Την ευκαιρία να επισκεφτούν (23/11) το εργοτάξιο του Δέλτα Φαλήρου, όπου θα κατασκευαστεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων πολιτιστικό και εκπαιδευτικό Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» είχαν 28 Ιταλοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βενετίας.
Τους φοιτητές συνόδεψαν οι καθηγητές τους, ενώ το παρών έδωσε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Στους φοιτητές έγινε παρουσίαση του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και ξενάγηση στην ασφαλή ζώνη των εργασιών, από την αρμόδια ομάδα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και τους συνεργάτες τους. Το ΚΠΙΣΝ είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ και το έργο αναμένεται να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο με το πέρας της κατασκευής του, στα τέλη του 2015.
Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο Υπουργός ΠΕΚΑ μίλησε για ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο, το οποίο θα έχει ως βάση τον πολιτισμό.
Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Λιβιεράτου:
«Η επίσκεψη των Ιταλών φοιτητών από μια περίφημη Σχολή Αρχιτεκτονικής, αυτήν της Βενετίας, είναι συμβολική. Συμβολική γιατί, μέσα στις γκρίζες μέρες των οικονομικών προβλημάτων, των προβλημάτων των αγορών, των Τραπεζών και όλων αυτών των θεμάτων, υπάρχει ένα φως που είναι ο Πολιτισμός.
Τα παιδιά αυτά από μια φιλική χώρα, από μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε μεγάλα κομμάτια του Πολιτισμού μας, πραγματοποίησαν μια επίσκεψη που δείχνει ότι υπάρχει μέλλον, υπάρχει φως. Τα νέα παιδιά είναι αυτά τα οποία θα μας οδηγήσουν σε μια νέα Ευρώπη. Έτσι το βλέπουμε. Νομίζω ότι, συμβολισμός καλύτερος από αυτόν δεν θα μπορεί να υπάρξει για το μέλλον και για την αισιοδοξία, την οποία πρέπει να έχουμε όλοι μας.
Το Ίδρυμα Νιάρχου βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Renzo Piano είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Είδαμε εδώ, όχι ένα εργοτάξιο ενός κοινού τεχνικού έργου, αλλά ένα εργοτάξιο πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ελπίδας για το μέλλον.
Πέρα όμως από αυτά, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που θα ήθελα να σημειώσω: ότι ένα έργο αυτής της κλίμακας είναι και ένα επιχειρησιακό έργο, το οποίο δίνει θέσεις εργασίας. Πληροφορούμαι με ευχαρίστηση, ότι προβλέπονται 2.000 θέσεις εργασίας σ΄ αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, η οποία θα φέρει την Αθήνα για άλλη μια φορά στον Κόσμο. Νομίζω ότι σήμερα, αν και συννεφιά, είναι μια φωτεινή μέρα. Κι αυτό το φως μας το έφεραν τα νέα παιδιά, από τη φίλη και αγαπητή μας Ιταλία, από ένα εξαιρετικό Ίδρυμα Ανώτατης εκπαίδευσης, όπως είναι η Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας.
Ευχαριστώ όλους. Ευχαριστώ το ίδρυμα Νιάρχου, τα παιδιά που ήρθαν εδώ και εσάς που κάνετε αυτό το ρεπορτάζ.»