Αλλαγές στον χώρο του χάντμπολ προανήγγειλε ό,τι θα κάνει ο Παντελής Χατζηιωάννου. Ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας χειροσφαίρισης μίλησε στην Sportday και τόνισε πως από του χρόνου θα γίνουν μεγάλες αλλαγές ούτως ώστε να βοηθηθούν τα σωματεία όσο περισσότερο γίνεται.
Διαβάστε την συνέντευξη του Παντελή Χατζηιωάννου στην Sportday:
Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα στην επόμενη τετραετία;
«Αρχικά να συστρατευτεί ο κόσμος του χάντμπολ. Δεύτερος στόχος είναι να κάνουμε ως άθλημα επιτέλους ανάπτυξη. Κι όταν μιλάω για ανάπτυξη δεν το εννοώ στείρα, αλλά ανάπτυξη στα παιδιά γιατί αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι. Όλη αυτή η κατάσταση μας έχει φέρει στο σημείο να μην έχουμε ανάπτυξη στους αθλητές, να μην έχουμε παράγοντες, διαιτητές, βασικά δηλαδή πράγματα για να στήσεις το άθλημα. Να προσελκύσουμε ανθρώπους που έχουν τα παιδιά τους στο άθλημα, να φτιάξουμε καινούργιους παράγοντες, παράγοντες του αύριο, οι οποίοι σαφώς θα έχουν καλύτερες ιδέες από μας.
Ένα ακόμη στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είναι ότι το άθλημα επιτέλους θα πρέπει να σταθεί ως πυραμίδα. Η ανάπτυξη σε μεγάλη βάση κι ως πηγαίνουμε προς τα πάνω στην πυραμίδα να βρίσκεται η Εθνική ομάδα που είναι το Α και Ω κάθε αθλήματος».
Από τον Στέλιο Αγγελούδη στον Παντελή Χατζηιωάννου, πόσο βαριά είναι η κληρονομιά που καλείστε να διαχειριστείτε;
«Κατά την άποψή μου ο καλύτερος πρόεδρος που έχει περάσει από το χάντμπολ είναι ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε να είναι κι ένας από αυτούς που συνέχισαν, όπως εγώ. Είναι βέβαια μεγάλη μου τιμή και πρόκειται για κάτι που με εξιτάρει, γιατί θέλω τα ίδια να πουν για μένα όταν έρθει η στιγμή να φύγω. H δεκαετία του Αγγελούδη ήταν η άνοιξη του ελληνικού χάντμπολ. Το πήρε από τον πάτο και το έφτασε 6ο στον κόσμο, 6ο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μου έχει δώσει μια βαριά κληρονομιά, την οποία θέλω να συνεχίσω και μακάρι να μπορέσω να την προσπεράσω».
Είναι στο πρόγραμμά σας να κάνετε κάποιες αλλαγές στο πρωτάθλημα;
«Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο, ενδέχεται να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές προς ανακούφιση των σωματείων κι όχι της ομοσπονδίας. Για του χρόνου εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν σαφέστατα μεγάλες αλλαγές, για να μπορέσει να λειτουργήσει η πυραμίδα. Ένα άθλημα χωρίς υπόβαθρο είναι σαθρό».
Με ποιον τρόπο έχει διαχειριστεί η ομοσπονδία την οικονομική κρίση μέχρι τώρα και τι σκοπεύει να κάνει μελλοντικά;
«Η ομοσπονδία έχει κάνει μέχρι στιγμής το αυτονόητο. Βρήκαμε έναν εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα δίνει τις κατευθύνσεις σε μια επιτροπή marketing για να μπορέσει να βρει κάποιες χορηγίες. Έχουμε ήδη βρει χορηγίες για άλλα δύο χρόνια για τις μπάλες, βρήκαμε για ρούχα, εταιρεία για 500 μέρες δωρεάν αυτοκίνητα για να μετακινούνται διαιτητές, παράγοντες και προπονητές χωρίς ιδιαίτερα έξοδα».
Ποια είναι η άποψή σας για τα όσα αναμένεται να συμβούν με τις επιχορηγήσεις;
«Η ομοσπονδία χάντμπολ είναι η μοναδική που έχει δημιουργήσει από τώρα επιτροπή οικονομικών για να σκεφτεί τι θα κάνει αύριο. Γιατί όλα αυτά που λένε ότι θα γίνουν θα διαλύσουν τον αθλητισμό. Αν δεν μαζευτούμε και δεν ενωθούμε όλες οι ομοσπονδίες, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Έτσι όπως πάνε να κάνουν τον ελληνικό αθλητισμό, θα γίνει χειρότερος από την ελληνική κοινωνία και αν έχει κάποιο όραμα αυτή η κοινωνία, είναι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Αν είχε εκτελεστεί και ο περσινός και ο φετινός προϋπολογισμός, η ομοσπονδία δεν θα χρωστούσε τίποτα. Μας οδηγούν στο να χρωστάμε.
Εκφράζω ένα μεγάλο παράπονο για τον ΟΠΑΠ. Έχουμε καταθέσει μια εμπεριστατωμένη αίτηση για χρηματοδότηση, βασιζόμενοι σε κάποια πράγματα. Αυτά τα χρήματα δεν τα θέλουμε για να διοικήσουμε την ομοσπονδία. Εμείς τα θέλουμε για να φτιάξουμε κατ' αρχάς το άθλημα, να κάνουμε ανάπτυξη που είναι και το κυρίαρχο. Και σε όλο αυτό κομμάτι δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως απάντηση από τον ΟΠΑΠ».
Έπειτα από δύο χρόνια επέστρεψαν στην Εθνική ομάδα οι Σανίκης, Καρυπίδης, Βασιλάκης. Ήρθαν για να... μείνουν;
«Αυτά τα παιχνίδια ήταν η αρχή για είναι για να επιστρέψουν τα παιδιά στην Εθνική ομάδα. Επειδή ήμουν αρχηγός της αποστολής στην Ιταλία, ειλικρινά με συγκίνησε ο όρκος που έδωσαν μετά το παιχνίδι ότι εμείς είμαστε εδώ, πάμε για να πάρουμε την πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση και μετά να πούμε αντίο. Αυτό σημαίνει ότι και τα παιδιά αυτά έχουν συνειδητοποιήσει ότι το άθλημα στην Ελλάδα τούς έχει ανάγκη και εμείς ως διοίκηση έχουμε καταλάβει ότι Εθνική ομάδα είναι μία και δεν υπάρχουν καλοί και κακοί παίκτες, καλοί και κακοί χαρακτήρες».
Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι πρέπει να ασχοληθεί ένα παιδί σήμερα με το χάντμπολ;
«Το χάντμπολ ταιριάζει στον Έλληνα. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ελληνική οικογένεια θέλει να αγωνιστεί, να σκληραγωγηθεί, να αγαπήσει, να μισήσει, να στενοχωρηθεί αλλά και να χαρεί πολύ, και να είναι σε επαφή με τον κόσμο. Όλα αυτά αν τα πάρουμε σαν ουσία και τα βάλουμε σε ένα παιδί, θα δούμε ότι το παιδί θα τρελαθεί με το άθλημα».