Σημαντικές τροποποιήσεις στο για το μπάσκετ αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της FIBA κατά τη συνεδρίασή της στην Κουάλα Λουμπούρ. Η διοργάνωση που στο εξής θα ονομάζεται Παγκόσμιο Κύπελλο αλλάζει μορφή. Μετά από αυτή του 2014 που θα γίνει στην Ισπανία, η επόμενη θα διεξαχθεί το 2019 κι έκτοτε θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, ο αριθμός των συμμετεχουσών ομάδων αυξάνεται από 24 σε 32. Επίσης το Ευρωμπάσκετ όπως και τα άλλα «τοπικά» πρωταθλήματα των άλλων ηπείρων μετά το 2017 θα διεξάγονται επίσης ανά τετραετία.
Οι ομάδες θα εξασφαλίζουν την παρουσία τους στην τελική φάση μέσω προκριματικών που θα γίνονται μεσούσης της σεζόν στα πρότυπα των αντίστοιχων προκριματικών του ποδοσφαίρου. Προκριματικά ματς έχει προγραμματιστεί να γίνουν το Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και Νοέμβριο του 2018, όπως και το Φεβρουάριο του 2019, σε ξεχωριστές ζώνες (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική κλπ.).
Οι εθνικές ομάδες των προκριματικών θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, με γκρουπ τριών και τεσσάρων ομάδων στο οποίο θα προβλέπεται άνοδος και υποβιβασμός. Οι αγώνες θα γίνονται εντός και εκτός έδρας, υπό τη μορφή πρωταθλήματος.
Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 θα εξασφαλίζεται είτε μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 είτε μέσω τεσσάρων διαφορετικών προολυμπιακών τουρνουά που θα γίνουν σε διαφορετικές ζώνες.
Με τις αποφάσεις αυτές μειώνεται η επιβάρυνση των παικτών από πολλά παιχνίδια κάθε καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος της FIBA, Ιβάν Μαϊνινί, εξήγησε το σκεπτικό της αλλαγής συστήματος τη δεδομένη στιγμή. «Το μπάσκετ πρέπει να επεκταθεί και να δημιουργήσει μία νέα δυναμική για την ανάπτυξή του. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κάθε χώρα αναπτύξει το άθλημα και οι εθνικές ομάδες αγωνίζονται τακτικά μπροστά στο κοινό τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Κεντρική Επιτροπή πήρε την απόφαση αυτή, γιατί είναι θεμελιώδης για τον στόχο του εναρμονισμού του καλενταριού με την ανάπτυξη του μπάσκετ παγκοσμίως», τόνισε.
Ο γενικός γραμματέας της FIBA και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πάτρικ Μπάουμαν, πρόσθεσε: «Οι εθνικές ομάδες είναι η κινητήριος δύναμη του μπάσκετ σε κάθε χώρα. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε το ρόλο τους. Την ίδια ώρα, οι σύλλογοι επενδύουν καθημερινά στο άθλημα και οι επενδύσεις τους απαιτούν σεβασμό και προστασία. Συνεπώς σε κάθε χώρα αποτελεί κοινή ευθύνη των συλλόγων, των πρωταθλημάτων και των εθνικών ομοσπονδιών η συνεργασία για την επιτυχία των εθνικών πρωταθλημάτων και των εθνικών ομάδων σε αυτό το νέο σύστημα».
Η FIBA σχεδιάζει την αναθεώρηση του καλενταριού και του συστήματος διεξαγωγής των διοργανώσεων των Γυναικών μέσα στον επόμενο χρόνο.