Πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που η Σοφία Σακοράφα πετύχαινε ένα απίθανο παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό. Είναι όμως τόσα πολλά τα… «ντεσού» που το συνοδεύουν, που κάνουν την καταπληκτική της επίδοση (74.20 μέτρα) να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το sport-fm.gr σας θυμίζει…

Η Σοφία Σακοράφα είχε από παλιά το δικό της τρόπο για να συγκινεί τα πλήθη. Πολύ πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική (αν και ανησυχίες της είχαν ήδη εκδηλωθεί από την εποχή που ήταν ακόμη αθλήτρια).

Έζησε τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της μια μέρα σαν αυτή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στα Χανιά. Έχοντας στις αποσκευές της το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού ανοιχτού στίβου, όταν 80.000 θεατές αποθέωσαν την ίδια αλλά και την «χρυσή» Άννα Βερούλη, ίσως να μην περίμενε πως τόσο γρήγορα θα κατάφερνε να επισκιάσει αυτήν την επιτυχία.

Όταν το ακόντιο προσγειώθηκε στα 74.20 μέτρα, οι κριτές άρχισαν να πανηγυρίζουν τη στιγμή που μέτραγαν τη βολή. Αυτό, εάν δεν με απατά η μνήμη μου μιας και ήμουν ακόμη παιδάκι, αφού το μόνο κανάλι που θα μπορούσε να έχει εικόνα εκείνη την εποχή –η ΕΡΤ- κατάφερε να χάσει τη βολή. Το μόνο που έμεινε είναι η εικόνα με το ακόντιο στα τελευταία μέτρα της πτήσης του και στη συνέχεια τον κριτή να… χορεύει. Αυτό τουλάχιστον ήταν το πλάνο στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία αποφάσισε να διακόψει το συνηθισμένο της πρόγραμμα, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που είχε εκείνη η εκπληκτική βολή.

Άλλωστε, ο τελευταίος Έλληνας πριν τη σημερινή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατορθώσει κάτι αντίστοιχο ήταν το ακόμη πιο μακρινό 1970, όταν ο Χρήστος Παπανικολάου «πέταγε» στα 5.49 μέτρα και σημείωνε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ.

Πάντως –και για να είμαστε δίκαιοι- δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι της τηλεόρασης οι μόνοι που πιάστηκαν στον ύπνο εκείνη την ημέρα. Ουδείς έδειχνε προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να υπάρξει παγκόσμιο ρεκόρ σε ένα ταπεινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Έτσι, αμέσως μόλις μετρήθηκε η βολή, το επόμενο βήμα ήταν να ζυγιστεί το ακόντιο. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί στο στάδιο, αφού στο «Έλενα Βενιζέλου» δεν υπήρχε ζυγαριά. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, τελικά το παγκόσμιο ρεκόρ «γεννήθηκε» επίσημα σε ένα… μαιευτήριο (τι πιο ταιριαστό;). Εκεί υπήρχε ζυγαριά ακριβείας που έδειξε πως το βάρος του ήταν κανονικό.

Εκείνη την ημέρα, η Σοφία Σακοράφα ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου. Ενός κόσμου τόσο κοντινού αλλά και τόσο μακρινού από αυτόν που ζούμε σήμερα…

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube