… και να πέσει και να σωθεί η ΑΕΚ! Πέρα από τις ελπίδες, τους πόθους και τα θέλω του κάθε φιλάθλου, υπάρχουν και οι αριθμοί οι οποίοι έρχονται αμείλικτοι να παρουσιάσουν την αλήθεια.

Αναλύοντας τα στοιχεία των πρωταθλημάτων από το 2000 και μετά το sport-fm.gr σας παρουσιάζει γιατί ο υποβιβασμός της «Ένωσης» είναι ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει –δυστυχώς για τους φίλους της- αρκετές πιθανότητες.

Υπάρχει όμως κι ένας οιωνός σωτηρίας για το «Δικέφαλο», όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό!

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Στηριζόμενοι λοιπόν, στο ρητό που λέει πως εκείνος που γνωρίζει την ιστορία μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ψάξαμε τα στατιστικά, τουλάχιστον εκείνα του 21ου αιώνα και τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα σ’ αυτήν τη ζωή, είναι όπως το δει κανείς.

Η ΑΕΚ, η μοναδική ομάδα μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ ομάδα που δεν έχει βιώσει ποτέ την πίκρα ενός υποβιβασμού από την εποχή που συγκροτήθηκε η Α’ Εθνική, έχει μαζέψει μετά από 6 αγωνιστικές μόλις 2 βαθμούς. Αφήνοντας για λίγο στην άκρη το γεγονός ότι παράλληλα βρίσκεται στην τελευταία θέση, ας ασχοληθούμε με τη φτωχή βαθμολογική συγκομιδή της.

Όσο απογοητευτική και αν είναι αυτή, αποτελεί -απίστευτο κι όμως αληθινό- οιωνό σωτηρίας για την «Ένωση». Από το 2000 και μετά, άλλες έξι ομάδες βρέθηκαν μετά από ισάριθμες αγωνιστικές να έχουν 2 βαθμούς και οι πέντε εξ αυτών στο τέλος της χρονιάς κατάφεραν να παραμείνουν στην κατηγορία. Ο ΟΦΗ την περίοδο 2000-01, η Ξάνθη τη σεζόν 2003-04, ξανά οι «Ακρίτες» μαζί με τον Ηρακλή το 2005-06 και ο Ατρόμητος το 2009-10, είχαν αντίστοιχη συγκομιδή και στο τέλος, άλλοι άνετα κι ωραία και κάποιοι με την ψυχή στο στόμα, σώθηκαν. Η μόνη ομάδα που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για την ΑΕΚ είναι ο Εργοτέλης, ο οποίος τη σεζόν 2004-05 έχοντας μαζέψει μόνο 2 βαθμούς, έγινε αυτόματα φαβορί για υποβιβασμό, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τέλος με τους Κρητικούς να υποβιβάζονται.

Αυτά είναι τα… καλά νέα, γιατί υπάρχουν κι άλλα.

Ρίχνοντας μια ματιά στις βαθμολογίες όπως είχαν διαμορφωθεί από το 2000 και μετά στις 6 πρώτες αγωνιστικές και ελέγχοντας την πορεία των ομάδων που βρίσκονταν ή μοιράζονταν με άλλες σε ορισμένες περιπτώσεις, την τελευταία θέση του πίνακα, όπως φέτος η ΑΕΚ, διαπιστώνουμε πως μιλάμε για 50-50 πιθανότητες παραμονής. Συνολικά, αυτά τα χρόνια 18 ομάδες βρέθηκαν σε αυτήν τη δύσκολη θέση. Οι μισές από αυτές… έπεσαν. Ας τις δούμε αναλυτικά.

2000-01
Ο ΟΦΗ με μόλις 2 πόντους βρέθηκε να παλεύει από την αρχή της χρονιάς, τελικά σώθηκε με 33 βαθμούς.

2001-02
Σπουδαία πορεία από την 6η μέρα και μετά για το Αιγάλεω που έχοντας μόλις 1 βαθμό, θεωρήθηκε πως θα πέσει και μάλιστα εύκολα. Τερμάτισε στη 10η θέση και σώθηκε.

