Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, υπόθεση απόπειρας απάτης σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), μέσω χρήσης πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών εταιρείας ύψους 147.600 ευρώ και έκδοσης, αντίστοιχου ποσού, επιταγής του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν το προηγούμενο διήμερο, για την υπόθεση αυτή, 5 Ελληνες, μεταξύ των οποίων ένας 39χρονος πρώην ειδικός σύμβουλος του Ε.Ο.Τ., ένας 44χρονος επιχειρηματίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών αντίστοιχα, μέτοχοι εταιρείας και ένας επίσης 44χρονος άνδρας, εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας αυτής.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα, κακουργηματικής φύσεως, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, ενώ επιπλέον σε βάρος του πρώην ειδικού συμβούλου του Ε.Ο.Τ. για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Ε.Ο.Τ., σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, εξέδωσε τη συγκεκριμένη επιταγή από μπλοκ του Οργανισμού, για εξόφληση πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών της εταιρείας των δύο 29χρονων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, κλιμάκια αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αξιολόγησαν και αξιοποίησαν στοιχεία τα οποία προέκυπταν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των συλληφθέντων προσώπων και να εξακριβωθεί η μέθοδος και ο τρόπος δράσης τους.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον αρμόδιο Τακτικό Ανακριτή. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η γυναίκα πήγε στην τράπεζα να εισπράξει το ποσό. Η τράπεζα ζήτησε επιβεβαίωση από τον ΕΟΤ που αρνήθηκε ότι υπήρχε ανάλογο τιμολόγιο προς εξόφληση. Ετσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι της "περίεργης" ιστορίας.

Τώρα, όσον αφορά τον ειδικό σύμβουλο του ΕΟΤ, του οποίου το επώνυμο γνωρίζουμε αλλά από τη στιγμή που δεν το ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ δεν το δημοσιεύουμε, σύμφωνα με πληροφορίες πήρε στα χέρια του από τους ταμείες του ΕΟΤ ένα μπλοκ επιταγών, χωρίς μάλιστα -πάντα σύμφωνα με πληροφόριες- να υπάρχει πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Οι ταμείες δήλωσαν ότι έκαναν ότι τους ζητήθηκε, αλλά το θέμα θα εξαταστεί εσωτερικά στον ΕΟΤ, διότι τίθεται θέμα ευθύνης.

Επίσης, η περασμένη εβδομάδα ήταν εξαιρετικά ιδιαίτερη για τον ΕΟΤ. Στις 20 Δεκεμβρίου, την περασμένη Πέμπτη, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη έκανε δεκτή την παραίτηση του πρώην πλέον γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Κεφαλογιάννη, αντικαθιστώντας τον την ίδια μέρα, κι ενώ εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό, με τον Πάνο Λειβαδά. Ουσιαστικά, επρόκειτο για το αποτέλεσμα των τεταμένων σχέσεων της υπουργού με τον Νίκο Καραχάλιο. Μάλιστα, την Πέμπτη, την ίδια μέρα δηλαδή, γεγονός που δείχνει ότι η αντικατάσταση είχε ωριμάσει από μέρεις, πέρασε ΦΕΚ και η τοποθέτηση του Πάνου Λειβαδά στη νέα θέση.

Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, εμφανίστηκε η επιταγή στην τράπεζα με υπογραφή του Νίκου Καραχάλιου, η οποία ελέγχεται ως πλαστή. Στη συνέχεια η ΕΛΑΣ κινήθηκε να βρει από ποιοό μπλοκ είχε εκδοθεί η επιταγή, ποιός είχε το μπλοκ και έτσι αποκαλύφθηκε η ιστορία.

Ερωτηματικά...

Ο Νίκος Καραχάλιος, με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο και όχι με επιστολή στους συνάκτες του τουριστικού ρεπορτάζ (άκομψη ενέργεια, τουλάχιστον), δηλώνει αρκετά περί παρατυπιών (οικονομικών, οργανωτικών, επικοινωνιακών) που διαπίστωσε στις 12 εβδομάδες που διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ. Επισημαίνει δε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου παρέλαβε πόρισμα των ορκωτών λογιστών που αφορούσε λογιστική "τρύπα" 12 εκατ. ευρώ στον ΕΟΤ, ενημερώνοντας τόσο τη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και την υπουργό. Ο τέως γενικός γραμματέας του ΕΟΤ συνδέει αυτή την αναφορά με "επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η υπόθεση της πλαστογραφίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη.

Ο Νίκος Καραχάλιος αφού αναφέρει ότι "η παρουσία του στον δημόσιο βίο συνδέεται με δυο πράγματα: Την παραγωγή έργου και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα μου σε ό, τι αφορά θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος", συνεχίζει λέγοντας ότι "εδώ και τρεις εβδομάδες ξεκίνησε μια πρωτοφανής σε μέγεθος και χυδαιότητα εκστρατεία κατασυκοφάντησής του. Σκοπός, όσων θεωρούν ότι θα πληγούν από τη διερεύνηση των οικονομικών υποθέσεων του ΕΟΤ, είναι να τον ”εκτελέσουν” επικοινωνιακά, να τον ”τελειώσουν”’ πολιτικά και να διαλύσουν την προσωπική ζωή του".

Ο Νίκος Καραχάλιος, ήδη έχει ενημερώσει το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ασφάλειας για όσα γνωρίζει σχετικά με την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής και είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Πάντως, δεν έκανε ουδεμία αναφορά στον ειδικό σύμβουλο που συνελήφθη, τον οποίο ο ίδιος είχε φέρει στο ΕΟΤ. Τουλάχιστον θα μπορούσε να καταδικάσει την ενέργεια αυτή.

Η επίσημη θέση του ΕΟΤ

Με την ΕΛΑΣ να έχει... κατασκηνώσει στα γραφεία του ΕΟΤ, από την Παρασκευή, με τις έρευνες και με τη γενική αναστάτωση, ήταν δύσκολο να γίνει συνάντηση ενημέρωσης των συντακτών του τουριστικού ρεπορτάζ. Ετσι το αντιλαμβάνομαι, διότι για σχετικά ασήμαντες ανακοινώσεις, μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα καλούμασταν σε συνεντεύξεις τύπου λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθούν!

Ομως, πέρασαν τρεις ημέρες και αφού έκανε ανακοινώσεις η ΕΛΑΣ, τοποθετήθηκε και ο ΕΟΤ μέσω του νέου γ.γ. Πάνου Λειβαδά.

"Το απόγευμα της Παρασκευής 21-12-2012 ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ συνοδευόμενος από τον πρώην ειδικό σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, κύριο Βασιλάκο (τον κατονομάζει ο νέος γ.γ.), προσήλθαν στο γραφείο μου και με ενημέρωσαν ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, γυναίκα αγνώστων στοιχείων εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να εισπράξει πολύ μεγάλο ποσό μέσω επιταγής του ΕΟΤ.
Η υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν. Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν, επί τόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το Νομικό Πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή και γι΄ αυτό ζήτησαν την κατακράτηση της επιταγής.
Άμεσα, ενημέρωσα την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, για όσα είχα διαπιστώσει ως εκείνη την στιγμή και η οδηγία της Υπουργού, ήταν: “Να πάνε όλα στον Εισαγγελέα, τώρα.”
Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να απευθυνθούμε άμεσα στην Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου. Η εντολή της Υπουργού ήταν να κατατεθεί ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την διερεύνηση του όλου θέματος και ειδικότερα για το πως το μπλόκ των επιταγών, απο τις οικονομικές υπηρεσίες, βρέθηκε στα χέρια του πρώην Ειδικού Συμβούλου, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ.
Όπως ενημερωθήκαμε, ανάμεσα στα πέντε άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση δεν βρίσκεται κανένας δημόσιος υπάλληλος που να υπηρετεί στον ΕΟΤ.
Οι υπηρεσίες μας, που λειτούργησαν άμεσα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης, προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, θα συνεχίσουν να παράσχουν κάθε συνδρομή στις αρμόδιες αρχές ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά."

Η υπόθεση είναι μεν σοβαρή, διότι μιλάμε για χρήματα, επιταγές, πλαστογραφία, όμως φαίνεται "περίεργη" για το χρονικό διάστημα που εξελίχθηκε: Μία ημέρα μετά την αλλαγή στη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ.

Η δικαιοσύνη έχει το λόγο.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube