Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού διοργανώνουν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6 το απόγευμα, εορταστική εκδήλωση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για ένα δρώμενο που θα παρακολουθείται από τους καλεσμένους, ενώ συγχρόνως θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση από τις οθόνες και τα ηχεία του Μουσείου.

Το έργο που έχει επιλεγεί είναι το "Χαμόγελο της Τζοκόντα" του Μάνου Χατζιδάκι το οποίο, σε συνδυασμό με το μειδίαμα της αρχαϊκής Κόρης, στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας σε όλο τον κόσμο. Η μουσική εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί από την "Ορχήστρα των Χρωμάτων" που είχε δημιουργήσει ο σπουδαίος Ελληνας καλλιτέχνης, αποτελούμενη από 30 μουσικούς, μέσα στην αίθουσα των Αρχαϊκών αγαλμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μουσικό δρώμενο θα κινηματογραφηθεί με σκοπό την παραγωγή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού με χαρακτηριστικές εικόνες της Αθήνας ιδωμένες πανοραμικά μέσα από την αίθουσα του Παρθενώνα.

Ο δυο φορές βραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης, μέσα από τη νέα και ιδιαίτερη ματιά του, θα δώσει μια σύγχρονη εικόνα για τη ζωντανή πόλη της Αθήνας. Με ένα εικαστικό βλέμμα θα αποτυπώσει το μουσικό δρώμενο με λεπτομέρειες τόσο της Πρωτεύουσας, όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιολογικών θησαυρών του Μουσείου.

Την πρωτοβουλία της παραγωγής του video – αποστάγματος της βραδιάς, το οποίο θα διοχετευθεί στο διαδίκτυο (μέσα κοινωνικής δικτύωσης), σε Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό, αλλά και στα Μέσα Επικοινωνίας της εταιρείας, ανέλαβε η Aegean Airlines.

Εξάλλου, μόλις πριν από λίγο γύρισε από την Κωνσταντινούπολη η Υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη. Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού, δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού μάς βρίσκει στο τέλος της τουριστικής περιόδου, μιας περιόδου δύσκολης και εξαντλητικής για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τομέα. Μας βρίσκει όμως αποφασισμένους να αντιστρέψουμε τα δεδομένα. Να δημιουργήσουμε και πάλι μια ισχυρή τουριστική δύναμη στη χώρα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Ο τουρισμός είναι σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας, αλλά η σημασία του ξεπερνάει την οικονομική του διάσταση. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Από τη μια είναι ο δρόμος της χωρίς μέτρο εκμετάλλευσης της γης και των πόρων της χώρας. Από την άλλη είναι ο δρόμος της ήπιας ανάπτυξης, της ανάπτυξη που βασίζεται στο φυσικό κάλλος, το μέτρο και τις βασικές αρχές της αειφορίας. Το 2012 είναι έτος "αειφόρου ενέργειας". Είναι μια ευκαιρία να συνδυαστεί ο τουρισμός με το περιβάλλον, με την ποιότητα ζωής και την υγεία. Είναι μια ευκαιρία να συνδυαστεί με την προστασία της ζωής και την βελτίωσή της. Ένα μήνυμα κυριολεκτικό και μεταφορικό, που μας γεμίζει αισιοδοξία μπροστά στο δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμα να ακολουθήσουμε. Ο τουρισμός είναι πολιτισμός, αλλά και εκπαίδευση. Συνδυάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ενέργειας -είτε πρόκειται για εσωτερικό τουρισμό, είτε για εξωτερικό. Συμβάλλει στη διάδοση των ιδεών, των επιστημών και των τεχνών. Σε έναν τέτοιο τουρισμό επενδύουμε, έναν τουρισμό, ο οποίος ακολουθεί το μέτρο και το σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την "αειφόρο ενέργεια" στον τομέα του τουρισμού. Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για όλους. Είμαι πεπεισμένη πως με την συλλογική προσπάθεια μπορούμε να τον επιτύχουμε».

Επίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πόλη, η υπουργός μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV επισήμανε ότι: «ο τουρισμός αποτελεί το 18% του εθνικού εισοδήματός μας αυτή τη στιγμή. Ελλάδα και Τουρκία μπορούμε να προσφέρουμε "κοινά πακέτα" για τουρίστες από μακρινές χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα. Πιστεύω ότι αν ενώσουμε τις προσπάθειες μας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση win-win.» Παράλληλα τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τη διευκόλυνση στο θέμα της βίζας.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Sabah, ερωτηθείσα για την αναγκαιότητα της συνέχισης των βημάτων που είχαν κάνει ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών από το σημείο που άφησαν εκείνοι, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να προχωρήσουμε μιλώντας ξεκάθαρα ο ένας στον άλλον, δείχνοντας αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβόμενοι τις αρχές καλής γειτονίας. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια τόσο αναφορικά με το Πατριαρχείο, όσο για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες , έδειξε καλή πρόθεση. Το μήνυμα της Ελλάδας είναι το εξης: Να περνάμε καλά με τους γείτονές μας στην βάση της αμοιβαίας επίδειξης σεβασμού στην ιστορία μας , στον πολιτισμό μας και στην υπερηφάνεια των χωρών μας και θέλουμε να ζούμε έχοντας καλές σχέσεις.»


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube