Επρεπε να βρισκόμαστε σε εποχή οικονομική κρίσης, σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, σε άδεια ταμεία που ζουν με εξωτερικό δανεισμό, ώστε να προχωρήσουμε σε συρρικνώσεις οργανισμών και περικοπές περιττών εξόδων. Η εποχή της σπατάλης έχει περάσει ανεπιτρεπτί, ωστόσο δημιουργείται το ερώτημα αν τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα έχουν αποτέλεσμα ή θα δημιουργηθεί εκ νέου ζήτημα σε τρία – τέσσερα χρόνια.
Η παραπάνω άποψη εκφράζεται με αφορμή την ανακοίνωση για τη μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε ένα και μόνο κτίριο, στο Μινιόν της οδού Πατησίων. Το θέμα έχει προκύψει εδώ και περίπου ένα χρόνο, όταν ελήφθη η απόφαση να συμμαζευτεί η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε από τον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν είχε πάρει τη θέση της Τίνας Μπιρμπίλη που είχε θέσεις, άλλες προταιρεότητες, κυρίως περιβαλλοντικές.
Η μετεγκατάσταση δεν ήταν και δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως αν δεν ξεκινήσεις κάτι δεν θα το τελειώσεις. Οι ομάδες εργασίας του Υπουργείου, αναζήτησαν μα διαφανείς τρόπους την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι σε ένα νέο, σύγχρονο κτήριο. Ισως όλα να είχαν τελειώσει αν δεν υπήρχαν οι δύο εκλογές, διότι ουδείς υπέγραφε συμβόλαια.
Οι διάσπαρτες υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 28 σημεία στην πρωτεύουσα, καλύπτοντας έκταση περίπου ίση με το αεροδρόμιο των Σπάτων, περίπου 15 χιλιάδες στρέμματα. Και μάλιστα, τα κτίρια διαμορφώνουν έναν τεράστιο άξονα (στις λεωφόρους Μεσογείων και Κηφισίας), έναν δεύτερο άξονα (από τους Αμπελόκηπους μέχρι το κέντρο της Αθήνας), ενώ υπάρχουν και παρακλάδια του άξονα αυτού, από την Ομόνοια μέχρι και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ουσιαστικά πρόκειται για έκταση ίση με την Φολέγανδρο. Αυτή είναι η κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο και αυτή πρέπει να αλλάξει άρδην. Διότι διαφορετικά μέλλον δεν υπάρχει.
Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα αποδέχεται την προεργασία μετεγκατάστασης και θα προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων με το κτήριο που έχει επιλεγεί και είναι το Μινιόν στην Πατησίων. Η κίνηση αυτή, πέραν του γεγονότος ότι συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες μαζί, έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, διότι στην υποβαθμισμένη Αθήνα, επιστρέφουν…Ελληνες.
Το νέο κτήριο, θα αναβαθμίσει τον εργασιακό χώρο, θα καταστεί πιο λειτουργικό, θα είναι πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο και εύκολα προσβάσιμο με το μετρό. Όμως, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, ο κύριος λόγος της συγκέντρωσης των υπηρεσιών, ήταν η μείωση των εξόδων. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΥΠΕΚΑ, σε ετήσια βάση θα εξοικονομηθούν 4 εκατ. ευρώ, προστιθέμενα στα 2 εκατ. ευρώ που κερδήθηκαν από μειώσεις ενοικίων. Ουσιαστικά πρόκειται για όφελος 6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία του ΙΓΜΕ.
Οσον αφορά τις επιλογές, υπήρχε μία για κτήριο στη Βασιλίσσης Σοφίας με 12,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και η άλλη για το Μονιόν με 17 χιλιάδες. Επιλέχθηκε το δεύτερο με μίσθωμα 180.000 μηνιαίως, αντί 504.000 που ξοδεύονταν μέχρι τώρα για όλα τα ενοίκια! Όμως, δεν ήταν μόνο απλόχερα τα έξοδα σε χρήμα, ήταν να απλόχερη σε χώρο η παροχή προς του εργαζομένους, οι οποίοι από 23 τ.μ. που είχε έκαστος στη διάθεσή του (μπάλα έπαιζε άραγε σε τόσο χώρο), τώρα θα έχει 12,59 τ.μ.
