Ένας αρκετά ισορροπημένος όμιλος είναι ο τρίτος, με μοναδική ομάδα που ξεχωρίζει την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2005, Λίβερπουλ, με τους «ρεντς» να έχουν μια καλή ευκαιρία να ξεμπερδέψουν γρήγορα από τη φάση των ομίλων. Όσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο να πει κανείς με σιγουριά ποια από τις Αιντχόφεν, Γαλατάσαραϊ και Μπορντό θα παρουσιαστεί πιο ικανή για να ακολουθήσει -λογικά- την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ στους «16».

Αϊντχόφεν – Λίβερπουλ

Με οδηγό τους «αετούς»

Μπορεί η Αϊντχόφεν να μην έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τη Λίβερπουλ, ωστόσο ο τεχνικός της PSV, Ρόναλντ Κούμαν γνωρίζει πολύ καλά το τι πρέπει να κάνει για την αποκλείσει. Ο λόγος είναι απλός: Το έχει κάνει ήδη μια φορά, όταν βρισκόταν στον πάγκο της Μπενφίκα, την περσινή σεζόν, νικώντας τη μάλιστα δύο φορές στη φάση των «16». Οι δύο νίκες βέβαια για τους Ολλανδούς ίσως να μην είναι ρεαλιστικός στόχος, όμως μία μόνο ίσως αποδειχθεί αρκετή για τη συνέχεια σε έναν τόσο ισορροπημένο όμιλο. Ιδού η… Ρόδος λοιπόν για την ομάδα του Κούμαν που θα έχει την ευκαιρία της την πρώτη αγωνιστική στο «Φίλιπς Στάντιον».

Αλλαγές…

Νέος τεχνικός και αρκετά νέα πρόσωπα συνθέτουν το φετινό παζλ της Αϊντχόφεν, η οποία πάντως έχει αποδείξει με την πορεία της στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ότι βρίσκει τον τρόπο να πρωταγωνιστεί κατά καιρούς και να διατηρεί την «εικόνα» της αναλλοίωτη όσες και αν είναι οι αλλαγές που κάνει, φαινόμενο αρκετά συχνό μάλιστα. Εκτός από τον Κούμαν που ανέλαβε στη θέση του Γκους Χίντινκ, αρκετοί από τους παλιούς έδωσαν τη θέση τους στους επόμενους. Όιγερ, Λούσιους, Φένεγκορ οφ Χέσελινκ, και Φοντλάνεν αναχώρησαν για… άλλες πολιτείες, ενώ από τους νεοποκτηθέντες ξεχωρίζουν τα ονόματα των Πάτρικ Κλάιφερτ και Γιαν Κρόμκαμπ. Σημαντικό ματς αυτό της πρεμιέρας για τον τελευταίο, αφού αντιμετωπίζει την ομάδα με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν. Σημαντικό «γρανάζι» της Ολλανδικής «μηχανής», παραμένει ο… αειθαλής Φιλίπ Κοκού, ο οποίος πάντως στο ματς της πρεμιέρας δεν θα αγωνιστεί λόγω τιμωρίας από την περσινή σεζόν.

Μιλώντας για την απουσία του Κοκού, ο Κούμαν είπε: «Θα μας λείψει σίγουρα. Παίρνει πολλές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια του αγώνα και παίρνει σχεδόν πάντα την σωστή απόφαση». Αντίθετα, ο Βραζιλιάνος Άλεξ, ο οποίος απουσίασε από το ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Βίλεμ λόγω γρίππης, πιθανότατα θα αγωνιστεί κανονικά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τον νεοαποκτηθέντα Κλάιφερτ: «Δεν είναι 100% έτοιμος. Θα μιλήσουμε πριν από τον αγώνα και θα αποφασίσουμε τότε», σχολίασε ο Κούμαν.

Κακή προϊστορία με Άγγλους εντός έδρας

Παρόλο που η γενική προϊστορία των αναμετρήσεων της Αϊντχόφεν με αγγλικές ομάδες είναι απόλυτα ισορροπημένη (7 νίκες, 6 ισοπαλίες, 7 ήττες), οι εντός έδρας… αναμνήσεις δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Μετρά μόλις τέσσερις νίκες σε 10 ματς, καμία όμως στα τέσσερα τελευταία.

