Η καινοτομία του «Ελληνικού Πρωινού» (www.greekbreakfast.gr), πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Προ ημερών το ΞΕΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, παρουσίασε το «Ελληνικό Πρωινό» και στην περιοχή του Βόλου.
Το «Ελληνικό Πρωινό» επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας. Ουσιαστικά, στα ξενοδοχεία που προωθούν την καινοτομία αυτή, υπάρχουν μόνο ελληνικά προϊόντα στο μπουφέ του πρωινού, κυρίως ή αποκλειστικά από την περιοχή, με σχετικό ταμπελάκι που να ονοματίζει στα ελληνικά και στα αγγλικά το κάθε προϊόν. Αυτό, ενδυναμώνει και τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής με τον τουρισμό και δίνει ένα ακόμη εφόδιο στην ανάπτυξή του.
Την παρουσίαση προς τους ξενοδόχους - μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Μαγνησίας, έκανε ο Γιώργος Πίττας εκ μέρους του ΞΕΕ, ενώ την επιμέλεια της παρουσίασης είχε αναλάβει το ξενοδοχείο Domotel Xenia Volou και συγκεκριμένα ο Executive Chef της Domotel Γρηγόρης Χέλμης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν πολλά τοπικά προϊόντα παραγωγών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο «Ελληνικό Πρωινό». Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν: ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς, η Ομάδα Γυναικών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανηλίου «Ανηλιώτικα – Τα Αλλιώτικα», ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας «Εσπερίδες», η ΕΨΑ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου «Ζαγορίν», τα πηλιορείτικα λουκάνικα «Στράκας», η Δημοτική Επιχείρηση Μηλεών και η παραγωγός Κερασία Καρασταμάτη.
Εξάλλου, στην εκδήλωση προσφέρθηκαν γλυκίσματα και πίτες από το παραδοσιακό κατάλυμα «Της Έλλης» και το ξενοδοχείο «Αγλαϊδα». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι τοπικοί συνεταιρισμοί αλλά και επιχειρήσεις πρόβαλαν τις μαρμελάδες, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τις παραδοσιακές πίτες, το σταφιδόψωμο, τη μηλόπιτα, τη λαδόπιτα, τη χορτόπιτα, τα παξιμαδάκια με κανέλα και πορτοκάλι, το μέλι με τα καρύδια, τον ξινό τραχανά με το προζύμι, τα πηλιορείτικα λουκάνικα, τα κάστανα, τα βιολογικά αναψυκτικά, το ελαιόλαδο, τα μήλα, τα φιρίκια αλλά και μια μεγάλη πληθώρα τοπικών προϊόντων, φρούτων και εδεσμάτων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τα ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, Δημήτρης Τριανταφύλλου, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Μαρία Θλιβερού και η Πρόεδρος της Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, Σούλα Μπαρτζιώκα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ανθότυρο Βόλου
Φέτα Βόλου
Κασέρι παλαιωμένο Βόλου
Γαλοτύρι Βόλου
Κονσερβολιές Πηλίου
Τσιτσίραβλα
Κρίταμα
Φτέρες τουρσί
Πελτές τομάτας με μαντζουράνα
Γλυκά του κουταλιού Πηλίου
Μαρμελάδες Πηλίου
Λουκούμια του παππού Βόλου
Ταχινένιος χαλβάς Παπαγιανόπουλου Βόλου
Μήλα Ζαγοράς
Ελιόψωμο Πηλίου
Στραπατσάδα
Χωριάτικα λουκάνικα
Φασόλες κοκκινιστές
Τραχανάς με κοτόπουλο
Χόρτα με τ΄αυγά
Σκοπελίτικη τυρόπιττα
Σκοπελίτικη χορτόπιτα
Μπατζίνα με χόρτα
Γαλατόπιτα
Μηλόπιτα με κάστανα
Κατσαμάκι με πετιμέζι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Ρυζόγαλο
Λουκουμάδες με μέλι
Αν σας άνοιξε η όρεξη, επισκεφθείτε ένα από τα ξενοδοχεία που σερβίρει «Ελληνικό Πρωινό». Το έχω δοκιμάσει και το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής