Στην παραδοχή ότι λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των ΠΑΕ, είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα χωρίς κάποια ομάδα να… «βαρέσει κανόνι», προχώρησε ο Γιάννης Μώραλης. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας τόνισε πως το καλοκαίρι έβαλαν όλοι «πλάτη» για να διασωθούν οι προβληματικές ΠΑΕ και έκανε έκκληση προς τους ποδοσφαιριστές να δείξουν το μάξιμουμ της ανοχής. «Δεν είναι τόσο αναξιόπιστο το ποδόσφαιρό μας, όσο κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν», υποστήριξε.
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Μώραλης την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Αθλητικό Metropolis»:
Για τα πρώτα του συμπεράσματα από το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ:
«Εγώ θα ξεκινήσω από πιο πίσω. Θα ξεκινήσω από την επιτυχία να ξεκινήσουμε στην ώρα μας ένα πρωτάθλημα με 16 ομάδες, καθώς τα προβλήματα ήταν μεγάλα για αρκετές ομάδες. Ήταν επιτυχία αυτό. Δύσκολα όμως θα τελειώσουμε με δεκαέξι ομάδες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχουμε θετικά, αλλά έχουμε και αρνητικά στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές. Ως τώρα έχουν γίνει έξι εκδρομές φιλάθλων που ήταν άκρως επιτυχημένες και αυτό είναι ευχάριστο. Ήταν μάλιστα εκδρομές με σημαντικό αριθμό φιλάθλων. Το πιο ευχάριστο είναι ότι είτε κατ' ανάγκη είτε κατ' επιλογή βλέπουμε πολλούς Έλληνες αθλητές και αυτό είναι κάτι που ικανοποιεί τους φιλάθλους, τις εφημερίδες, όλους. Επίσης, ο αριθμός των γκολ που μπήκαν στην τέταρτη αγωνιστική ήταν κάτι θετικό. Ένα κακό είναι ότι δεν έχουμε την ποιότητα των ξένων παικτών με εμπειρίες, που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρουμε παράλληλα πόσο ανταγωνιστικό θα είναι το πρωτάθλημα, διότι ο ανταγωνισμός φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο και στην τηλεόραση».
Για το λόγο που φοβάται ότι δε θα τελειώσει το πρωτάθλημα με 16 ομάδες:
«Γνωρίζω την κατάσταση των ομάδων και αυτό με οδηγεί σε αυτό το φόβο. Θα πρέπει να συμβούν αρκετά πράγματα μαζί για να μπορέσουν και οι τέσσερις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα πολλά προβλήματα, ο Άρης, η ΑΕΚ ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος, που βρίσκεται σε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, να τελειώσουν το πρωτάθλημα. Άλλωστε και ο κ. Δημητρέλος έχει πει ότι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση με τον επενδυτή, δύσκολα θα βγει η χρονιά για την ΑΕΚ.
Γνωρίζω ότι και με τον Άρη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, με την υπαγωγή στο άρθρο 99, τις αποφάσεις δικαστηρίων για τις υποθέσεις με ποδοσφαιριστές. Στον ΟΦΗ πρέπει να βρεθούν κεφάλαια για να καλυφθούν υποχρεώσεις που δε δημιούργησαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες και παρέλαβαν για να λύσουν έντιμα τα προβλήματα. Αν συμβούν δυο, τρία απρόοπτα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι ομάδες θα τελειώσουν το πρωτάθλημα. Γνωρίζετε ότι με αποφάσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν ορίζονται οι αγώνες μιας ομάδας και με τρεις μη ορισμούς αποβάλλεται από το πρωτάθλημα. Αποφασίσαμε το καλοκαίρι να βάλουμε πλάτη για ομάδες που είναι απαραίτητες για το συνεταιρισμό. Αλλάξαμε και αποφάσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Θυμάστε ότι στην αρχή υπήρχε ζήτημα για τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορούσε να γίνει ένα πρωτάθλημα χωρίς αυτές τις ομάδες και δεν υπάρχει Φούτμπολ Λιγκ που να σφύζει από υγεία για να αντικαταστήσει τις ομάδες αυτές. Πιστεύω ότι καλά κάναμε, άσχετα αν κάποιοι νιώθουν αδικημένοι και καλά νιώθουν, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις, ούτως ώστε το 2014-2015 να είναι διαφορετικό το ποδόσφαιρο, να μην επιτρέψουμε να φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο».
Για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην ξαναφτάσουν στο σημείο αυτό οι ομάδες και με τον ποιον τρόπο θα καλύψουν τα χρέη τους:
«Δε θα χρειαστεί να παρεκκλίνουμε από τους κανονισμούς. Θα πρέπει και οι παίκτες από την πλευρά τους να καταλάβουν ότι σε μια κακή συγκυρία για το ποδόσφαιρο θα πρέπει να δείξουν το μάξιμουμ της ανοχής τους και βέβαια να πάρουν χρήματα που δικαιούνται. Είμαστε σε καλή συνεννόηση με την Πολιτεία για να βελτιώσουμε πράγματα στο ποδόσφαιρο. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και βδομάδα-βδομάδα ξεπερνάμε τις αγωνιστικές, με στόχο να φτιάξουμε ένα σύστημα για να μην ξαναφτάσει το ποδόσφαιρο σε αυτή την κατάσταση».
Για το πόσο μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι οικονομικά ανεξάρτητο:
«Αυτός είναι ο στόχος. Δε στέκεται μόνο στον ΟΠΑΠ και τη NOVA το ποδόσφαιρο. Πολλές εταιρίες επενδύουν στις ομάδες, αρκετοί διαφημίζονται στις φανέλες και μια ανάσα είναι ότι και ο κόσμος με την παρουσία του μπορεί να δώσει νέα ώθηση. Δεν λαμβάνει το ποδόσφαιρο ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Η NOVA και ο ΟΠΑΠ είναι ιδιωτικές εταιρίες. Η Σούπερ Λίγκα την τριετία 2009-2011 έλαβε από τον ΟΠΑΠ 53 εκατομμύρια και την επόμενη τριετία, ως το 2014 θα πάρει 27. Υπάρχει μείωση 50%. Τα μπάτζετ έχουν μειωθεί και αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση, γιατί υπήρχαν αμαρτίες από το παρελθόν αλλά και γιατί τα έσοδα είναι μειωμένα. Ως Σούπερ Λίγκα πρέπει να κοιτάμε και την καθημερινότητα, αλλά να κάνουμε και ένα πλάνο για το μέλλον. Θα εισηγηθώ στο δ.σ., γιατί θα πρέπει να καταλάβατε ότι εγώ δεν αποφασίζω αλλά εισηγούμαι στα μέλη του συμβουλίου, να κάτσουμε με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ και να δούμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε μετά από δύο χρόνια».
Για την αναδιάρθρωση με την αύξηση των ομάδων από 16 σε 18:
«Καλώς ή κακώς γίναμε 18. Γνωρίζετε ότι ποδοσφαιρικά δεν είναι σωστό, αλλά από την άλλη σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες για την περίπτωση αυτή, καθώς η μία από τις εμπλεκόμενες ομάδες ήταν και σύλλογος από την πόλη σας, συναινέσαμε σε αυτό. Το βασικό μας πρόβλημα δεν ήταν αν θα γινόμασταν 18. Αντιλαμβάνομαι την κριτική ορισμένων, αλλά αυτοί που κάνουν κριτική πρέπει να συνυπολογίσουν κι άλλες παραμέτρους. Το βασικότερο για μας είναι ότι θέλουμε να χαράξουμε ένα ποδόσφαιρο που θα το δούμε στη νέα μορφή και με νέους ορίζοντες τον Ιούνιο του 2015. Πρέπει να προχωρήσουμε τώρα με τις 18 ομάδες και να δούμε και τα θετικά. Ένα από αυτά είναι ότι θα παίξουν οι ομάδες περισσότερη μπάλα».
Για το πώς ελπίζει ότι θα είναι το ποδόσφαιρο τότε και αν θα εκλείψουν τα προβλήματα:
«Κανείς δε μας διαβεβαιώνει ότι τότε θα έχουμε ποδόσφαιρο που θα εκλείψουν τα προβλήματα. Αν γίνει καλή προσπάθεια, δεν παρεκκλίνουμε από όσα αποφασίσουμε, και είναι η Πολιτεία δίπλα μας, μπορούμε να έχουμε καλύτερο προϊόν. Δεν είναι μόνο η διαιτησία ή οι δικαστικές αποφάσεις το πρόβλημα. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να αλλάξουμε πράγματα από την αρχή. Δεν ξέρω για παράδειγμα αν σηκώνει η Ελλάδα τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Η Γ’ Εθνική πρέπει να γίνει ερασιτεχνική, να γίνει η Β’ Εθνική πιο δυνατή και να πάει η Σούπερ Λιγκ με 16, 14 ή και 12 ομάδες. Να δοθεί κίνητρο στις ομάδες.
Επίσης, υπάρχει πρόβλημα στο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ Πολιτείας και ποδοσφαίρου. Εισηγείται η Αστυνομική Διεύθυνση για παράδειγμα για τη μετακίνηση φιλάθλων, ενώ εκ του νόμου την αρμοδιότητα την έχει ο Γενικός Γραμματείας Αθλητισμού. Είναι δυνατόν να εισηγείται η Αστυνομία το “α” και ο ΓΓΑ να εισηγείται το “β”; Επί του συγκεκριμένου θέματος καλείται η ΓΓΑ να πάρει απόφαση. Εγώ γενικά είμαι υπέρ των μετακινήσεων, για εκεί όμως που υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Η ομάδα από την οποία προέρχομαι, ο Ολυμπιακός, δεν έχει δώσει εισιτήρια για επτά χρόνια σε φιλοξενούμενη ομάδα πλην σε λίγους του Ηρακλή, του Ατρομήτου ή του ΠΑΣ.
Αν υπάρχουν πληροφορίες για επεισόδια και οι ίδιες οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ώστε να μη μετακινηθούν οι χειρότεροι. Οι φανατικότεροι ναι, αλλά όχι οι χειρότεροι. Αυτά τα θέματα με απασχολούν. Αν θα συνεχίσει η διαιτησία να είναι καλή είναι ένα θέμα, αλλά όχι το σημαντικότερο. Για το αν υπάρχουν αποφάσεις που δημιουργούν αδικίες είναι επίσης ένα θέμα, αλλά αν είχαμε μεγάλα γήπεδα, καλό θέαμα και οργανωμένο ποδόσφαιρο δε θα μας απασχολούσαν τόσο πολύ αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι τόσο αναξιόπιστο το ποδόσφαιρό μας, όσο κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν. Η συλλήβδην ακύρωση δε με εκφράζει».
Για το ότι έχει πάρει… προσωπικά την προσπάθεια της Σούπερ Λιγκ:
«Δεν το έχω πάρει προσωπικά, αλλά έχω το πλεονέκτημα ότι έχω χρόνο, ενώ οι προηγούμενοι πρόεδροι δεν είχαν το ίδιο πλεονέκτημα, είχαν και τις επιχειρήσεις τους. Δουλεύω 18 χρόνια για το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό. Άλλαξα πόστα σε αυτήν την περίοδο και έχω γνώση του αντικειμένου. Έχω τη διάθεση και το χρόνο για να ασχοληθώ. Έχουμε μια πολύ καλή Λίγκα. Έχουμε συνειδητοποιήσει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, η κρίση ωρίμασε το ποδόσφαιρο, μπορούμε να φτιάξουμε δυο, τρία πράγματα και να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο».
Για το monitoring και τον έλεγχο που θα ασκήσει η Λίγκα στις ομάδες για να μην παρεκκλίνουν τα οικονομικά τους:
«Το Νοέμβριο θα παρουσιάσουμε μια πρόταση για το monitoring, στην οποία και οι 16 ομάδες είπαν “ναι”. Χρειάζεται βοήθεια, δεν μπορούν οι εταιρίες από μόνες τους, θέλουν έλεγχο, διαχείριση, ποινές και φρενάρισμα. Δεν μπορείς να έχεις πέντε εκατομμύρια έσοδα και να εμφανίσεις οκτώ εκατομμύρια έξοδα. Θα φτάσεις και πάλι στο σημείο που έφτασαν κάποιοι το καλοκαίρι. Αν πας να ξεφύγεις στα έξοδα θα τίθενται περιορισμοί, δε θα παίρνεις λεφτά από το συμβόλαιο. Αν δεν είσαι καθαρός, δε θα παίρνεις χρήματα από τον ΟΠΑΠ. Αυτές οι ομάδες θέλουν όμως χρόνο για να εξυγιανθούν. Ίσως το 2015 είναι ένας καλός χρόνος για να προλάβουν οι ομάδες να εξυγιανθούν».
Για την κριτική που δέχθηκε ότι με την αύξηση των ομάδων η Λίγκα πήρε και περισσότερα χρήματα:
«Απορρίπτω αυτή την κριτική. Είναι δόλια, λαϊκίστικη και δεν είναι ειλικρινής, όσοι την κάνουν θέλουν να βλάψουν. Επαναλαμβάνω ότι την τριετία μέχρι το 2014 έχουμε 50% μείωση από τον ΟΠΑΠ. Όσοι τα λένε ή είναι άσχετοι ή το κάνουν με δόλο. Δε θεωρώ επίσης ότι οι 400.000 ευρώ, που δίνει για τη φανέλα ο ΟΠΑΠ για τις έντεκα από τις δεκαέξι ομάδες οι οποίες δίνουν 30 αγώνες, είναι τόσο μεγάλο ποσό. Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που αυξήθηκαν οι ομάδες, θα αυξανόταν και το ποσό που θα έδινε ο ΟΠΑΠ».
Για το μήνυμα που στέλνει ως πρόεδρος της Λίγκας στο ελληνικό κοινό:
«Δε γίνεται με την οικονομική εξυγίανση να υπάρχει μαζί και βελτίωση του επιπέδου του ελληνικού πρωταθλήματος. Μακάρι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να δείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν πλήρως. Αν ήμουν για παράδειγμα φίλαθλος της ΑΕΚ τώρα θα πήγαινα στο γήπεδο. Τώρα είναι υποχρέωση των φιλάθλων να πάνε στο γήπεδο και να στηρίξουν τις ομάδες τους. Κάνουμε μια έντιμη προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν υπόσχομαι ότι θα τα καταφέρουμε αλλά εν μέσω κρίσης αυτό που μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε. Δεν καταλαβαίνω για παράδειγμα γιατί το Βέροια-ΠΑΣ είχε 800 εισιτήρια. Αν θέλουμε να δούμε ποιότητα τη βλέπουμε στην τηλεόρασή μας, με αγγλικό, ισπανικό και ιταλικό πρωτάθλημα. Τώρα πρέπει να στηρίξουμε το ποδόσφαιρό μας, που είναι ελληνικό. Τα εισιτήρια τα έχουμε μειώσει και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να στηρίξουν οι φίλαθλοι».