Σεζόν / Διοργάνωση / Γύρος / Ομάδες / Σκορ

1980/81 / UEFA / 1ος / PSV – Γουλβς / 3-1, 0-1
1983/84 / UEFA / 2ος / PSV – Νότιγχαμ Φόρεστ / 1-2, 0-1
1984/85 / UEFA / 2ος / PSV – Μάντσεστερ Γιουν. / 0-0, 0-1
1995/96 / UEFA / 2ος / Λιντς – PSV / 3-5, 0-3
1997/98 / Τσάμπιονς Λιγκ / Όμιλος / PSV – Νιούκασλ / 1-0, 2-0
2000/01 / Τσάμπιονς Λιγκ / Όμιλος / PSV – Μάντσεστερ Γιουν. / 3-1, 1-3
2001/02 / UEFA / 4ος / PSV – Λιντς / 0-0, 1-0
2002/03 / Τσάμπιονς Λιγκ / Όμιλοι / PSV – Άρσεναλ / 0-4, 0-0
2003/04 / UEFA / Προημιτελικός / PSV – Νιούκασλ / 1-1, 1-2
2004/05 / Τσάμπιονς Λιγκ / Όμιλοι / Άρσεναλ – PSV / 0-0, 1-1

Με οδηγό το 2005

Το 2005 δεν είναι δα και τόσο πίσω στο παρελθόν, όμως οι διαφορές της τότε ομάδας με την τωρινή είναι ευδιάκριτες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον οι «κόκκινοι» δεν έχουν την άμυνα που… έλιωνε μέταλλα σε ολόκληρη την επική τους πορεία προς την κορυφή της Ευρώπης. Το χαρακτηριστικό αυτό έχει χαθεί μάλιστα για τα καλά, αφού φέτος η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ δέχεται γκολ σε κάθε επίσημο παιχνίδι. Μιλώντας για την κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας του ο Ράφα Μπενίτεθ τόνισε: «Πρέπει να βελτιωθούμε πάρα πολύ και να σταματήσουμε να κάνουμε τόσα πολλά λάθη». Αυτό που θα αλλάξει όμως προς το καλύτερο είναι το ότι σιγά σιγά η ομάδα όσο «δένει», πιθανότατα θα φτάνει και πιο εύκολα στο γκολ. Σε αυτό θα συμβάλουν και οι αρκετές καλές μεταγραφές, μεταξύ των οποίων ο Ουαλός Κρεγκ Μπέλαμι (Μπλάκμπερν), ο Ολλανδός (κορυφαίος παίκτης του Ολλανδικού πρωταθλήματος την περσινή σεζόν) Ντιρκ Κούιτ (Φέγενορντ), αλλά και οι ταλαντούχοι Ζερμέιν Πέναντ (Μπέρμπινγχαμ) και Μαρκ Γκονζάλες (Σοσιεδάδ). Σημαντικότερο πρόβλημα για τον Ράφα Μπενίτεθ η απουσία του Γιον Άρνε Ρίισε λόγω τραυματισμού.

Η προϊστορία με ολλανδικές ομάδες

Μόλις έξι αγώνες έχει δώσει η Λίβερπουλ κόντρα σε ομάδες από την χώρα της τουλίπας, ωστόσο, έστω και σε αυτά τα λίγα ματς, η προϊστορία είναι θετική (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα). Η πρώτη αναμέτρηση ήταν κόντρα στον Άγιαξ την περίοδο 1966/67 για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι «ρεντς» είχαν γνωρίσει την συντριβή 5-1 στο Άμστερνταμ, ενώ στο «Άνφιλντ» το ματς έληξε ισόπαλο 2-2. Τη σεζόν 1981/82, για την ίδια διοργάνωση και στην ίδια φάση, αυτή τη φορά αντίπαλος ήταν η Αλκμάαρ. Ισοπαλία 2-2 στην Ολλανδία, νίκη 3-2 για τη Λίβερπουλ στην Αγγλία. Η τελευταία φορά που αντιμετώπισε Ολλανδούς ήταν πριν από τέσσερις σεζόν (2002/03), όταν αντιμετώπισε την Φίτεσε στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του Κυπέλλου UEFA. Η Λίβερπουλ πέρασε στην επόμενη φάση με δύο νίκες με το ίδιο σκορ (1-0).

* Η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους ομίλους αφού πρώτα απέκλεισε στον 3ο προκριματικό γύρο την Μακάμπι Χάιφα (1-1 εκτός, 2-1 εντός).

Οι πιθανές συνθέσεις:

Αϊντχόφεν: Γκόμεζ, Κρόμκαμπ, Άλεξ, Άντο, Σαλσίδο, Σίμονς, Μέντεζ, Αφελάι, Κούλινα, Κονέ, Φαρφάν

Λίβερπουλ: Ρέινα, Φίναν, Χίπια, Αουρέλιο, Κάραχερ, Τζέραρντ, Λουίς Γκαρσία, Τσάμπι Αλόνσο, Σισόκο, Κράουτς, Κούιτ

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουσάκα (Ελβετία)
Βοηθοί: Σ. Κούχατ, Φ. Μπουράγκινα
Τέταρτος: Σ. Κέβερ

Γαλατασαράι – Μπορντό

Ενισχυμένες για την υπέρβαση

Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από απουσία χρόνων επιστρέφουν Γαλατάσαραϊ και Μπορντό. Οι πρωταθλητές Τουρκίας απείχαν για τρία χρόνια, ενώ οι δευτεραθλητές Γαλλίας για ακόμη περισσότερα, από τη σεζόν 1999/00. Τώρα και οι δύο καλούνται να ξεπεράσουν δύο θεωρητικά καλύτερες ομάδες, οι οποίες πάντως δεν είναι -τουλάχιστον όχι αυτή την εποχή- τα μεγαθήρια που θα μπορούσαν να βρουν μπροστά τους. Και οι δύο ομάδες πάντως ενισχύθηκαν σημαντικά ενόψει της πρόκλησης… πρόκρισης. Οι Τούρκοι τον Αργεντινό μέσο Μαρσέλο Καρούσα, τους διεθνής Τούρκους Σεϊχάν και Οκάν και τον Ιάπωνα Ιναμότο. Από την αντίπερα όχθη, σημαντικότερη μεταγραφή για τους «γιρονδίνους» ήταν ο Γιοχάν Μικού, ο οποίος είχε πανηγυρίσει με τη φανέλα της ομάδας το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1999.

Σημαντικές απώλειες για τον Έρικ Γκέρετς είναι οι τραυματίες βασικοί αμυντικοί Ορχάν, Σεϊκάν και Πενμπέ, ενώ και ο Χακάν Σουκούρ πιθανότατα δεν θα αγωνιστεί λόγω κόπωσης. Προβλήματα αντιμετωπίζει όμως και για τον Ρικάρντο Γκόμες, αφού δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Βλάντιμιρ Σμίτσερ και τον Γάλλο νεαρό μέσο Ρίο Αντόνιο Μαβουμπά.

Ισορροπημένη προϊστορία

Οι δύο ομάδες δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ η μία την άλλη. Οι Γαλατάσαραϊ έχει δώσει 12 αγώνες με άλλες τρεις όμως γαλλικές ομάδες (Μονακό, Παρί, Ναντ) έχοντας 5 νίκες, ισάριθμες ήττες και 2 ισοπαλίες. Η μοναδική φορά που η Μπορντό αντιμετώπισε αντίθετα τουρκική ομάδα ήταν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1985/86, όταν είχε αποκλειστεί από τη Φενέρμπαχτσε με εντός έδρας ήττα 3-2 και εκτός έδρας ισοπαλία 0-0.

Οι πιθανές συνθέσεις:

Γαλατάσαραϊ: Μοντραγκόν, Τομάς, Σονγκ, Τσιχάν, Ασίκ Εμρέ, Οκάν, Χασάν Σας, Τοπάλ, Ίλιτς, Ιναμότο, Ατές

Μπορντό: Ραμέ, Ζεμαλί, Μαράνζ, Πλανούς, Αλόνσο, Μικού, Γουέντελ, Φομπέρ, Ντουκάς, Νταλμά, Νταρσεβίλ

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροσέτι (Ιταλία0
Βοηθοί: Α. Καρέτα, Μ. Ιβάλντι
Τέταρτος: Ε. Ρόκι

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου

Α’ Όμιλος

Τσέλσι – Βέρντερ Βρέμης
Μπαρτσελόνα – Λέφσκι Σόφιας

Β’ Όμιλος

Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Ίντερ
Μπάγερν Μονάχου – Σπάρτακ Μόσχας

Γ’ Όμιλος

Γαλατασαράι – Μπορντό
Αϊντχόφεν – Λίβερπουλ

Δ’ Όμιλος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – Βαλένθια
Ρόμα – Σαχτάρ Ντόνετσκ

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου

Ε’ Όμιλος

Δυναμό Κιέβου – Στεάουα Βουκουρεστίου
Λιόν – Ρεάλ Μαδρίτης

ΣΤ’ Όμιλος

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σέλτικ
Κοπεγχάγη – Μπενφίκα

Ζ’ Όμιλος

Πόρτο – ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Αμβούργο – Άρσεναλ

Η’ Όμιλος

Άντερλεχτ – Λιλ
Μίλαν – ΑΕΚ

Επιμέλεια: Άκης Στρατόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube