Στο Λονδίνο, την ερχόμενη εβδομάδα, χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού. Και βέβαια, εκεί, η Ευρώπη, είτε ως Ενωση, είτε ως μεμονωμένα κράτη και τόποιτων χωρών, θα παρουσιάσουν τα βέλη τους απέναντι σε άλλες τουριστικές αγορές, όπως η Νότιος Αμερική και η Ασία. Παρούσα και η Ελλάδα, η οποία εκεί θα παρουσιάσει τη νέα της στρατηγική αναφορικά με τον τουρισμό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρα μας η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη καθώς και οι επιτελείς του ΕΟΤ, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζήκος και ο γενικός γραμματέας Νίκος Καραχάλιος.
Χθες, παρουσιάστηκε συνολικά η νέα στρατηγική και το σλόγκαν που θα χρησιμοποιεί η χώρα μας διεθνώς, αλλά λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων, δεν γράψαμε όσα ειπώθηκαν, κάτι που θα γίνει αργότερα σήμερα. Πάντως, η επικοινωνιακή πολιτική θα παρουσιαστεί από την υπουργό στην έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στη βρετανική πρωτεύουσα την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έκανε μιά έξυπνη κίνηση, διότι μπήκε χορηγός στη σελίδα του Γραφείου Τύπου της έκθεσης, με link που παραπέμπει στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ. Εξάλλου, η χώρα μας θα έχει παρουσία και με αρκετές περιοχές, για τις οποίες θα αναφερθούμε διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα.
Τώρα, όσον αφορά στην Ε.Ε., ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (European Travel Commission) θα αποκαλύψει τη στρατηγική της στη διεθνή έκθεση World Travel Market, στο Λονδίνο, στις 6 Νοεμβρίου.
Σχετικά στο μερίδιο της Ευρώπης στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, αυτό μειώθηκε σε 51% το 2011, από 60% το 1990, ενώ το μερίδιό της στα διεθνή τουριστικά έσοδα έπεσε στο 44% από 49% κατά την ίδια περίοδο.
Παρά τη μείωση του μεριδίου αγοράς, ο τουρισμός εξακολουθεί να έχει τεράστια αξία για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2010 ο τουρισμός αποτέλεσε άμεσα το 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και έμμεσα το 10%. Τα διεθνή έσοδα από τον τουρισμό ήταν 306 δισ. ευρώ, με 6 από τους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου από πλευράς αφίξεων και τους πέντε από πλευράς εσόδων, να είναι ευρωπαϊκοί. Η τουριστική βιομηχανία απασχολεί 9,7 εκατ. άτομα (σε 1,8 εκατ., συνήθως μικρομεσαίες, τουριστικές επιχειρήσεις), δηλαδή το 5,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, μια σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της ΕΕ ως τουριστικός προορισμός θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και νομισματικές κρίσεις της.
Η ETC ιδρύθηκε το 1948, με έδρα τις Βρυξέλλες. Η ETC έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας που συγκεντρώνουν εμπειρογνώμονες του τουρισμού από τους Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού των χωρών-μελών της, δηλαδή οι αντίστοιχοι “ΕΟΤ” 33 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των 24 χωρών της Ε.Ε. Η αποστολή της ETC είναι η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της γνώσης και την ανταλλαγή μεταξύ των μελών της, αλλά και η άσκηση πίεσης (lobbying), καθώς και η δημιουργία μιας επαγγελματικής πλατφόρμας μάρκετινγκ για την επιτυχή προώθηση των χωρών-μελών της σε μακρινές αγορές.
Πηγή: TravelDailyNews
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής