Το να αρχίσω να αναλύω για το πώς θα εξελιχτούν ματς που θα γίνουν ακριβώς σε δύο μήνες είναι ουτοπικό.
Και όπως έχω ξαναπεί κάθε φορά που έχουμε κλήρωση, εντελώς άχρηστο. Οσα χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά επιμένω πως είναι άλλο πράγμα τα νοκ άουτ. Και πως ομάδες που τον Οκτώβριο πετάνε, τον Μάρτιο σέρνονται. Τα φαβορί του φθινοπώρου τα βλέπει η άνοιξη και γελά, είχα διαβάσει κάποτε σε μία ανάλυση στην Ιταλία και είναι το πιο πετυχημένο σχετικά με τα ευρωπαϊκά κύπελλα, που άκουσα ποτέ. Και φυσικά πάντα οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ' όψη τις ιδιαιτερότητες των χωρών που διακόπτουν τώρα τα πρωταθλήματά τους, εκείνων που συνεχίζουν και ίσως η κούραση επηρεάσει, όπως και εκείνων που τα πρωταθλήματα ήδη τελείωσαν και θα ξαναρχίσουν την άνοιξη, οπότε η αγωνιστική απραξία πιθανότατα να παίξει ρόλο! Είτε λοιπόν μιλάμε για το Τσάμπιονς Λιγκ, είτε για το Γιουρόπα Λιγκ, όπου ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Λεβάντε, είναι ο ίδιος παρονομαστής πάντα. Ολες οι κουβέντες είναι εντελώς υποθετικές.
Ποτέ πάντως δεν λειτούργησε άσχημα για ελληνική ομάδα να μην τη θεωρούν φαβορί. Οπως ποιος είναι φαβορί με τη Λεβάντε; Με βάση την εμπειρία των «ερυθρολεύκων» στην Ευρώπη, αυτοί πρέπει να ξεκινούν ως έχοντες το προβάδισμα για πρόκριση. Και μετά, αν περάσει θα βρει πιθανότατα την κάτοχο του τίτλου Ατλέτικο Μαδρίτης. Εκεί το λέω ξεκάθαρα, είναι καλύτερα τα πράγματα! Γιατί έτσι θα αποφορτίσει το κλίμα και άλλωστε όταν θέλεις να κάνεις το κάτι παραπάνω, οφείλεις να αποκλείσεις κάποιον με μεγαλύτερο όνομα. Και πάντα ένας μεγάλος αντίπαλος δημιουργεί έξτρα κίνητρο.
Ενας καλός Ολυμπιακός, πάντως, αυτός δηλαδή που έπαιξε στο Λονδίνο στα ίσια την Αρσεναλ, που κέρδισε στο Μονπελιέ και που στο «Γ. Καραϊσκάκης» μεταβάλλεται πάντα προς το καλύτερο, έχει προβάδισμα με τη Λεβάντε, ειδικά αν σκοράρει στο πρώτο ματς. Θα έχει ένα συν και ένα πλην. Το συν θα είναι πως επειδή το πρωτάθλημα θα το έχει εξασφαλίσει, αφού ήδη η διαφορά του είναι μεγάλη θα μπορεί να ξεκουράσει βασικούς παίκτες ανάμεσα στα ευρωπαϊκά ματς. Το πλην όμως θα είναι η ελλειψη ανταγωνισμού στο εσωτερικό, κάτι που πιθανώς να λειτουργήσει ανασταλτικά! Οπως και να έχει, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά όταν έρθει η ώρα των αγώνων και με δεδομένο πως ξέρει πια να παίζει εξαιρετικά στα εκτός έδρας ματς, όλα θα κριθούν στην ρεβάνς. Εκεί θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα, φτάνει να μην έχει χάσει με περισσότερο του ενός γκολ στην Ισπανία.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ, η κλήρωση επεφύλαξε ένα αληθινά πολύ μεγάλο ζευγάρι. Το Ρεάλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να είναι και ο τελικός στο Γουέμπλεϊ. Οι πιθανότητες είναι φίφτι φίφτι. Ούτε κουκούτσι παραπάνω σε κάποιον, τουλάχιστον όχι από τώρα, αφού αναλύοντας τις δύο ομάδες μπορούμε να βρούμε πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά. Παραδοσιακά οι κόντρες τους δίνουν εξαιρετικά ματς και πολλά γκολ και όποιος περάσει, θα έχει βάλει υποθήκη για να είναι στον τελικό. Δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς πως θα είναι η πρώτη φορά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα τεθεί αντιμέτωπος των «κόκκινων διαβόλων» και ειδικά του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, στον οποίο χρωστά ο Πορτογάλος την αγωνιστική του μετάλλαξη από ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο σε αληθινό σούπερσταρ! Από τα άλλα ματς δεν ξεχωρίζω τα προφανή, δηλαδή την κόντρα Μπαρτσελόνα - Μίλαν και Αρσεναλ - Μπάγερν, όπου τα φαβορί μοιάζουν αυτή την ώρα ξεκάθαρα. Είναι πολύ καλά ματς, αλλά δεν με ιντριγκάρουν τόσο όσο τα ζευγαρώματα της Πόρτο με τη Μάλαγα και της Βαλένθια με την Παρί Σεν Ζερμέν. Από αυτά τα δύο ζευγάρια αλλά και από εκείνο της Σαχτάρ με την Ντόρτμουντ (όπου οι Γερμανοί έχουν μεγαλύτερη ποιότητα) δεν αποκλείω να έχουμε μία ομάδα έκπληξη, που να καταφέρει ακόμη και να πάει στον τελικό! Οσο για τη Γιουβέντους, το γεγονός της ρεβάνς στην έδρα της, με αντίπαλο τη Σέλτικ της ανεβάζει τις πιθανότητες και επειδή κουβαλά βαριά φανέλα, δεν αποκλείω, από τη στιγμή που θα φτάσει στα προημιτελικά, τίποτα! Ομως καλό είναι να θυμόμαστε πως αυτή η καινούρια της ομάδα, φτιάχνει χαρακτήρα ξανά στην Ευρώπη και η υπέρβαση να μην είναι σε θέση να γίνει άμεσα! Ο,τι ανάλυση πάντως και να κάνουμε τώρα θα είναι λόγια του αέρα, που τα παίρνει ο άνεμος και τα πάει πολύ μακριά, μιας και κάνουμε κουβέντα για 50 και πλέον μέρες μπροστά.