2002-03
Ούτε ισοπαλία δεν είχε πάρει εκείνη την περίοδο η Παναχαϊκή. Καθόλου περίεργο που αποχαιρέτησε την κατηγορία εκείνη τη χρονιά.

2003-04
Σε αντίστοιχη θέση με αυτήν της ΑΕΚ βρέθηκε εκείνη τη σεζόν η Ξάνθη 2 βαθμούς και τελευταία. Κι όμως, κατάφερε να συγκεντρώσει 30 και να σωθεί τερματίζοντας 10η.

2004-05
Ο Άρης είχε βγει από το κλαμπ των ομάδων που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ το 1997. Οκτώ χρόνια αργότερα έζησε ξανά μαύρες μέρες. Χωρίς βαθμό μετά από 6 αγωνιστικές, τελικά υποβιβάστηκε τρίτος από το τέλος.

2005-06
Ίδια κατάληξη και για την Καλλιθέα που είχε μαζέψει μόνο 1 βαθμό κι έπεσε αφού έμεινε προτελευταία στην κατάταξη.

2006-07
Ηρακλής και Ξάνθη μοιράζονταν την τελευταία θέση με 2 βαθμούς. Τελικά, οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να σωθούν στο… «τσακ», καταλαμβάνοντας την 14η θέση, ενώ ακόμη πιο εύκολη αποδείχτηκε η παραμονή για την Ξάνθη, η οποία τερμάτισε 10η.

2007-08
Εργοτέλης, Καλαμαριά και Λεβαδειακός βρίσκονταν στην ουρά μετά από 6 αγωνιστικές και τελικά η μία από αυτές, ο Απόλλων Καλαμαριάς ήπιε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού. Τον ακολούθησαν Ατρόμητος και Βέροια.

2008-09
Ηρακλής, ΟΦΗ, Θρασύβουλος με 3 μόλις βαθμούς στριμώχνονται στην ουρά. Το τέλος της χρονιάς φέρνει δάκρυα στους δύο εξ αυτών. ΟΦΗ και Θρασύβουλος πληρώνουν το κακό τους ξεκίνημα και με παρέα τον Πανσερραϊκό αποχαιρετούν τη μεγάλη κατηγορία.

2009-10
Μετά από 6 αγωνιστικές εκείνη τη σεζόν ο Πανθρακικός είχε συγκεντρώσει μόλις 1 βαθμό. Γεγονός που αιτιολογεί απόλυτα το γιατί τελικά ήταν η ομάδα που υποβιβάστηκε και μάλιστα νωρίς μιας και στο τέλος με 12 συνολικά βαθμούς, ήρθε τελευταίος.

2010-11
Βάζοντας στην άκρη τους υποβιβασμούς για λόγους μη αγωνιστικούς, Πανιώνιος και Πανσερραϊκός ήταν οι δύο ομάδες που είχαν ξεκινήσει άσχημα και μετά από 6 αγωνιστικές μοιράζονταν την τελευταία θέση με 4 βαθμούς. Κι ενώ οι Νεοσμυρνιώτες έσωσαν τελικά την παρτίδα, δεν συνέβη το ίδιο και με τα «λιοντάρια» που στο τέλος αποχαιρέτησαν τη Σούπερ Λίγκα.

2011-12
Αφού για πολύ καιρό ψάχναμε τις ομάδες Α και Β, τελικά μάθαμε πως αυτές θα ήταν η Δόξα Δράμας και ο Λεβαδειακός οι οποίες αναγκάστηκαν να δίνουν το ένα ματς μετά το άλλο για να προφτάσουν τους υπόλοιπους. Στα 6 πρώτα της παιχνίδια τότε, η Δόξα συγκέντρωσε μόλις ένα βαθμό και βρέθηκε στην τελευταία θέση, όπου παρέμεινε μέχρι τέλους.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.