Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι ο άνθρωπος που «κινεί» την αγορά. Είναι ο ποδοσφαιριστής που αναγκάζει προέδρους ομάδων να «αδειάσουν» το πορτοφόλι τους. Είναι ο παίκτης που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει, αθροιστικά, τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πόσα; Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ!

Ο Ζλάταν ξεκίνησε την καριέρα του στη Μάλμε. Οι εμφανίσεις του κίνησαν το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων, με τον Άγιαξ να πληρώνει, το 2001, 7.8 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην ολλανδική ομάδα έμεινε ως το 2004.

Το 2004 η Γιουβέντους ξόδεψε 18 εκατ. ευρώ για να τον ντύσει με την ασπρόμαυρη φανέλα. Με την ομάδα του Τορίνο ο Ιμπραΐμοβιτς έπαιξε για δύο σεζόν. Η τιμωρία, όμως, των «μπιανκονέρι» για το σκάνδαλο «calciopolis» οδήγησε τη «Γιούβε» στη δεύτερη κατηγορία. Οι άνθρωποι της ομάδας, αν και προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να πείσουν τον Σουηδό να παίξει στη Σέριε Β και έτσι τον πούλησαν στην Ίντερ για 24.8 εκατ. ευρώ.

Στην Ίντερ ο Ζλάταν έμεινε για τρεις χρονιές. Το 2009 αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της Σέριε Α, αλλά αυτό δεν αρκεί για να παραμείνει στο Μιλάνο. Τα προβλήματα που έχει με τον Ζοζέ Μουρίνιο, υποχρεώνουν τη διοίκηση της Ίντερ να προχωρήσει στην ανταλλαγή του με τον Ετό. Για αυτή τη μεταγραφική κίνηση, η Μπαρτσελόνα ξόδεψε, συνολικά, 70 εκατ. ευρώ.

Η χρονιά στη Βαρκελώνη δεν ήταν πετυχημένη, αφού και εκεί αντιμετωπίζει προβλήματα με τον προπονητή του, τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Αυτό αναγκάζει τους «μπλαουγκράνα» να παραχωρήσουν τον Ζλάταν στην Μίλαν, ως δανεικό, με την ομάδα του Μιλάνου να έχει δικαίωμα αγοράς.

Η χρονιά στη Μίλαν είναι πολύ καλή και οι «ροσονέρι» αποκτούν με κανονική μεταγραφή τον Σουηδό, βγάζοντας από τα ταμεία τους συνολικά 30 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία γεγονότα είναι γνωστά. Η Μίλαν αποδέχεται την πρόταση των σεΐχηδων της Παρί Σεν Ζερμέν και παραχωρεί τον παίκτη. Για αυτή τη μεταγραφή η παριζιάνικη ομάδα ξοδεύει άλλα 30 εκατ. ευρώ.

Αυτή της Παρί θα είναι η 7η φανέλα που θα φορέσει ο Ιμπραΐμοβιτς. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να «βελτιώσει» κι άλλο το ρεκόρ του και ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, που μέχρι τώρα έχουν ξοδευτεί για χάρη του. Στα 31 χρόνια του, μάλλον έχει ακόμα πολλά περιθώρια.

Κώστας Κουκάρας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube