«Μην ακούσω… κιχ!». Κάπως έτσι θα μπορούσε να ονομαστεί η… εκστρατεία της WTA κατά της τσιρίδας στα κορτ. Μία «μάχη» που έχει ήδη ξεκινήσει, με ζητούμενο να ησυχάσει το… κεφάλι όσων παρακολουθούν γυναικείο τένις.
Παραδόξως, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της WTA είναι εκείνη που προκαλεί τον ισχυρότερο πονοκέφαλο με την εμμονή της να συνοδεύει με κραυγή κάθε χτύπημα. Η Μαρία Σαράποβα.
«Ούτε που θυμάμαι πότε ξεκίνησα να τσιρίζω», παραδέχθηκε η 25χρονη, που στηρίζει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των νεαρών τενιστριών στο ζήτημα. «Πρέπει οι προπονητές στις ακαδημίες να τους μάθουν μία συγκεκριμένη τεχνική αναπνοής. Γιατί αν αρχίσεις από νωρίς, μετά γίνεται συνήθεια», πρόσθεσε η Ρωσίδα της οποίας οι τσιρίδες έχουν μετρηθεί πάνω από 101 ντεσιμπέλ, κάτι που ισοδυναμεί με το θόρυβο ενός αλυσοπρίονου!
Η συζήτηση για τις τσιρίδες ξεκίνησε έπειτα από διαμαρτυρίες φιλάθλων, δημοσιογράφων που έκαναν τηλεοπτική μετάδοση αλλά και παικτών που βαρέθηκαν να ακούν τις κραυγές.
Η εκπαίδευση ήδη έχει ξεκινήσει, όχι μόνο στις ακαδημίες αλλά και σε μικρότερα τουρνουά, όπου οι διαιτητές έχουν χειροκίνητες συσκευές που μετρούν το επίπεδο ηχορύπανσης στο κορτ.
Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα από την πλευρά της, θέλει πιο άμεσες αλλαγές. Υποστηρίζει πως οι κραυγές είναι «απλή και ξεκάθαρη κλεψιά», αφού συμφωνεί με όσους θεωρούν ότι οι παίκτριες το κάνουν επίτηδες για να επηρεάσουν τις αντιπάλους τους και ζητά να αλλάξουν οι κανονισμοί.
Ρούλα Βλασσοπούλου