H πρόκριση του Αστέρα Τρίπολης απέναντι στην Ίντερ Μπακού, δεν ήταν ξεχωριστή μόνο γιατί έγινε στην πρώτη συμμετοχή των Αρκάδων σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Με την επιτυχία του να επικρατήσει στα πέναλτι, ο Αστέρας έσπασε μια «κατάρα» που κρατούσε 36 ολόκληρα χρόνια και ήθελε τις ελληνικές ομάδες να αποκλείονται πάντα στην ψυχοφθόρο αυτή διαδικασία. Το sport-fm.gr σας θυμίζει τους ελληνικούς αποκλεισμούς στη «ρώσικη ρουλέτα» του ποδοσφαίρου.

Πριν από τη χτεσινή θριαμβευτική βραδιά για την ομάδα της Τρίπολης θα πρέπει να ανατρέξουμε στη μακρινή σεζόν 1976-1977 και την εξαιρετική πορεία της ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για να βρούμε πρόκριση ελληνικής ομάδας στα πέναλτι. Τότε, για τα προημιτελικά της διοργάνωσης είχε αντιμετωπίσει την ΚΠΡ. Οι δύο αγώνες είχαν λήξει με σκορ 3-0 και η «Ένωση» πήρε το εισιτήριο για τους «4» από την άσπρη βούλα με σκορ 6-7. Το γεγονός ότι η τελευταία πρόκριση ελληνικής ομάδας στα πέναλτι είχε επιτευχθεί απέναντι σε… αγγλική, μόνο ως τυχαίο δεν εκλαμβάνεται!

Τους περισσότερους αποκλεισμούς με τον συγκεκριμένο τρόπο έχει ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς έχουν βρεθεί σε αυτή τη δυσάρεστη θέση τις 4 από τις 6 φορές που συναντάμε ελληνικούς συλλόγους.

Πρώτη ήταν το 1981-82 όταν για τον α΄ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων αντιμετώπισε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Τα δύο παιχνίδια ολοκληρώθηκαν με σκορ 2-0 και οι ομάδες έλυσαν τη διαφορά τους από τα 11 μέτρα. Ο ΠΑΟΚ τελικά έχασε την πρόκριση με 4-5 ύστερα από άστοχη εκτέλεση του Δημόπουλου.



Δύο χρόνια αργότερα ο «Δικέφαλος του Βορρά» βρίσκει στο δρόμο του την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου γα τη β΄ φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Νεόφερτος στον πάγκο του ΠΑΟΚ τότε ήταν ο Ούγγρος Πολ Τσερνάι, ο οποίος τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχε διατελέσει προπονητής των Βαυαρών.

Σε 180 λεπτά αγωνιστικού χρόνου καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να σκοράρει, αλλά ούτε και στα πέναλτι η πρόκριση θα ήταν εύκολη υπόθεση για κάποιον από τους δύο. Η διαδικασία ήταν συγκλονιστική και χρειάστηκε να εκτελεστούν 22 πέναλτι για να καταβάλουν οι Γερμανοί τον ΠΑΟΚ. Στο 21ο χτύπημα το οποίο ανέλαβε ο Μαλιούφας, ο Βέλγος τερματοφύλακας Πφαφ απέκρουσε. Ο ίδιος ευστόχησε αμέσως μετά κάνοντας το 8-9 και χαρίζοντας στη Μπάγερν την πρόκριση.



Η Λάρισα ήταν χρονικά το επόμενο… θύμα της διαδικασίας. Τη σεζόν 1988-89 αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και αντιμετώπισε για τον α΄ γύρο τη βελγική Ξαμάξ. Στο πρώτο παιχνίδι στο Αλκαζάρ η πρωταθλήτρια Ελλάδας κέρδισε με 2-1 όμως ηττήθηκε με το ίδιο σκορ στην Ελβετία. Στα πέναλτι οι Λαρισαίοι δεν κατάφεραν να δείξουν την απαραίτητη ψυχραιμία αστοχώντας σε όλα όσα εκτέλεσαν. Η Ξαμάξ πήρε την πρόκριση τελικά με 3-0.



Το 1990-91 συναντάμε και πάλι τον ΠΑΟΚ, ο οποίος για τον α΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κληρώνεται με τη Σεβίλλη. Οι Θεσσαλονικείς καταφέρουν να αποσπάσουν ισοπαλία χωρίς σκορ στην Ισπανία, όμως στον επαναληπτικό της Τούμπας ούτε εκείνοι καταφέρνουν να πετύχουν κάποιο τέρμα. Ο Σκαρτάδος και ο Μαγκντί αστόχησαν για τον «Δικέφαλο» και η Σεβίλλη πέρασε με 3-4.



Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο συμπολίτης Άρης βρίσκεται αντιμέτωπος της πολωνικής Κατοβίτσε για την α΄ φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στην Πολωνία οι «κιτρινόμαυροι» ηττώνται με 1-0, όμως γυρίζουν την εις βάρος τους κατάσταση νικώντας με το ίδιο σκορ στο Χαριλάου. Το παιχνίδι πάει στα πέναλτι όπου Μαντεγιέφσκι και Κωφίδης αστοχούν. Την πρόκριση παίρνει τελικά η Κατοβίτσε με 3-4.



Τελευταία φορά που κάποια ελληνική ομάδα είχε οδηγηθεί στα πέναλτι πριν τη χτεσινή, ήταν 13 χρόνια πριν, το 1999-2000 όταν ο ΠΑΟΚ για τη β’ φάση του ΟΥΕΦΑ κληρώθηκε με την Μπενφίκα. Οι δύο «αετοί» κοντραρίστηκαν πρώτα στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1. Ο «Δικέφαλος» βρέθηκε πίσω στο σκορ και στη Λισσαβώνα, όμως σκοράροντας δύο γκολ, οδήγησε την πρόκριση στα πέναλτι. Οι Φρούσος και Μαχαιρίδης δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν για την ελληνική ομάδα και έτσι η Μπενφίκα προκρίθηκε με 4-1.



Δήμητρα Κυριακίδου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube