Ένας 33χρονος δάσκαλος από τη Σκωτία θα είναι διαιτητής στην αποψινή αναμέτρηση της Εθνικής με τη Σλοβακία στην Μπρατισλάβα. Ο λόγος για τον Γουίλιαμ Κόλουμ, ο οποίος δεν έχει «σφυρίξει» ποτέ παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ενώ δεν φέρνει και τις καλύτερες μνήμες στους ελληνικούς συλλόγους έχοντας απολογισμό τρεις ήττες και μία ισοπαλία με… πικρή γεύση.

Η πρώτη ελληνική ομάδα που συνάντησε τον Γουίλιαμ Κόλουμ ήταν ο Ολυμπιακός, στις 3 Δεκεμβρίου του 2008 για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από τη Μέταλιστ στο Χάρκοβο.

Στις 20 Αυγούστου του 2009 ήταν διαιτητής στο ισόπαλο 1-1 του ΠΑΟΚ με τη Χέρενφεϊν στην Τούμπα για τα play offs του Europa League, αποτέλεσμα που αποδείχτηκε καθοριστικό καθώς ο «Δικέφαλος του Βορρά» αποκλείστηκε μετά το 0-0 της ρεβάνς στην Ολλανδία.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010 έκανε ντεμπούτο στο Champions League στην ήττα του Παναθηναϊκού από την Κοπεγχάγη στο ΟΑΚΑ με 2-0.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2011 ήταν ο άρχων του αγώνα της ΑΕΚ με τη Λοκομοτίβ Μόσχας στο ΟΑΚΑ για τους ομίλους του Europa League, όπου η «Ένωση» είχε γνωρίσει την ήττα με 3-1.

Και… πεναλτάκιας

Ο Γουίλιαμ Κόλουμ δείχνει με ιδιαίτερη ευκολία την άσπρη βούλα. Σε 57 διεθνή ματς που έχει «σφυρίξει», έχει καταλογίσει 14 πέναλτι, δηλαδή περίπου ένα ανά τέσσερα παιχνίδια. Αντίθετα, είναι μάλλον φειδωλός στις κίτρινες κάρτες, καθώς βγάζει 4-5 ανά αγώνα (και μία κόκκινη ανά τέσσερα παιχνίδια).

Ο Σαμαράς τον βλέπει συχνά

Ο Γιώργος Σαμαράς γνωρίζει τον Γουίλιαμ Κόλουμ καλύτερα από κάθε Έλληνα διεθνή. Άλλωστε μόνο μέσα στο 2012, ο Σκωτσέζος ρέφερι έχει διευθύνει ήδη έξι ματς της Σέλτικ.

Απειλές μέχρι και από… μαθήτρια

Ο Γουίλιαμ Κόλουμ είχε γίνει δέκτης απειλών για τη ζωή του μετά τον τελικό του Λιγκ Καπ στις 18 Μαρτίου, όταν η Κιλμάρνοκ επικράτησε της Σέλτικ με 1-0. Ο Σκωτσέζος ρέφερι αρνήθηκε να δώσει πέναλτι στους «καθολικούς» στο 92’ και τις επόμενες μέρες έλαβε απειλητικά e-mail, με αποτέλεσμα να αρχίσει έρευνα της αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα απειλητικό μήνυμα ήρθε από ένα κορίτσι στο σχολείο που διδάσκει!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube