Ένα νέο σχέδιο Νόμου που αναμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στοχεύει στη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίησή τους, παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, παρουσιάστηκε σήμερα. Κι όπως συμβαίνει σε τέτοιοες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα κρίνει κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται θα είναι επιτυχημένες.

Τα νέα μέτρα των διαρθρωτικών αλλαγών, συνδέονται με τη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μίας Κεντρικής Αρχής, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Αφορά στρατηγικές επενδύσεις που έχουν προϋπολογισμό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες επενδύσεις. Επίσης, επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της δήλωσης και της ευθύνης του ίδιου του επενδυτή. Αυτό αφορά τις επενδύσεις όπου δεν σχετίζονται με κρίσιμους περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους. Επομένως, καταρχάς οι αιτήσεις και τα στοιχεία φακέλου θα θεωρούνται πως ισχύουν κατά τεκμήριο και θα εγκρίνονται με ευθύνη του επενδυτή. Αυτό δεν σημαίνει, ότι καταργούνται οι δικλείδες ασφαλείας και οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους και σε περίπτωση παράβασης θα υπάρχει άμεση ανάκληση της άδειας.

Ακόμη, προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη ρευστότητα στις επενδύσεις. Σήμερα, κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, καταβάλλεται μόνο το 50% της επιχορήγησης. Με τη νέα ρύθμιση, θα καταβάλλεται στον ίδιο χρόνο, ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης, ενισχύοντας τη ρευστότητα.

Εξάλλου, ορίζονται δύο εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων, μετά την αξιολόγηση που θα εξακολουθεί να γίνεται όπως και σήμερα. Η μία επιλογή των επενδυτών θα είναι ο έλεγχος να γίνεται από το νέο Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου. Η άλλη επιλογή είναι ο έλεγχος να γίνεται και από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς, όπως θα είναι οι συνεργαζόμενες Τράπεζες, που θα εποπτεύονται σχετικά από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και κερδίζουμε χρόνο. Είναι στο χέρι του επενδυτή να διαλέγει τη μέθοδο που προτιμά.

Οσον αφορά στα υδατοδρόμια, που είναι η αναγκαία υποδομή για τη δημιουργία γραμμών υδροπλάνων, με το νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και αποσαφηνίζονται οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευσή τους. Επιπλέον, ορίζεται εντός του Υπουργείου Ανάπτυξης, μία και μόνη υπηρεσία ως αρμόδια για τον συντονισμό όλων των σχετικών με την αδειοδότηση αρχών και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάθε αίτησης.

Καταλήγοντας, εισάγεται ένα νέο εργαλείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της ίδρυσης εταιριών ειδικού σκοπού (SPVs), ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου. Σκοπός είναι ο συνολικός σχεδιασμός, η υπέρβαση διαφόρων εμποδίων και η ωρίμανση των σχετικών επενδύσεων.

Σχετικά με τα επιμέρους κεφάλαια του Νομοσχεδίου, αξίζει να σταθούμε στο Β’ που αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων. Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, έχει την ευθύνη της αδειοδοτικής διαδικασίας, ενώ το Invest In Greece προωθεί και υποστηρίζει την διαδικασία υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικά, το Invest In Greece, θα λειτουργεί πλέον ως «σημείο ενιαίας και μοναδικής επαφής» για τους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά και μόνο στην προσπάθεια προσέλκυσης και υποστήριξης των επενδυτών. Μάλιστα, στις στρατηγικές επενδύσεις, θα αναθέτει σε συγκεκριμένα στελέχη την πλήρη ευθύνη επαφής και ενημέρωσης του επενδυτή.

Παράλληλα, για τις Στρατηγικές Επενδύσεις εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Πρόκειται για καινοτομία καθώς θα επιτρέπει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, τη χρήση γης, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Το ΕΣΧΑΣΕ θα ενεργοποιείται μετά από απόφαση της ΔΕΣΕ σε περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο για την ταχύτερη ανάπτυξη του έργου. Σημειώνω ότι έτσι καταργούμε ένα παλαιότερο μηχανισμό ειδικής αντιμετώπισης και δημιουργούμε ένα νέο σε συνδυασμό με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο Γ' κεφάλαιο ΠΟΥ αφορά την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο με την χρήση των Εταιριών Ειδικού Σκοπού. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σύμφωνα με το Υπουργείο θα βάλει οριστικό τέλος στην απαξίωση και κακοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, δημιουργώντας τις βάσεις για να μετεξελιχθεί η περιοχή σε έναν πόλο έλξης για τους Αθηναίους πολίτες, να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και να συνδέσει την ανάπτυξη με επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα αναζωογονήσουν την περιοχή.

Προς χάριν του Δημοσίου και υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δημιουργείται η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με διάρκεια ζωής 50 έτη και με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου.

Παράλληλα, θα μπορεί να συσταθεί με ΚΥΑ «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» η οποία θα έχει ως στόχο την αδειοδοτική ωρίμανση σύνθετων επενδύσεων τις οποίες θα μπορεί να προτείνει το δημόσιο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

- Το SPV «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση συνολικού σχεδίου αστικής ανάπτυξης («Master Plan») το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής καθώς και τα υφιστάμενα έργα (Φλοίσβος, Ελληνικό, ΣΕΦ κτλ.). Για το Παράκτιο Μέτωπο θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους Δημάρχους και την τοπική κοινωνία και ειδική παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου.

- Καθορίζει μια ισορροπημένη και ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν: την πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών στο παράκτιο μέτωπο, τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, την πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους, το βέλτιστο καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, την υλοποίηση των αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών.

- Αυτή η εταιρεία θα μπορεί ενδεικτικά να προβαίνει σε ενέργειες όπως: η ομαδοποίηση μικρότερων εκτάσεων κάτω από μια ενιαία νομική οντότητα, ώστε να διευκολύνεται η συνολική εκμετάλλευσή τους, η επίλυση μέσω διαδικασιών "Fast Track" των όποιων θεμάτων αδειοδότησης, χρήσεων γης κτλ. αντιμετωπίζουν οι εκτάσεις αυτές, η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων αδειών, δικαιωμάτων κτλ. για τις εκτάσεις αυτές σε ένα μεταβιβάσιμο ή εκμεταλλεύσιμο όχημα, η διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube