Ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αιτήσεων αφαίρεσης περιεχομένου από κυβερνήσεις χωρών έλαβε η Google μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρόκειται για τις λεγόμενες αιτήσεις «takedown», που ζητούν την αφαίρεση συγκεκριμένου περιεχομένου από τις υπηρεσίες και τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.
Συνολικά η Google έλαβε 1.791 αιτήσεις, αριθμός κατά 89% αυξημένος από το πρώτο εξάμηνο του 2012. Εκτός αυτού η απότομη αυτή αύξηση θεωρείται τουλάχιστον ασυνήθιστη αφού από το 2009, όταν η εταιρεία ξεκίνησε να αποκαλύπτει τέτοιου είδους στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων takedown σπάνια ξεπερνούσε τις 1.000 έως 1.200 το εξάμηνο.
Μεγάλο μέρος αυτών των αιτήσεων προέρχονται από την Τουρκία, η οποία έφτασε τις 501 αιτήσεις. Σύμφωνα με τη Google, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε να αφαιρεθούν εκατοντάδες βίντεο στο YouTube και αναρτήσεις σε blogs τα οποία επέκριναν την κυβέρνηση και τη χώρα. Η Google συμμορφώθηκε με το 45% των αιτήσεων.
Μετά την Τουρκία οι χώρες με τις περισσότερες παρόμοιες αιτήσεις είναι οι ΗΠΑ με 273 αιτήσεις, η Γερμανία με 247, η Βραζιλία με 191, και το Ηνωμένο Βασίλειο με 97. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Quartz, η Google πραγματοποίησε το 45% αυτών των αιτήσεων, χωρίς όμως να είναι γνωστό σε ποιες χώρες επικεντρώθηκε.
Η Google αποκάλυψε ακόμα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους δέχτηκε συνολικά 20.938 αιτήσεις δεδομένων χρηστών από κυβερνήσεις χωρών, αριθμός κατά 35% αυξημένος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Φαίνεται πως τέτοιου είδους αιτήσεις αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό από το 2009, με πρώτη στη «λίστα» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέστειλε στη Google 7.969 αιτήσεις. Η Google με τη σειρά της ανταποκρίθηκε στο 90% αυτών.
Στις υπόλοιπες χώρες ο αριθμός αιτήσεων δεδομένων αλλά και η ανταπόκριση της εταιρείας κυμαίνεται σε χαμηλότερα, αλλά σχετικά υψηλά πλαίσια. Συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Ηνωμένου βασιλείου απέστειλαν 2.319, 1.566 και 1.425 αιτήσεις αντίστοιχα.
Πηγή: newsbeast.gr