Αρνητικά σχολιάζεται στην Ιταλία η πρόσληψη του Φιλίπο Φέρι στη θέση του συμβούλου ασφαλείας της Μίλαν. Ο Φέρι ήταν διοικητής της κινητής μονάδας της αστυνομίας που τον Ιούλιο του 2001, κατά τη διάρκεια της συνόδου των G8 στη Γένοβα, είχε ηγηθεί της εισβολής στο σχολείο «Diaz», όπου βρίσκονταν νεαροί ακτιβιστές. Ο τραυματισμός 61 ατόμων οδήγησε τον Φέρι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπου κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, ενώ αποπέμφθηκε και από την αστυνομία. Το sport-fm.gr θυμίζει τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει σάλο στην κοινή γνώμη την περίοδο εκείνη.

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, ανέκαθεν προκαλούσε αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις όσων θεωρούσαν ανούσιες τις συνομιλίες των πολιτικών, αφού τα αποτελέσματά τους δεν οδηγούσαν σε δραστικές λύσεις των προβλημάτων που βασάνιζαν – και εξακολουθούν να βασανίζουν – τον απλό κόσμο. Όπου και να έγιναν αυτές οι σύνοδοι, πλήθος λαού ξεχυνόταν στους δρόμους, ζητώντας χειροπιαστές απαντήσεις και όχι ευχολόγια. Είχε γίνει «παράδοση» το ετήσιο ραντεβού των G8 να συμπίπτει με το ραντεβού χιλιάδων ακτιβιστών. Κάτι που έγινε και τον Ιούλιο του 2001, όταν οι ηγέτες των 8 πιο ανεπτυγμένων χωρών της γης συνεδρίασαν στη Γένοβα της Ιταλίας, από τις 20 ως τις 22 Ιουλίου.

Τα γεγονότα της Γένοβας, όμως, έμελλε να μείνουν στην ιστορία, ως τα πιο δραματικά και βίαια. Ήταν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της 20ης Ιουλίου όταν ο κόσμος ολόκληρος «πάγωνε» στην είδηση πως ανάμεσα στους διαδηλωτές, βρισκόταν ένας νεκρός. Ο 23χρονος Κάρλο Τζουλιάνι, δεχόταν σφαίρα στο κεφάλι από όπλο αστυνομικού που εκπυρσοκρότησε, είτε κατά λάθος όπως αποφάνθηκαν οι δικαστικές αρχές πολύ αργότερα, είτε από φόβο όπως ο ίδιος ο δράστης είχε ομολογήσει κατά τη διάρκεια των πρώτων ερευνών.

Η είδηση του θανάτου του νεαρού ακτιβιστή προκάλεσε την οργή όσων είχαν πάει στη Γένοβα για να διαδηλώσουν κατά των G8. Νέοι από όλες τις γωνιές του κόσμου μαζεύτηκαν στο σχολείο «Diaz» και οργάνωσαν από εκεί τις δράσεις τους. Νέοι που, αν και δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν τα ίδια ιδανικά. Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο όνειρο, σε ένα αύριο με προοπτικές, «στρατοπέδευσαν» στο σχολείο και ετοιμάστηκαν για τις αντιδράσεις τους.

Το βράδυ της 21ης Ιουλίου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο «Diaz» για να διαλύσουν τους ακτιβιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στο «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας». Πολλοί από τους νεαρούς βρίσκονταν ήδη στους υπνόσακους και είχαν αποκοιμηθεί, άλλοι έπαιζαν μουσική, άλλοι συνομιλούσαν και αντάλλασαν απόψεις για το μέλλον τους με ομοϊδεάτες τους από όλη τη γη. Η αιφνιδιαστική επίθεση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 61 ατόμων, οι 3 από τους οποίους σοβαρά. Συνολικά συνελήφθησαν και οι 93 παρόντες στο σχολείο. Αυτοί που δεν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, βρέθηκαν κρατούμενοι σε στρατόπεδο της αστυνομίας της πόλης.

Η αστυνομία θέλοντας να δικαιολογήσει την επιχείρηση, ισχυρίστηκε πως υπήρχαν πληροφορίες για την παρουσία τρομοκρατικών στοιχείων μέσα στο σχολείο. Οι εκτιμήσεις των ανώτερων αξιωματικών έκαναν λόγο για 150-200 άτομα, πολλά από τα οποία «επικίνδυνα» για τη δημόσια τάξη. Το νούμερο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αφού το σύνολο των παρόντων στο σχολείο «Diaz» συνελήφθη ή διακομίσθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Προς ενίσχυση του ισχυρισμού των αξιωματικών, πως πολλά τρομοκρατικά στοιχεία είχαν βρει άσυλο στο σχολείο, έγινε γνωστό πως κατά την εισβολή της αστυνομίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλές βόμβες μολότοφ.

Στη δίκη που ακολούθησε μήνες μετά, αποδείχτηκε πως οι βόμβες μολότοφ είχαν κατασχεθεί την προηγούμενη μέρα, σε άλλη περιοχή της πόλης και είχαν τοποθετηθεί από τους ίδιους τους αστυνομικούς στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Για τον αριθμό τους υπάρχει διάσταση απόψεων, αφού κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για περισσότερες από 50-60 βόμβες, κάποιοι αστυνομικοί στις απολογίες τους μίλησαν για 2 μπουκάλια! Ένα ήταν βέβαιο. Τα μέλη του «κοινωνικού φόρουμ» της Γένοβας που βρίσκονταν στο σχολείο «Diaz» δεν είχαν καμία συμμετοχή σε επεισόδια και καταστροφές, ούτε και προετοιμάζονταν για οδομαχίες και λεηλασίες, άρα η επέμβαση της αστυνομίας ήταν αδικαιολόγητη.

Για την υπερβολική βία που ασκήθηκε, που είχε ως αποτέλεσμα τους τραυματισμούς των ακτιβιστών, καθώς και για τις άδικες συλλήψεις, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων. Στις δίκες που ακολούθησαν και κράτησαν χρόνια, καταδικάστηκαν πολλοί από τους ανώτερους αξιωματικούς του Σώματος, καθώς και αρκετοί από τους χαμηλόβαθμους.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταδικάστηκαν, αν και πρωτόδικα είχε αθωωθεί, ήταν ο Φιλίπο Φέρι, διοικητής της Κινητής Μονάδας της Αστυνομίας της Φλωρεντίας. Στον Φέρι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 8 μηνών, καθώς και η αποπομπή του από την Αστυνομία. Επιπλέον ο Φέρι δεν είχε δικαίωμα να προσληφθεί σε δημόσια θέση για 5 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα ο ιδιοκτήτης της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προέβη σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις. Πρόσφερε στον Φέρι τη θέση του συμβούλου ασφαλείας του συλλόγου. Μια θέση που μπορεί να βρίσκεται στο παρασκήνιο, είναι ωστόσο σημαντική.

Ο δικηγόρος του πρώην αστυνομικού, Μάριο Βαλέριο Κορίνι, μιλώντας με δημοσιογράφους των ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης ομολόγησε πως δεν γνωρίζει κάτι για την πρόσληψη του πελάτη του. «Μέχρι τώρα δεν με έχει ενημερώσει κανείς για αυτήν την πρόσληψη. Πρέπει να μιλήσω με τον Φέρι, πρώτα και μετά θα μπορέσω να σας κάνω δηλώσεις. Όμως πρέπει να σας πω πως ο πελάτης μου δικάστηκε, καταδικάστηκε και εξέτισε την ποινή που του επιβλήθηκε για τα γεγονότα στο σχολείο «Diaz». Από όσο γνωρίζω δεν του έχει απαγορευτεί να εργάζεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και αν δεν απατώμαι, η Μίλαν είναι ιδιωτική επιχείρηση. Αν, λοιπόν, αληθεύει αυτό που μου λέτε, πως ο Φέρι θα εργαστεί στην ομάδα ως σύμβουλος ασφαλείας, δεν υπάρχει κάτι το παράνομο, ούτε το ποινικά κολάσιμο», δήλωσε ο δικηγόρος.

Τελικά είναι πάντα επίκαιρο το ερώτημα αν κάθε τι νόμιμο είναι και ηθικά αποδεκτό. Οι απαντήσεις δικές σας.

Κώστας Κουκάρας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το γρατζουνισμένο πρόσωπο του Πεπ λέει όλη την αλήθεια για την πρωτόγνωρη κατάσταση στη Μάντσεστερ Σίτι

Μπάμπα Ράχμαν: Ο άνθρωπος του Λουτσέσκου για τις… επικίνδυνες αποστολές!

Ολυμπιακός vs ΑΕΚ: Πόσο μου μοιάζεις

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!