«Το χρήμα δεν φέρνει ευτυχία» λέει το ρητό του λαού μας.

Εμείς να συμφωνήσουμε, αλλά στο ποδόσφαιρο μάλλον δεν βρίσκει απόλυτη επιβεβαίωση, σε περιπτώσεις που μπαίνει... αραβικός δάκτυλος.

Και μπορεί αυτή η ευτυχία να μην έρχεται με τα πρώτα εκατομμύρια που θα σκορπιστούν, αλλά σταδιακά τα χαρτονομίσματα από την... Ανατολή βοηθούν τις ομάδες να φτάνουν σε επιτυχίες που κάποτε δεν το φανταζόμασταν καν.

Το sport-fm.gr αναλύει παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν.

Έχει γίνει της... μόδας πλούσιοι Άραβες να μοιράζουν μερικά δισεκατομμύρια για να επενδύουν στο χώρο του ποδοσφαίρου. Πιο τρανό παράδειγμα η Μάντσεστερ Σίτι, την οποία προσπαθεί να συναγωνιστεί σε... κατανάλωση πλέον και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι «μπλε» του Μάντσεστερ

Τον Αύγουστο του 2008 εμφανίστηκε στο Μάντσεστερ ένας όμιλος επενδυτών του Άμπου Ντάμπι και αγόρασε τη Σίτι. Με το που έκλεισε το «deal», έγινε και το πρώτο... μπαμ, αφού ο Ρομπίνιο έγινε κάτοικος Μάντσεστερ έναντι περίπου 42,5 εκατ ευρώ. Παράλληλα την πρώτη χρονιά οι Άραβες έντυσαν τους Μπριτζ, Μπέλαμι, Ντε Γιονγκ και Γκίβεν στα «μπλε», οι οποίοι κόστισαν 58 εκατ. ευρώ. Σύνολο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, καθώς οι «πολίτες» τερμάτισαν 10οι στο πρωτάθλημα, ενώ έφτασαν μέχρι τους «8» του UEFA.

Το καλοκαίρι του 2009, το χέρι μπαίνει πιο βαθιά στην τσέπη. Στη Σίτι έρχονται... καραβάνια με παίκτες, εκ των οποίων οι Μπάρι, Σάντα Κρουζ, Τέβεζ, Αντεμπαγιόρ, Κόλο Τουρέ, Λέσκοτ, Άνταμ Τζόνσον, συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ(!). Τη χρονιά εκείνη και αγωνιστικά η ομάδα έκανε πρόοδο, τερματίζοντας 5η στο αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ έφτασε στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ.

Τρίτη χρονιά στο Μάντσεστερ και το ποσό για μεταγραφές αυξάνεται. Οι Ζερόμ Μπόατενγκ, Γιάγια Τουρέ, Νταβίντ Σίλβα Κολάροφ, Μπαλοτέλι, Μίλνερ και Τζέκο είναι τα “hot” ονόματα, οι οποίοι κόστισαν γύρω στα 175 εκατ. ευρώ(!). Ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο τη σεζόν 2011, με τη Σίτι να τερματίζει 3η στην Premier League, ενώ κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά το 1976 (Κύπελλο).

Το περασμένο καλοκαίρι οι Άραβες πλαισίωσαν την ομάδα κυρίως με τους Νασρί, Κλισί, Σάβιτς και Αγουέρο. Μειωμένες και πιο οικονομικές μεταγραφές σε σχέση με το παρελθόν. Οι τέσσερις παίκτες κόστισαν μόλις ... 93 εκατ. ευρώ, αλλά προφανώς είχαν μπει οι “βάσεις” από τα προηγούμενα μεταγραφικά παζάρια. Φυσικά, η Σίτι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από το μακρινό 1968 και “έπιασαν” τόπο τα απίστευτα ποσά που δαπάνησαν οι Άραβες σε μια τετραετία.

Οι Πρωτευουσιάνοι της Γαλλίας

Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 1994. Πολλά χρόνια. Το καλοκαίρι του 2011, ένα γκρουπ επιχειρηματιών από το Κατάρ αγόρασε την ομάδα και κόστισε περίπου 100 εκατ ευρώ. Εννοείται πως οι Παριζιάνοι χρειάζονταν μεταγραφές. Αποκτήθηκαν οι Λουγκάνο, Σιρίγκου, Σισοκό, Μπίσεβατς, Μενέζ, Ματουιντί, Γκαμέιρο, Άλεξ, Μάξουελ και φυσικά ο Παστόρε. Συνολικό κόστος μεταγραφών λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με τον Παστόρε να αποτελεί μεταγραφή ρεκόρ αξίας 43. Ακόμα και ο Κάρλο Αντσελότι αμείβεται με περίπου 7 εκατ ευρώ το χρόνο. Όλο αυτό το... σκόρπισμα είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί ο τίτλος στο τέλος. Τουλάχιστον διεκδικήθηκε στα ίσα μετά από καιρό.

Ήδη εν όψει νέας σεζόν έχει αποκτηθεί ο Λαβέτσι με 26 εκατ ευρώ, ενώ στα... σκαριά είναι και το “deal” Ιμπραΐμοβιτς-Τιάγκο Σίλβα, έναντι 65 εκατ ευρώ, με τον δεύτερο να έχει ανακοινωθεί και επίσημα, καθώς και η μεταγραφή του Μάρκο Βεράτι για 13 εκατ ευρώ. Αν πάει και ο Σουηδός στο Παρίσι, τότε θα βρισκόμαστε στα 104 εκατ ευρώ και είμαστε ακόμα μέσα Ιουλίου...,πως να χάσει το πρωτάθλημα μετά;

Μάλαγα η... σταχτοπούτα

Το καλοκαίρι του 2010 Άραβες εμφανίστηκαν στην Ανδαλουσία και απέκτησαν την Μάλαγα. Δεν ξόδεψαν τα ποσά των συμπατριωτών τους στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά σιγά-σιγά έρχεται η... όρεξη. Την πρώτη σεζόν αποκτήθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που κόστισαν περίπου 50 εκατ ευρώ, μεταξύ των οποίων οι Ντεμικέλις, Μπαπτίστα, Μπουονανότε, Γκαλάτο, με την ομάδα να τερματίζει 11η στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Πέρυσι δόθηκαν γύρω στα 55 εκατ ευρώ για παίκτες, όπως οι Καθόρλα, Μόνρεαλ, Τουλαλάν, Χοακίν, Ματάισεν, Ίσκο, ενώ και ο Φαν Νιστελρόι ήρθε... τσάμπα, όμως σίγουρα κόστισε το συμβόλαιό του. Μόλις στη δεύτερη χρονιά τους, οι Άραβες κατάφεραν να “βγάλουν” την Μάλαγα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της, όντας τέταρτη στο πρωτάθλημα.

Σίγουρα, τα χρήματα δεν παίζουν ποδόσφαιρο, οι εκπλήξεις γίνονται συχνά και από αδύναμους αντιπάλους, όμως όταν υπάρχει η οικονομική... άνθιση εξ' Ανατολής, οι ομάδες ξεκινούν με άλλες προδιαγραφές.

Αποστόλης Σπυρόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το γρατζουνισμένο πρόσωπο του Πεπ λέει όλη την αλήθεια για την πρωτόγνωρη κατάσταση στη Μάντσεστερ Σίτι

Μπάμπα Ράχμαν: Ο άνθρωπος του Λουτσέσκου για τις… επικίνδυνες αποστολές!

Ολυμπιακός vs ΑΕΚ: Πόσο μου μοιάζεις

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!