Η γιγάντωση του δημοσίου και ειδικά όσον αφορά το ΥΠΕΚΑ, δεν είναι μόνο τα 28 κτήρια, τα 6 εκατ. σε ενοίκια και τα 23 τ.μ. ανά εργαζόμενο, είναι και οι 1.300 άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό! Καλά διαβάζετε. Μια ελληνική κωμόπολη απασχολείται στο Υπουργείο, αλλά επ’ αυτό δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά μετατάξεις. Και δημιουργείται το ερώτημα, αν πράγματι τώρα σε ένα κτήριο, και οι 1.300 θα έχουν αντικείμενο εργασίας. Το λογικό είναι αφού συγκεντρώνονται οι υπηρεσίες, να συρρικνώνονται και τα αντικείμενα απασχόλησης. Όμως ούτε θέμα μετάταξης, έχει τεθεί προς το παρόν, αν και θα έπρεπε. Και το λέω αυτό διότι υπάρχουν υπηρεσίες που υπολειτουργούν, όπως για παράδειγμα το αρχείο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εκεί όπου φυλάσσεται όλη η ιστορία του Ελληνικού Εθνους, όπου δεν υπάρχει βιβληοθηκάριος εδώ και 3 χρόνια και την αρχειοθέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων της ιστορίας σε ψηφιακή μορφή, την κάνουν Λέκτορες Πανεπιστημίου!!!
Το Μινιόν θα ανακατασκευαστεί μερικώς για τις ανάγκες του ΥΠΕΚΑ και τα 10 εκατ. εξόδων θα τα επωμισθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Για τον εξοπλισμό σε γραφεία, θα αξιοποιηθεί το υπάρχουν υλικό του Υπουργείου, ενώ θα δαπανηθούν περίιπου 500.000 για έξτρα εξοπλισμό.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, κατά την παρουσίαση μετεγκαστάσης, επισήμανε ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013, με τμηματική παράδοση, ώστε να λειτουγούν οι υπηρεσίες.
Εξάλλου, το εγχείρημα της μετεγκατάσης των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας, των παρεμβάσεων πεοζοδρόμησης σε Πανεπιστημίου και Πατησίων και στην επέκταση του τραμ.
Ποιο είναι το Μινιόν
Οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία το θυμούνται καλά. Το Μινιόν ήταν ένα πολυκατάστημα πρότυπο, στη γωνία της Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) με τη Δώρου. Δημιούργημα του Γιάννη Γεργακά, ενός ανθρώπου που το 1934 άνοιξε με συναίτερο το πρώτο περίπτερο, ονομάζοντάς το Μινιόν. Ανθρωπος οξειδερκής και με επιχειρηματικό μυαλό, έκανε το Μινιόν να είναι το κατάστημα που ήθελε ο καθένας να πάει για ψώνια. Ουσιαστικά δημιούργησε την έννοια του πολυκαταστήματος, διότι μέχρι τότε υπήρχαν μικρά καταστήματα. Κάτι ανάλογο περίπου λίγα χρόνια νωρίτερα με τα σούπερ μάρκετ, που στο ξεκίνημά τους αποτελούσαν συνένωση των μικρών καταστημάτων της γειτονιάς που είχαν σχεδόν τα πάντα (κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά μίνι μάρκετ).
Το Μινιόν έφθασε να έχει κοντά στα 1.000 άτομα προσωπικό, όμως η φωτιά τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, ταυτόχρονα και στο άλλο μεγάλο πολυκατάστημα «Κατράντζος Σπορ» στη Σταδίου, έκανε στάκτη τα όνειρα του Γεωργακάς. Αργότερα και άλλα πολυκαταστήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ευθύνες δεν αποδόθηκαν πουθενά, αλλά η μετέπειτα ιστορία του εμπορίου στη χώρα μας, αφήνει η εννοηθούν πολλά. Το Μινιόν έπειτα από πολλές προσπάθειες λειτούργησε ξανά, αλλά με πολλά δάνεια που δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν, διότι το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε αλλού. Οι φωτιές είχαν κάνει τη δουλειά τους…
Θυμάμαι καλά και το πρώτο και το δεύτερο Μινιόν και μάλιστα, στο δεύτερο, είχα πάει την ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου για να φωτογραφηθεί και να μοιράσει αυτόγραφα στο κοινό, στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Το Μινιόν, το 1983 κρατικοποιήθηκε αλλά εξαγοράστηκε το 1998 από την οικογένεια Φάις που με την Elmec Sports είχε τότε την αντιπροσώπευση του κολοσσού Nike στην Ελλάδα, τη Harley Davidson, Factory Outlet κ.α. εταιρείες. Με τα γνωστά που συνέβησαν (αντιπροσώπευση της Nike απευθείας στην Ελλάδα), η Elmec Sports πουλήθηκε στον όμιλο Folli Follie (Attica κ.α.) και τώρα το ελληνικό δημόσιο θα ενοικιάσει από αυτό τον όμιλο το κτίριο.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής