Δεν είναι μυστικό πως το δεύτερο ημίχρονο αποτελεί το «καλό» για την Εθνική ομάδα, από άποψη παραγωγικότητας και όχι μόνο.
Άλλωστε το μόνιμο θέμα συζήτησης και στο Euro ήταν η μεγάλη διαφορά στην απόδοση από το πρώτο στο δεύτερο 45λεπτο.
Έρχεται λοιπόν το sport-fm.gr να επιβεβαιώσει -με στοιχεία και αριθμούς- τα κενά και τα γεμάτα διαστήματα της Εθνικής στα 28 ματς με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο.
Tου Κώστα Μιαούλη
Τα 24 από τα 36 στο β’ ημίχρονο
Η διαφορά στο σκοράρισμα ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος είναι τεράστια. Η Εθνική με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της σκοράρει με φειδώ στο πρώτο μέρος, μόλις 12 τέρματα σε αυτά τα πρώτα του 28 παιχνίδια. Αντίθετα, στο δεύτερο ημίχρονο η παραγωγικότητα ανεβαίνει κατακόρυφα με 24 τέρματα στις 28 αυτές αναμετρήσεις. Τι δείχνει αυτό; Πως, πέρα από το γεγονός πως οι αλλαγές συνήθως είναι εύστοχες και επιτυχημένες ως προς το δημιουργικό και το εκτελεστικό κομμάτι, η επιφυλακτικότητα με την οποία προσεγγίζει τα ματς ο κόουτς μάλλον αποτυπώνονται και στην ομάδα.
Πέρα απ’ αυτό βέβαια, η Εθνική είναι μια ομάδα που σχεδόν μόνιμα χάνει ένα ημίχρονο και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα. Στα δύο πρώτα ματς του Euro φτάσαμε κοντά στην καταστροφή με τις τραγικές εκκινήσεις κόντρα σε Πολωνία και Τσεχία, αλλά τουλάχιστον στο πρώτο ματς σώσαμε την παρτίδα. Ακόμα πιο αισθητή είναι η διαφορά στο σκοράρισμα (στα επίσημα παιχνίδια) μεταξύ πρώτου και δευτέρου μέρους. Στη θητεία του Σάντος έχουμε σκοράρει 18 φορές στο δεύτερο ημίχρονο και μόλις 4 στο πρώτο.
Τα δύο γκολ με την Μάλτα στο εντός 3-1 για τα προκριματικά του EURO 2012, το ένα γκολ με το Ισραήλ στο εντός 2-1 για την ίδια διοργάνωση και το γκολ του Καραγκούνη με τη Ρωσία είναι τα μόνα που έχει σημειώσει η Εθνική στο πρώτο μέρος στα 16 επίσημα ματς με τον Σάντος στο τιμόνι. Η Ελλάδα έχει σκοράρει στο πρώτο μέρος μόλις σε τρία από τα 16 επίσημα ματς που έχει τον Σάντος στον πάγκο. Αντίθετα, στα φιλικά έχουμε σκοράρει 8 φορές στο πρώτο και έξι στο δεύτερο μέρος.
Αγαπημένο το 46’-60’
Το καλύτερο διάστημα της Εθνικής μας παραγωγικά είναι το διάστημα ανάμεσα στο 46’ και το 60’. Kαι για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το δεκάλεπτο από το 51’ ως το 60’. Τα 10 από τα 36 τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, στη διάρκεια της θητείας του Σάντος, έχουν σημειωθεί από την έναρξη μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου στο δεύτερο ημίχρονο, με τα 7 από αυτά να έρχονται στα επίσημα παιχνίδια.
Στα υπόλοιπα δεκάλεπτα της επανάληψης υπάρχει ένας σχεδόν ισομερής καταμερισμός, με τέσσερα τέρματα στο διάστημα 61’-70’ και πέντε τέρματα για καθένα από τα δύο τελευταία δεκάλεπτα των αγώνων, για να φτάσουμε στην σούμα των 24 τερμάτων σε φιλικούς και επίσημους αγώνες στο δεύτερο μέρος. Για τους προληπτικούς, το 63’ είναι ένα «αγαπημένο» λεπτό για τους διεθνείς μας, μιας και έχουν σκοράρει τρεις φορές στο συγκεκριμένο λεπτό στα παιχνίδια επί Σάντος.
Αντίθετα, απελπιστική είναι η εικόνα της Εθνικής στο σκοράρισμα στο πρώτο 20λέπτο των επίσημων αγώνων, όπου έχει σκοράρει μόλις 1 φορά κι αυτή κόντρα στη Μάλτα στο 3-1 για τα προκριματικά του EURO. Επίσης, μόλις ένα γκολ έχει σημειώσει η Εθνική ομάδα σε κλείσιμο πρώτου μέρους και αυτό ήταν και το καλό, με το τέρμα του Καραγκούνη απέναντι στη Ρωσία. Τα προσχήματα για το πρώτο μέρος σώζονται κάπως στο δεκάλεπτο από το 21’ μέχρι το 30’, όπου η Εθνική μας έχει σημειώσει δύο γκολ σε επίσημα ματς.
Σάλπι αρχι-σκόρερ με Σάντος
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, παρά την απουσία του στα δύο τελευταία ματς, αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στη θητεία του Σάντος, με πέντε τέρματα. Πολύ καλή συγκομιδή για τους Τοροσίδη και Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έχουν από τέσσερα τέρματα στην διάρκεια της θητείας του Πορτογάλου, ενώ από τρία έχουν οι Καραγκούνης, Γκέκας, Φετφατζίδης και Σαμαράς. Από δύο τέρματα έχουν σημειώσει ο Σπυρόπουλος, ο Νίνης, ο Φωτάκης και ο Μήτρογλου με τον Σάντος στο τιμόνι, ο Κατσουράνης, ο Τζιόλης και ο Χαριστέας από ένα.