Τα 27 ζώα που γράφτηκε πως σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Hobbit», έκαναν την ΡΕΤΑ να απειλεί με μποϊκοτάρισμα της πρεμιέρας. «Δεν μας νοιάζει πόσο μεγάλη εταιρεία παραγωγής είναι, θα έχει να κάνει μαζί μας», αναφέρει η οργάνωση, με την απάντηση του σκηνοθέτη, Πήτερ Τζάκσον, να κυμαίνεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αρνούμενος πως πέθανε κάποιο ζωντανό, παρά τις ομολογίες φροντιστών που είπαν πως έθαβαν κάποια…

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Μαρτυρίες κτηνοτρόφων στην Νέα Ζηλανδία έφτασαν στα γραφεία των AHA (Οργάνωση Δικαιωμάτων Ζώων) και ΡΕΤΑ (Οργάνωση για την Ηθική Μεταχείριση Ζώων) και πήραν διαστάσεις καταγγελίας. Σύμφωνα με αυτές, 27 ζώα (άλογα, κατσίκες, πρόβατα, κότες) που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα του «The Hobbit: An Unexpected Journey», το πρώτο μέρος της 500 εκατομμυρίων δολαρίων τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον, βρήκαν το θάνατο.

Οι φροντιστές διευκρινίζουν ότι τα ζώα δεν θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών λήψεων, αλλά στις γειτονικές φάρμες όπου τα στέγαζαν και τα εκπαίδευαν. Με αποτέλεσμα, το «The Hobbit: An Unexpected Journey» που είναι προγραμματισμένο να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας στις 28 Νοεμβρίουνα κινδυνεύει να ματαιωθεί, αφού η ΡΕΤΑ ετοιμάζει διαδηλώσεις και μποϊκοτάζ της πρεμιέρας όχι μόνο στο «νησί του Παραδείσου» αλλά και σε Αμερική και Μ. Βρετανία.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Χόλιγουντ: πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν χρησιμοποιούν ζώα σε γυρίσματα και όλες οι προφυλάξεις πρέπει να τηρούνται με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Δεν μας νοιάζει αν πρόκειται για μεγάλο ή μικρό στούντιο, θα έχουν να κάνουν μαζί μας...», έγραψε η Κάθι Γκιγιέρμο (αντιπρόεδρος της οργάνωσης). Η οποία διευκρινίζει ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις θα γίνουν, γιατί ενώ έστειλε γράμμα στον Πίτερ Τζάκσον την προηγούμενη εβδομάδα, εκείνος τους αγνόησε.

Η απάντηση του Πίτερ Τζάκσον τελικά ήρθε την Τρίτη, με την ακόλουθη επίσημη δήλωση:

«Οι παραγωγοί του “The Hobbit” ενδιαφέρονται για τα ζώα και παίρνουν τη φροντίδα τους πολύ σοβαρά, ακολουθώντας τα πιο υψηλά στάνταρτ διαβίωσης και φύλαξής τους. Οποια περιστατικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, εξερευνήθηκαν σε βάθος και αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ξοδεύτηκαν για να αναβαθμιστούν οι συνθήκες στις φάρμες φύλαξης και στους στάβλους των αλόγων - από τις αρχές του 2011. Οι παραγωγοί αρνούνται κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι 27 ζώα πέθαναν εξαιτίας κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της παραγωγής του “The Hobbit”. Πήραμε τεράστια μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των ζώων, τόσο στο γύρισμα, όσο και για τη φύλαξή τους. Μάλιστα αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε, όσο το δυνατό, ζώα στις action σκηνές για να μην δημιουργήσουμε στρες. Το 55% αυτών των σκηνών πραγματοποιήθηκαν με ειδικά εφέ, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Η ΑΗΑ οργάνωση ήταν στο πλευρό μας σε κάθε βήμα της παραγωγής και έλεγχε την μεταχείριση των ζωντανών (αλόγων, κουνελιών, πουλιών, ελαφιών, αγριογούρουνων, λύκων, αρουραίων) στην ταινία μας.

Κανένα ζώο δεν πέθανε ούτε τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μας λυπεί το γεγονός ότι αυτές οι νέες καταγγελίες των φροντιστών μας κοινοποιούνται τώρα, ενώ όλα έχουν τελειώσει. Θα ερευνήσουμε σε βάθος τα γεγονότα και θα μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους μέχρι να μάθουμε την απόλυτη αλήθεια.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube