Μπορεί σε όλους εμάς να είναι άγνωστο το μπάντμιντον σαν άθλημα, ωστόσο έχει ξεκινήσει τη διαδρομή του από το 1873. Την ονομασία του την πήρε από το σπίτι του Δούκα της Αγγλίας και μάλιστα ήταν αυτός που το εφηύρε και 16 χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η πρώτη αγγλική ομοσπονδία του αθλήματος, ενώ το 1899 διεξήχθησαν οι πρώτοι αγγλικοί αγώνες Μπάντμιντον.
Για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπήκε το 1972 στο Μόναχο, σαν αγώνες επίδειξης. Στην Μπαρτσελόνα το 1992, εισήχθε πρώτη φορά σαν αναγνωρισμένο και ισάξιο άθλημα με τα υπόλοιπα, με άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν, ενώ υπήρχε και το “διπλό”. Βέβαια, πλέον υπάρχει και μια τέταρτη κατηγορία του αγωνίσματος και είναι το μικτό διπλό(ένας άνδρας -μία γυναίκα), η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ατλάντα το 1996.
Η Ασία είναι η απόλυτη κυρίαρχος του μπάντμιντον, αν αναλογιστεί κανείς πως από το 1992 ως το 2008, οι χώρες της ηπείρου έχουν κατακτήσει τα 69 από τα 76 μετάλλια(!) σε Ολυμπιακούς Αγώνες). Στην Ευρώπη, η πιο πετυχημένη χώρα στο άθλημα είναι η Δανία και την ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία.
Πολλοί πιθανώς να μην γνωρίζουν πως παίζεται, ωστόσο είναι μια μικρογραφία του τένις. Οι αθλητές έχουν δικό τους μισό τέρρεν και παίζουν με ένα... φτερό το οποίο ζυγίζει περίπου 5γραμμάρια. Στόχος είναι να φτάσει ο παίκτης πρώτος στους 21 πόντους και για να πάρει πόντους, πρέπει ο αντίπαλος να μην μπορέσει να επιστρέψει το φτερό στην περιοχή του άλλου, παιρνόντας το πάνω από το φιλέ που τους χωρίζει. Νικητής ανακυρρήσεται αυτός που πάρει πρώτος δύο σετ, με διαφορά τουλάχιστον δύο πόντων(όπως συμβαίνει στο βόλεϊ). Το γήπεδο έχει μήκος 13,4μ. ενώ πλάτος 5,18μ. Στους αγώνες των διπλών, το μήκος παραμένει ίδιο, ωστόσο αυξάνεται το πλάτος στα 6,1μ. Το ύψος του νετ που χωρίζει το γήπεδο στη μέση είναι 1,55μ.
Οι αγώνες στο Λονδίνο θα διεξαχθούν στην “Wembley Arena” και θα ξεκινήσουν το Σάββατο στις 28 Ιουλίου και το φινάλε θα δοθεί την επόμενη Κυριακή στις 4 Αυγούστου.
Θα δοθούν συνολικά 172 μετάλλια, 86 σε γυναίκες και άλλα τόσα σε άνδρες σε πέντε κατηγορίες του αθλήματος. Μονά ανδρών-γυναικών, διπλά ανδρών-γυναικών και μικτό διπλό.
Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να στέλνει μέχρι τρεις αθλητές της στην κατηγορία του μονού και μέχρι τέσσερις στο διπλό, δηλαδή δύο ζευγάρια. Ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη. Φυσικά, η Ελλάδα δεν έχει κανένα εκπρόσωπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το μπάντμιντον δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα στη χώρα μας.