Κάθε αθλητική διοργάνωση εκτός από το καθαρά αγωνιστικό μενού που καλείται να χορτάσει το φιλοθεάμον κοινό, περιλαμβάνει τα στατιστικά και τα κάθε λογής παράξενά της που είναι το… αλάτι που νοστιμίζει το πιάτο. Από στοιχειωμένα ρεκόρ, μέχρι αθλητές… παππούδες και άγνωστα νησιωτικά κράτη, το sport-fm.gr αναλαμβάνει το ρόλο του... σεφ και σας παρουσιάζει τα περίεργα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Ο λόγος για το ρεκόρ της Ανατολικογερμανίδας Ιλόνα Σλουπάνεκ, η οποία έλαβε μέρος στους Αγώνες της Μόσχας στη σφαίρα. Στις 24 Ιουλίου 1980 πέτυχε επίδοση 22 μέτρα και 41 εκατοστά, που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί σε άλλη ολυμπιακή διοργάνωση. Για την ιστορία, το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει η σοβιετική Νατάλια Λισόφσκαγια με 22.63, από τις 7 Ιουνίου 1987.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο ακόμη ολυμπιακά ρεκόρ που κρατούν από το 1980. Αυτό στα 800 μέτρα της σοβιετικής Ναντέζα Ολιζαρένκο με 1.53.437 και της γυναικείας ομάδας 4x100 της ανατολικής Γερμανίας με 41.60.
Κρατίδιο μια σταλιά, 2x3…
Με συνολική έκταση κάτι λιγότερο από 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου όσο ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού για παράδειγμα), το πριγκιπάτο του Μονακό αποτελεί το μικρότερο κράτος που λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς και δεύτερο μικρότερο του πλανήτη. Την πρωτιά αυτή θα μπορούσε να τη χάσει μόνο από το Βατικανό, που για ευνόητους λόγους όμως είναι μάλλον… δύσκολο να εκπροσωπηθεί σε κάποια μελλοντική διοργάνωση. Παρόλα αυτά, δεν θα έχει αντίστοιχα και την πιο ολιγομελή αποστολή, αφού θα στείλει 6 αθλητές στο Λονδίνο.
Μόνο άντρες!
Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο σκληροπυρηνικό καθεστώς που απαγορεύει τη συμμετοχή στις γυναίκες αφού και η Σαουδική Αραβία θα έχει πλέον αντιπροσώπους γένους θηλυκού στο Λονδίνο. Το νησιωτικό κρατίδιο του Ναουρού, τρίτο μικρότερο σε έκταση στον πλανήτη, με πληθυσμό γύρω στους 9.300 κατοίκους, θα στείλει μόλις δύο αθλητές στους Αγώνες και τους δύο άντρες. Πρόκειται για τον Ίτε Ντετενάμο της άρσης βαρών και τον Σλεντ Ντογουαμπόμπο του τζούντο, οι οποίοι αν και δεν έπιασαν τα απαιτούμενα όρια για τη συμμετοχή τους στους Αγώνες, πήραν τη λεγόμενη «wild card» από τη ΔΟΕ (παραχώρηση του δικαιώματος συμμετοχής).
Αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση
Στο Λονδίνο πάντως θα υπάρξει και μια χώρα που θα εκπροσωπηθεί μόνο από γυναίκες. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια… ξεχασμένη μητριαρχική κοινωνία ή με ένα ακραιφνές φεμινιστικό καθεστώς. Μιλάμε για το Μπουτάν, ένα βασίλειο 700 χιλιάδων στη νότια Ασία, που επίσης θα αντιπροσωπευτεί με τον πλέον... στοιχειώδη τρόπο. Δύο αθλήτριες θα είναι εκείνες που θα δώσουν το «παρών» για το κράτος αυτό στο Λονδίνο, η Κουνζάνγκ Τσοντέν στη σκοποβολή και η Σεράμπ Ζαμ στην τοξοβολία.
Η μεγαλύτερη συλλογή μεταλλίων
Αν ήθελαν να βάλουν τα μετάλλια τους σε μια προθήκη μουσείου τότε θα χρειαζόταν κάποια… ολυμπιακών διαστάσεων, κυριολεκτικά! Οι Αμερικανοί είναι οι πιο πολυνίκεις της διοργάνωσης αριθμώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ 2549 μετάλλια! Ρεκόρ που μόνο εύκολο να καταρριφθεί δεν είναι, αφού δεύτερη στην κατάταξη είναι η διαλυμένη πια ΕΣΣΔ με 1204. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι 80 από τις 204 χώρες που λαμβάνουν μέρος δεν έχουν ανεβεί ποτέ στο βάθρο.
Αμερικανική απόβαση
Οι ΗΠΑ όμως έχουν και το ρεκόρ της πιο πολυμελούς αποστολής σε αυτούς τους Αγώνες. Με 530 αθλητές και απροσδιόριστο αριθμό προπονητών, γυμναστών, φυσικοθεραπευτών και λοιπών παρατρεχάμενων, οι Αμερικανοί θα κατεβάσουν μια μικρή κωμόπολη στους Ολυμπιακούς! Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ δεν θα εκπροσωπηθούν σε όλα τα αθλήματα, αφού δεν θα συμμετάσχουν στο χάντμπολ. Τις μικρότερες αποστολές, αποτελούμενες μόλις από δύο αγωνιζόμενους θα έχουν το Μπουτάν, το Ναουρού, οι Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι, η Γκάμπια, η Σιέρα Λεόνε, η Σομαλία και το Τιμόρ-Λέστε.
Από μικρή στα… βάσανα
Κι αν για όλους τους αθλητές η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όνειρο ζωής, υπάρχει κάποια αθλήτρια που θα το πραγματοποιήσει σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία. Η Αντζο Κπόσι από το Τόγκο είναι η νεότερη αθλήτρια που θα ταξιδέψει στο Λονδίνο. Γεννημένη στις 25 Ιανουαρίου 1999 είναι μόλις 13,5 ετών και θα συμμετάσχει στην κολύμβηση στα 50 μέτρα ελεύθερο. Παρεμπιπτόντως, ο νεότερος αθλητής που έχει καταγραφεί ποτέ σε Ολυμπιακούς είναι Έλληνας. Πρόκειται για τον Δημήτρη Λιούνδρα ο οποίος αγωνίστηκε το 1896 στην Αθήνα, στο ομαδικό της ενόργανης γυμναστικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής, ο Λιούνδρας ήταν 10 ετών και 218 ημερών όταν έλαβε μέρος στους Αγώνες.
Χαρά στο κουράγιο του!
Ο Χιρόσι Χοκέτσου είναι ο λόγος για να θορυβηθεί κάθε Έλληνας ασφαλισμένος, ειδικά αν βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότησή του. Σε ηλικία 71 ετών ο Ιάπωνας ιππέας ετοιμάζεται για την τρίτη του συμμετοχή σε ολυμπιακή διοργάνωση και αποτελεί το καλύτερο… πάτημα για την επιμήκυνση των συνταξιοδοτικών ορίων! Πρώτη φορά πήρε μέρος στους Αγώνες του μακρινού 1964, ενώ είχε άλλη μια πρόκριση για τη Σεούλ το 1988.
Πάντως, ο Χοκέτσου δεν αποτελεί το γηραιότερο συμμετέχοντα που έχει πάρει ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς, αφού την εν λόγω πρωτιά κατέχει ο Σουηδός Όσκαρ Σβαν, ο οποίος το 1924 ήταν 72 ετών και 281 ημερών όταν αγωνίστηκε στη σκοποβολή. Εμείς να ευχηθούμε στον συμπαθή Ιάπωνα κάθε επιτυχία στο Λονδίνο και να προσέχει, καθώς ως γνωστόν, ο ένας από τους δύο λόγους για να «πάει» ο γέρος είναι από πέσιμο…
Δήμητρα Κυριακίδου