Στη μύγα των φρούτων (drosophila melanogaster) υπάρχουν τρία γονίδια, τα οποία συμμετέχουν στο σχηματισμό του σώματος και των οργάνων της. Αν αυτά τα γονίδια μεταλλαχτούν και δεν είναι λειτουργικά, τα έμβρυα τότε εμφανίζουν μικρά «δοντάκια» και μοιάζουν με σκαντζόχοιρους.

Tου Μανώλη Παπακωνσταντίνου
Υπ. Διδάκτωρ Φαρμακογενετικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών


Το ένα από τα τρία γονίδια λέγεται Sonic Hedgehog. Ναι, Sonic Hedgehog, γιατί ο τύπος που το βρήκε, όντας gamer του θύμισε τον αγαπημένο σκαντζόχοιρο της SEGA και το βάφτισε έτσι. Και όλοι οι συνάδελφοι του τον συνεχάρησαν γιατί ήταν κι αυτοί gamers και γενικά η κίνηση του ήταν πολύ καλή γιατί βοήθησε κι εμάς όταν ήμαστε φοιτητές να θυμόμαστε μέσα σε όλες τις άχρηστες πληροφορίες των απέραντων τόμων αυτό το γονίδιο και να πάρουμε και κάνα βαθμό παραπάνω βρε αδερφέ. Όντως, η πλειοψηφία των ερευνητών, ιδιαίτερα των νέων, είναι επηρεασμένοι άμεσα από τα video games.

Τα video games έχουν μπει με τρελές ταχύτητες στη ζωή και στη καθημερινότητα μας και το gaming τα τελευταία χρόνια έχει μαζικοποιηθεί με φρενήρεις ρυθμούς. Οι κύριοι λόγοι είναι ότι πλέον, σχεδόν κάθε σπίτι έχει από έναν υπολογιστή, τα μέλη του facebook και γενικά του social networking κοντεύουν το δισεκατομμύριο, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο internet ανά πάσα στιγμή στο μετρό, στις βιβλιοθήκες, στο δρόμο, και η αγορά των games έχει αυξήσει τα όρια ηλικίας της στο έπακρο και τη θεματολογία της στο άπειρο. Και με αυτό τον τρόπο έχουν εισβάλει σε όλους του τομείς, από την τηλεόραση και το κινηματογράφο, μέχρι τη μουσική, το lifestyle, ακόμα και την επιστήμη. Στη σύγχρονη επιστήμη δε, η συμβολή των games και των gamers είναι πραγματικά ουσιαστική και αποτελεσματική. Και δεν εννοώ ότι κάποιος θα βρεi ξαφνικά ένα σπάνιο συνένζυμο και θα το ονομάσει Ezio Auditore. Το gaming είναι πλέον ένα σημαντικό εργαλείο που δεν περιορίζεται σε… βαφτίσια.

Αναλύοντας το DNA με video game chips
Η κοινότητα των video gamers έχει όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους κατασκευαστές στις ταχύτητες, στην επεξεργασία δεδομένων, στην απεικόνιση κλπ. Απαιτεί συνέχεια όλο και πιο αποδοτικά τσιπ γραφικών αιχμής, συγκεκριμένα Graphics Processing Units ή GPUs -ένας όρος που επινοήθηκε από το γίγαντα των τσιπ που λέγεται Nvidia. Οι GPUs, μπορεί να γεννήθηκαν για τα επιτραπέζια PC μας, σήμερα όμως χρησιμοποιούνται σε κάθε λογής υπερυπολογιστές που ανήκουν σε οικονομικά ιδρύματα, κυβερνητικές οργανώσεις (για το εξωτερικό μιλάμε πάντα!) και καλούνται κάθε λεπτό να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Το μεγαλύτερο κέντρο αλληλούχισης γονιδιώματος στον κόσμο (ανάλυσης DNA) κάποτε χρειαζόταν 4 ημέρες για να αναλύσει τα δεδομένα ενός ανθρώπινου DNA. Τώρα χρειάζεται μόνο έξι ώρες.

Το BGI -ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια με έδρα τo Shenjen, Κίνα- το προηγούμενο φθινόπωρο εφοδιάστηκε με servers που χρησιμοποιούν GPUs by Nvidia και ελαχιστοποίησε τον επίπονο χρόνο ανάλυσης από 96 σε 6 μόνο ώρες. Χαράς ευαγγέλια για ολόκληρο τον κόσμο της Ιατρικής, αφού κάτι τέτοιο υπόσχεται μεγάλη ώθηση στην βιολογική έρευνα, στην μελέτη των ασθενειών και στην θεραπευτική εξατομίκευση - την προσαρμογή δηλαδή φαρμάκων και θεραπειών στο γενετικό προφίλ του καθένα με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος εδώ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube