Μολονότι η Λέσβος είχε καταθέσει αίτηση για να αναγνωριστεί ολόκληρο το νησί ως Γεωπάρκο και να ενταχθείστο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, τελικά το αίτημα δεν έγινε δεκτό, τουλάχιστον γι' αυτή τη φορά.

Προ ημερών, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της UNESCO, βρέθηκε στη Λέσβο και αξιολόγησε επιτόπου τον φάκελο υποψηφιότητας που είχε καταθέσει ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Οι αξιολογητές υπέβαλαν την έκθεσή τους η οποία συζητήθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, που συνεδρίασαν στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Γεωπάρκο Arouca, στην Πορτογαλία.

Μπορεί ολόκληρη η Λέσβος να μην αξιολογήθηκε ως Γεωπάρκο, ωστόσο ειδικά το Απολιθωμένο Δάσος" του νησιού αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από το 2000, ενώ από το 2004 έχει ενταχθεί από την UNESCO στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, μέσω του οποίου έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί τέσσερα Γεωπάρκα: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη στην Κρήτη, το Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, καθώς και ο Βίκος-Αώος στην Ήπειρο.

Κατά τη διαδικασία του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, που έγινε στην Πορτογαλία, τέσσερις πόλεις εντάχθηκαν στο δίκτυο Γεωπάρκων που απαριθμεί πλέον 91 πόλεις σε 27 χώρες και είναι: Bakony-Balaton Global Geopark (Ουγγαρία), Batur Global Geopark (Ινδονησία), Central Catalonia Global Geopark (Ισπανία) και Sanqingshan Global Geopark (Κίνα).


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube