Η ταινία του Κιμ Κι Ντουκ, «Pieta», πήρε το βραβείο της καλύτερης (Χρυσό Λέοντα) στο Φεστιβάλ Βενετίας και με αφορμή αυτό, το sport-fm.gr σας παρουσιάζει σε ένα μίνι αφιέρωμα, τις πέντε ταινίες του Κορεάτη, που πρέπει να δουν όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο.

Ενός σκηνοθέτη, που μπορεί να μόχθησε πολύ, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει δική του σχολή, το δικό του είδος στο σινεμά αφού από πολλές σχολές στον πλανήτη, διδάσκεται το όνομά του ως αυθεντία.

Ο Κιμ Κι Ντουκ γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό και μετακόμισε στην Σεούλ σε ηλικία 9 ετών με τους γονείς του. Εγκατέλειψε το γυμνάσιο όταν ο αδελφός του εκδιώχθηκε από το σχολείο και στα 17 ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Στα 20 κατατάχθηκε στους πεζοναύτες και μετά την θητεία του πέρασε δυο χρόνια σε μια εκκλησία φιλοδοξώντας να γίνει ιεροκήρυκας, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται και πάλι με την ζωγραφική που είχε εγκαταλείψει σε νεαρή ηλικία.

Στα 30 του, πήγε στο Παρίσι και σπούδασε στην «Καλών Τεχνών» αλλά η ζωγραφική δεν τον γέμιζε καλλιτεχνικά. Επέστρεψε στη χώρα του και θέλησε να σπουδάσει κινηματογράφο, αλλά δεν τον δέχτηκε κανείς. Παρόλα αυτά, σε πείσμα όλων, χωρίς σχετικές σπουδές άρχισε να πειραματίζεται (σ’ αυτό ίσως οφείλει την ελευθερία που διακρίνει τα έργα του) κινηματογραφικά και θεωρείται πια ένας από τους πιο πετυχημένους Ασιάτες σκηνοθέτες. Παρακάτω, οι πέντε ταινίες που πρέπει να δει όποιος αγαπάει τον καλό κινηματογράφο.

2003 - Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και… πάλι άνοιξη

Η καλύτερη ταινία του Κιμ Κι Ντουκ. Ένα αριστούργημα το οποία έχει βραβευτεί σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ένα φιλμ με χιλιάδες συμβολισμούς. Το μία εικόνα χίλιες λέξεις αντικατοπτρίζει ακριβώς την συγκεκριμένη ταινία και τα λόγια είναι περιττά. Απλά δείτε την.



2012 - Pieta

«Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πρώτη ταινία μου που θα βρει κανονική διανομή στην πατρίδα μου», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά την βράβευσή του ο Κιμ Κι Ντουκ, αφού στην Κορέα, δεν είναι τόσο διάσημος όσο στον υπόλοιπο πλανήτη. Και για να πήρε τον Χρυσό Λέοντα στην Βενετία, θα αξίζει. Η ταινία πραγματεύεται, τι άλλο πιο επίκαιρο, τα λεφτά. Αφού ο καπιταλισμός είναι κάτι που ανέκαθεν ενοχλούσε τον Κορεάτη. Άλλη μια ταινία με ελάχιστους διαλόγους που αναδύει το μυστήριο αλλά και το μεγαλείο της ζωής στα απίστευτης ομορφιάς σημεία που γυρίστηκε.



2004 – 3 Iron

Ακόμη μία πολυβραβευμένη ταινία του Κορεάτη σκηνοθέτη. Η θέληση, το ακατόρθωτο, η υπομονή και η αρτιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Ελάχιστοι διάλογοι, δύο κεντρικοί χαρακτήρες, πλάνα μαγευτικής ομορφιάς, η απόλυτη ταινία ζεν. Ένας πολύ… διαφορετικός διαρρήκτης, ερωτεύεται μία κοπέλα που μένει σε ένα από τα σπίτια που μπαίνει και ο δεσμός τους κόντρα σε όλα τα δεδομένα, φτάνει να γίνει ονειρικός και εξωπραγματικός…



2006 - Time

Η απόλυτη ιστορία αγάπης. Σκηνοθετικά άψογη, μουσική συγκινητική και αισθήματα στα άκρα, δείγμα του πόσο «αρρωσταίνει» το μυαλό όταν ερωτεύεται και κολλάει στην λάθος κατεύθυνση.



2004 – Samaritan Girl

Οι δεσμοί φιλίας, οικογένειας αλλά και η τιμή που είναι το σημαντικότερο πράγμα για τους Ασιάτες δοκιμάζονται σε μία από τις ανατρεπτικότερες ταινίες του Κιμ Κι Ντουκ. Το στόρι με τις δύο φίλες που μπλέκουν σε ροζ κύκλωμα με την μία να πεθαίνει και τον ντετέκτιβ πατέρα της άλλης να προσπαθεί να ανακαλύψει τι τρέχει με την συμπεριφορά της δικής του κόρης, γυρίστηκαν μαεστρικά από τον Κορεάτη σκηνοθέτη.



Αλέξης Παπαχρήστος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube