Μετά από έξι χρόνια ο ΠΑΟΚ απέκτησε μεγαλομέτοχο, με τον Ιβάν Σαββίδη να ολοκληρώνει επιτυχώς μια προσπάθεια που πρωτοξεκίνησε το 2006. Νέο «αφεντικό», νέος τεχνικός (Γιώργος Δώνης), ανανεωμένη ομάδα, αλλά οι στόχοι παραμένουν ίδιοι: ο «Δικέφαλος» να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Europa League. Η αγωνία για την αδειοδότηση, το «σφιχτό» μπάτζετ, η είσοδος του ομογενούς επιχειρηματία στην ΠΑΕ, οι προσθήκες, οι αποχωρήσεις, η εμπιστοσύνη στο «νέο αίμα» και η κίνηση των διαρκείας.
Υπόθεση αδειοδότηση
Τα οικονομικά περιθώρια ήταν πιο στενά από ποτέ. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να ακολουθήσει άλλη πολιτική και να… κόψει από όπου μπορεί. Έτσι κι έγινε με τον Ζήση Βρύζα και τους συνεργάτες του να αποφασίζουν μείωση του μπάτζετ (στα 6 εκατομμύρια ευρώ) και αναδιάρθρωση της ΠΑΕ σε όλα τα επίπεδα. Οι συντονισμένες προσπάθειες έπιασαν τόπο για την άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Σούπερ Λίγκα, καθώς οι εκκρεμότητες στον φάκελό του θα ξεπεραστούν.
Μείωση του μπάτζετ
Την ώρα που ακόμη το επενδυτικό ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη δεν ήταν βέβαιο πότε και αν θα προχωρήσει στο τελευταίο στάδιο, οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικό από το να ρίξουν το μπάτζετ. Συνεπώς να αποχωριστούν κάποια βαριά συμβόλαια και ασφαλώς να ρίξουν να διαθέσουν λιγότερα χρήματα συγκριτικά με άλλες χρονιές για την ενίσχυσή τους.
Εποχή Σαββίδη
Μετά από το «φιάσκο» στην περίπτωση του Βασίλη Φλωρίδη, το άδοξο τέλος σε εκείνη του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον επενδυτή που έψαχνε στο πρόσωπο ενός παλιού γνώριμου, του Ιβάν Σαββίδη. Αφού ξεπεράστηκαν κι όποιες διαφορές με τον Ερασιτέχνη, ο ομογενής επιχειρηματίας έβαλε σε πρώτη φάση 10 εκατομμύρια ευρώ και απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Η μετάβαση στη νέα εποχή θα είναι ομαλή, με το υπάρχον διοικητικό σχήμα να παραμένει και στα γραφεία να παίρνει σταθερή θέση η συνεργάτιδά του, Μαρία Γκοντσάρεβα. Η είσοδός του δεν επηρέασε καθόλου τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν.
Λίγες και ουσιαστικές κινήσεις
Στο μεταγραφικό παζάρι ο ΠΑΟΚ κινήθηκε με στόχο την ουσία και όχι τις εντυπώσεις. Ο Χακόμπο ήρθε να πλαισιώσει τον Γλύκο στον «άσο», οι Βιβιάν και Κουμάλο να προσφέρουν λύσεις στα μετόπισθεν και ο Λόρενς για να προσδώσει ποιότητα μεσοεπιθετικά.
Σημαντικές αποχωρήσεις
Το καλοκαίρι έκλεισε ο κύκλος για πολλούς παίκτες που προσέφεραν αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. Για διαφορετικούς λόγους οι Χαλκιάς, Τσιρίλο, Ίβιτς, Σνάουτσνερ, Μπαλάφας αποχώρησαν, ο Νιμανί μετά από ένα εξάμηνο αποτέλεσε παρελθόν, ο Μαλεζάς πωλήθηκε στη Φορτούνα Ντίσελντορφ και ο Κρέσιτς ήταν ο τελευταίος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου.
Στήριξη διαρκείας
Πεσμένη σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές ήταν η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας. Ωστόσο παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση και το γεγονός ότι δεν έγιναν λαμπερές μεταγραφές ο κόσμος στάθηκε και πάλι κοντά στην ομάδα με 8.000 κάρτες να βρίσκουν κάτοχο.
Ήρθαν: Κουμάλο (δαν. Τότεναμ), Γιακουμής (επέστρεψε από Αγροτικό Αστέρα), Βιβιάν (Ναντ), Λόρενς (Πόρτσμουθ), Χακόμπο (ελεύθερος).
Έφυγαν: Μαλεζάς, Σνάουτσνερ, Κρέσιτς, Μπαλάφας, Τσιρίλο, Ιβιτς, Χαλκιάς, Νιμανί.