Με ήττα 75-73 από την Ρεάλ Μαδρίτης στην «Ραϊμούντο Σαπόρτα Αρένα» ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο Ολυμπιακός στην Euroleague. Κάπως έτσι, θα μπορούσε να είχε γραφτεί η είδηση σαν σήμερα πριν από δώδεκα χρόνια, όταν έγινε το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης. Το www.sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 2000 και κάνει μια ιστορική αναδρομή μέχρι σήμερα, που ο Παναθηναϊκός είναι πια εξάστερος και ο Ολυμπιακός εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης, μετά το έπος της Πόλης.

Το καλοκαίρι του 2000, η Ένωση των ευρωπαϊκών λιγκών ή αλλιώς ULEB, αποφάσισε να… αποσχιστεί από τη FIBA Europe και με πρωτεργάτη τον Ζόρντι Μπερτομέου, που κινεί τα νήματα μέχρι σήμερα, προχώρησε στην ίδρυση της Euroleague, που ουσιαστικά ήταν η μετεξέλιξη του κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Από τότε μέχρι σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι και έχουν γίνει πολλά, για τα οποία έχουμε να υπερηφανευόμαστε ως χώρα. Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια από την ίδρυση της, μετράμε πέντε κατακτήσεις του τροπαίου, τέσσερις από τον Παναθηναϊκό (2002, 2007, 2009, 2011), που έγινε «εξάστερος» και μια από Ολυμπιακό (2012), που έγινε βασιλιάς στην Πόλη. Επίσης, έχουμε συνολικά εννιά παρουσίες (όλες από τους δύο «αιώνιους) σε Final Four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Κάθε αρχή και δύσκολη…
Την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της Euroleague, το σίγουρο είναι ότι υπήρχε σύγχυση, αφού την ίδια ώρα η FIBA Europe προχώρησε στη διοργάνωση της Suproleague. Οι ομάδες διασπάστηκαν και στο τέλος της σεζόν υπήρξαν δύο πρωταθλητές Ευρώπης. Ο μοναδικός που έμεινε… πιστός από ελληνικής πλευράς ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έφτασε στο Final Four του Παρισιού και ηττήθηκε στον τελικό με 81-67 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στην Euroleague, στην οποία συμμετείχαν 24 ομάδες, την Ελλάδα εκπροσώπησαν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με την «Ένωση» να έχει την καλύτερη παρουσία, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Τάου Κεράμικα. Την πρώτη χρονιά δεν υπήρχε Final Four και στη σειρά των τελικών, που κρινόταν στις τρεις νίκες, νικήτρια αναδείχθηκε η Κίντερ Μπολόνια.

Η αποκάλυψη του… Λάζαρου
Τη σεζόν 2001-02, η Euroleague… έπαιζε μόνη της και σε αυτήν συμμετείχαν 32 ομάδες. Η Suproleague είχε διάρκεια ζωής για έναν χρόνο. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, που είχε ποτέ μέχρι σήμερα, με τέσσερις ομάδες και συγκεκριμένα Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Περιστέρι. Στο «Top 16» προκρίθηκαν οι τρεις πρώτες και μάλιστα βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο. Στο Final Four που… ξαναμπήκε στη ζωή μας, προκρινόταν ο πρώτος κάθε ομίλου και αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι», έχοντας στον πάγκο τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, αποκάλυψη τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και MVP τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας 89-83 την Κίντερ Μπολόνια στην «Πάλα Μαλαγκούτι».



Έκανε σεφτέ η Μπάρτσα
Η σεζόν 2002-03 ανήκε στη Μπαρτσελόνα, που έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, νικώντας 75-65 τη Μπένετον Τρεβίζο στον τελικό του Final Four, που διεξήχθη στο «Παλάου Σαν Ζόρντι» της Βαρκελώνης. Ελληνική εκπροσώπηση υπήρχε με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Οι δύο «αιώνιοι» έφτασαν μέχρι το «Top 16», ενώ η «Ένωση» αποκλείστηκε από την πρώτη κιόλας φάση.

Αφιλόξενη οικοδέσποινα η Μακάμπι
Ίδιο ήταν το σκηνικό και την επόμενη σεζόν, 2003-04, σε ό,τι αφορά την ελληνική παρουσία. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έφτασαν μέχρι το «Top 16», ενώ η ΑΕΚ, αποκλείστηκε από την πρώτη φάση. Στο Final Four που διεξήχθη στο «Γιαν Ντελιάου» του Τελ Αβίβ, η οικοδέσποινα Μακάμπι έκανε… πάρτι και έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, συντρίβοντας 118-74 την Σκίπερ Μπολόνια.

Το πρώτο και τελευταίο repeat
Την σεζόν 2004-05, καθιερώθηκε η σειρά των προημιτελικών και η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε το repeat, αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Final Four της Μόσχας και νικώντας στον τελικό με 90-78 την Τάου Κεράμικα. Μάλιστα, είναι η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο έως και σήμερα. Σε ό,τι αφορά τους άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας, η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τη φάση των «16», ενώ ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την πρώτη φάση.

Η επιστροφή της «αρκούδας»
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έφτασαν κοντά στην πρόκριση στο Final Four της σεζόν 2005-06, αλλά αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από τους φιναλίστ του τελικού της προηγούμενης διοργάνωσης και συγκεκριμένα από Τάου Κεράμικα και Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα. Η ΑΕΚ, που ήταν η τρίτη ελληνική ομάδα, αποκλείστηκε από την πρώτη φάση. Στο τέλος της χρονιάς, αυτή που πανηγύρισε για πέμπτη φορά στην ιστορία της ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που νίκησε στον τελικό της Πράγας με 73-69 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το σήκωσε στο… σπίτι του
Τη σεζόν 2006-07 είχαμε την επιστροφή του Άρη στην Euroleague μετά από 18 ολόκληρα χρόνια και φυσικά αυτή του Παναθηναϊκού στην κορυφή της Ευρώπης. Οι «πράσινοι» αγωνιζόμενοι μπροστά στο κοινό τους στο κλειστό του ΟΑΚΑ, νίκησαν με 93-91 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε έναν συγκλονιστικό τελικό και κατέκτησαν το τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Το κύπελλο για τον τίτλο του MVP του Final Four, κοσμεί την τροπαιοθήκη του Δημήτρη Διαμαντίδη. Οι «κίτρινοι» στην επανεμφάνιση τους, έφτασαν μέχρι το «Top 16» , ενώ ο τρίτος εκπρόσωπος της Ελλάδας, Ολυμπιακός, αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Τάου Κεράμικα.



Διάλλειμα και ξανά ΤΣΣΚΑ
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν αυτή που πανηγύρισε στο τέλος της σεζόν 2007-08, επιστρέφοντας μετά από έναν χρόνο στην κορυφή της Ευρώπης. Η ρωσική ομάδα άφησε εκτός Final Four τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια ξεπέρασε τα εμπόδια των Τάου Κεράμικα στον ημιτελικό και Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό της Μαδρίτης. Ο Παναθηναϊκός τη χρονιά μετά την κατάκτηση του τροπαίου, κινήθηκε σε «ρηχά νερά» και συγκεκριμένα μέχρι το «Top 16», όπου έφτασε και ο Άρης.

Μια… παλάμη τρόπαια
Τη σεζόν 2008-09 αναβίωσαν στιγμές της δεκαετίας του 1990, αφού για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και τη Σαραγόσα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρέθηκαν μαζί στο Final Four, που διεξήχθη στην «Ο2 World Arena» του Βερολίνου. Οι δύο «αιώνιοι» τέθηκαν αντιμέτωποι στον ημιτελικό, με τους «πράσινους» να κερδίζουν 84-82. Στον τελικό με αντίπαλο και πάλι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, νίκησαν με 73-71 και σκαρφάλωσαν για πέμπτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Τον τίτλο του MVP πήρε ο Βασίλης Σπανούλης. Ο Πανιώνιος, που ήταν ο τρίτος εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διοργάνωση, αποκλείστηκε στην πρώτη φάση.



Καταλανική κυριαρχία
Τριπλή ελληνική παρουσία υπήρξε και τη σεζόν 2009-10. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός και πάλι στη χρονιά μετά από τίτλο, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το στέμμα του, αφού η πορεία του σταμάτησε στο «Top 16», όπου βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με το Μαρούσι, που επίσης αποκλείστηκε. Ο Ολυμπιακός, που ήταν η τρίτη ελληνική ομάδα, έκανε εξαιρετική πορεία, φτάνοντας μέχρι το Final Four του Παρισιού, ωστόσο, δεν μπόρεσε να… πιεί νερό. Στον τελικό ηττήθηκε 86-68 από τη Μπαρτσελόνα, που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη φορά.

Εγένετο… εξάστερος
Τη σεζόν 2010-11, παρότι ελάχιστοι τον υπολόγιζαν, ο Παναθηναϊκός έγινε… εξάστερος. Παρά την αποδυνάμωση, οι «πράσινοι» έφτασαν πανηγυρικά στην κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας 78-70 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό του Final Four, που έγινε στο «Παλάου Σαν Ζόρντι». Για μια ακόμη φορά, MVP αναδείχθηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Στο δρόμο για τη Βαρκελώνη και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η ταξιαρχία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέκλεισε στα προημιτελικά τη Μπαρτσελόνα, που θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για την κατάκτηση. Ο Ολυμπιακός, μάλλον υποτίμησε τη Σιένα και παρότι είχε πλεονέκτημα έδρας, αποκλείστηκε στα προημιτελικά.



Βασιλιάς της Πόλης
Την περυσινή σεζόν 2011-12, είχαμε την επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκοι» κόντρα σε όλους και όλα και έχοντας ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ στην ιστορία τους, πέτυχαν αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Ίσως στον πιο συγκλονιστικό τελικό σε αυτά τα δώδεκα χρόνια, νίκησαν 62-61 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με το απίθανο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη σχεδόν σε νεκρό χρόνο και κατέκτησαν το δεύτερο τους τρόπαιο, μετά από αυτό του 1997. MVP για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης. Στο Final Four της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε και ο Παναθηναϊκός, που αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη ρωσική ομάδα.



Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Πέρασαν δώδεκα χρόνια γεμάτα συγκινήσεις και απίστευτα συναισθήματα για όλους όσους αγαπούν την πορτοκαλί μπάλα. Γι’ αυτό και μόνο, αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ για το δημιούργημα τους, στον Ζόρντι Μπερτομέου και την… παρέα του. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η δέκατη τρίτη σεζόν της διοργάνωσης με τελικό προορισμό το Λονδίνο και η ευχή είναι να παραμείνει το τρόπαιο στην Ελλάδα. Γιατί όπως λέει και το μότο της Euroleague: «I feel devotion»!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube