Η 26η Οκτωβρίου του 2012 είναι μια από τις 2-3 σημαντικότερες ημερομηνίες κατά τη πολύχρονη παρουσία της Microsoft στο χώρο των υπολογιστών. Και αυτό γιατί κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην ιστορία της, ένα βήμα που είναι μεν γεμάτο αυτοπεποίθηση και θεωρητικά θα πάει την εταιρεία στο μέλλον, αλλά που για πολλούς κρύβει και κινδύνους. Και όλα αυτά, επειδή ακριβώς κυκλοφορεί το νέο λειτουργικό της εταιρείας, τα Windows 8.

Ο υπογράφων αλλά και άλλοι από την ομάδα του Enternity έχουμε εγκαταστήσει και χρησιμοποιεί τα 8άρια καιρό τώρα, χάρη στη πρόσβαση που έχουμε στο Technet της εταιρείας. Αλλά ακόμα και οι μη δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν το νέο λειτουργικό μέσα από τις διάφορες δοκιμαστικές εκδόσεις που κυκλοφόρησε η εταιρεία τους τελευταίους μήνες. Μια κίνηση που δείχνει ότι η Microsoft ήθελε να δείξει το νέο της καμάρι σε όσο περισσότερους γινόταν, πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Και σίγουρα, αυτό το σκοπό τον πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Τα Windows 8 λοιπόν έφτασαν στη πόρτα όλων μας και θα βάλουν σιγά-σιγά τα 7 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι περισσότεροι χρήστες θα αποκτήσουν μια έκδοση των Windows 8 μέσω νέου υπολογιστή, αφού από σήμερα σχεδόν όλα τα έτοιμα συστήματα της αγοράς θα έρχονται με τα οκτάρια. Ωστόσο, αρκετοί άλλοι που θα παραμείνουν με το υπάρχον σύστημα μπορούν να αποκτήσουν μια άδεια Windows 8, με το λειτουργικό να έρχεται σε 2 βασικές εκδόσεις. Την απλή και τη Pro, με τη πρώτη να είναι αυτή που ο περισσότερος κόσμος θα θελήσει να αποκτήσει. Το κόστος για ένα πακέτο αναβάθμισης από Windows 7 ανέρχεται στα 29,99 ευρώ, είτε μιλάμε για 32bit είτε για 64bit. Για αγορά νέου υπολογιστή (πχ. desktop build to order) το κόστος ανεβαίνει στα 102,71ευρώ για την απλή και στα 147,06 ευρώ για την Professional. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι όσοι απέκτησαν υπολογιστή από τις 2 Ιουνίου και έπειτα με σχετική άδεια Windows 7, μπορούν να αποκτήσουν την αναβάθμιση των Windows 8 με μόλις 14,99 ευρώ, με την προσφορά να ισχύει έως το τέλος Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε μερικές αλλαγές που έχουν γίνει στα Windows 8 και αφορούν κάποια τεχνικά τους τμήματα. Η λειτουργία Previous Versions που είχαμε στα Windows 7 και μας επανέφερε το λειτουργικό σε ένα backup που έχει γίνει, άλλαξε όνομα και λειτουργία. Πλέον ονομάζεται File History και θυμίζει πολύ το Time Machine του MacOS, κρατώντας αντίγραφα των αρχείων που αποθηκεύονται στα Libraries ή άλλους φακέλους που ορίζονται από το χρήστη. Τα αντίγραφα ασφαλείας αποθηκεύονται σε ένα δεύτερο δίσκο και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια από αυτά θέλει να επαναφέρει. Συνεχίζοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, πλέον τα Windows 8 έχουν τις επιλογές Refresh και Repair που επιτρέπουν στο χρήστη να επανεγκαταστήσει το λειτουργικό χωρίς να χρειάζεται κάποιο μέσο (πχ. USB ή οπτικό drive).

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος εδώ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube