτο πράγμα που κοιτούν όλοι μόλις τους προταθεί ένας ποδοσφαιριστής είναι το αν έχει διεθνείς συμμετοχές και πόσες! Κι αν δεν παίζει, αναρωτιούνται αμέσως γιατί! Ακόμη, πόσες φορές ανακάλυψαν οι ομάδες έναν κρυμμένο θησαυρό στο ρόστερ τους, επειδή κάποιος ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν διορατικός; Το 1978 ο Εντζο Μπεαρτζότ καθιέρωσε στην εθνική Ιταλίας τον αναπληρωματικό αριστερό μπακ της Γιουβέντους Αντόνιο Καμπρίνι αντί της λογικής επιλογής, που ήταν ο Μαλντέρα της Μίλαν. Τη συνέχεια την ξέρετε και ο Τραπατόνι διαπίστωσε στη Γιουβέντους πως ο νεαρός ήταν «λαβράκι»! Τη συνέχεια της καριέρας του την ξέρουν και οι πέτρες.

Κακά τα ψέματα, δεν αργεί η μέρα που οι ομάδες θα κερδίσουν τη διαμάχη. Ήδη κάποιες ομοσπονδίες, όπως η ολλανδική, αποζημιώνουν εν μέρει τις ομάδες για την απασχόληση των ποδοσφαιριστών. Κάτι που χαλάει την πιάτσα, όπως είχε ισχυριστεί ο (πρώην πια) πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας Φράνκο Καράρο. Μέχρις εκείνη τη μέρα οι πιστολιές που πέφτουν εκατέρωθεν είναι για να βρισκόμαστε σε δουλειά. Φυσικά και δεν κινδυνεύει σε πραγματικά μεγέθη η ΕΠΟ από την απειλή της Μπενφίκα. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δεκαήμερο που θα μείνει έξω ο Καραγκούνης. Όμως η ασυνεννοησία στη Βοσνία καλό θα ήταν να είχε αποφευχθεί.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!