Τα νερά του κόλπου του Γέιμουθ και εκείνα του λιμανιού του Πόρτλαντ θα υποδεχτούν τους συνολικά 380 αθλητές και αθλήτριες από όλες τις χώρες του κόσμου, για το άθλημα της ιστιοπλοΐας.
Βέβαια, υπάρχει και ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται απο τους: Παναγιώτη Καμπουρίδη (470), Στάθη Παπαδόπουλο (470), Γιάννη Μιττάκη (FINN), Αγγελική Σκαρλάτου (RS:X), Βύρων Κοκκαλάνη (RS:X), Βαγγέλη Χειμώνα (LASER), Άννα Αγραφιώτη (LASER RDL), Αιμίλιο Παπαθανασίου (STAR), Αντώνιο Τσότρα (STAR), Διονύση Δήμου (49er) και Μιχάλη Πατενιώτη (49 er).
Ωστόσο, το έργο τους μόνο εύκολο δεν θα είναι, καθώς οι καιρικές συνθήκες συνεχώς αλλάζουν.
H Ελλάδα είναι μία χώρα με καλή παράδοση στην ιστιοπλοΐα, κάτι που φαίνεται και από τα μετάλλια που έχει κατακτήσει στο παρελθόν στο συγκεκριμένο άθλημα. Η αρχή έγινε το 1960 όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Β' ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ενώ τον ακολούθησαν οι Οδυσσέας Εσκίτζογλου και Γεώργιος Ζαιΐμης. Πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1996 αυτός που κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα ήταν ο Νίκος Κακλαμανάκης στην κατηγορία της ιστιοσανίδας. Επίσης, το 2004 αυτές που τερμάτισαν στην πρώτη θέση ήταν οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει πάρει και άλλα μετάλλια στην ιστιοπλοΐα, όπως το αργυρό του Ηλία Χατζηπαύλη το 1972 και εκείνο του Νίκου Κακλαμανάκη το 2004, ενώ το χάλκινο έχουν κατακτήσει οι Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης το 1980 και οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη στην Αθήνα το 2004.
Ημερομηνίες αγώνων ιστιοπλοΐας: Κυριακή 29 Ιουλίου- Κυριακή 11 Αυγούστου.
Πόλεις αγώνων ιστιοπλοΐας: Γέιμουθ και Πόρτλαντ, Ντόρσετ.
Αριθμός μεταλλίων: Δέκα (έξι για τους άνδρες και τέσσερα για τις γυναίκες).
Αριθμός αθλητών: 237 άνδρες και 143 γυναίκες.
Η ιστορία της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες:
Η ιστιοπλοΐας έκανε “ντεπούτο” στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι. Με άνδρες αλλά και γυναίκες να παίρνουν μέρος. Με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σέντ Λούις το 1904, η ιστιοπλοΐα δεν έχει χάσει άλλο... ραντεβού με την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Τα βασικά:
Κάθε αγώνισμα απαρτίζεται απο μία σειρά αγώνων. Σε κάθε κούρσα ο νικητής παίρνει έναν βαθμό, ο δεύτερος δύο κ.ο.κ. Η τελευταία κούρσα λέγεται και κούρσα μεταλλίων, καθώς στο τέλος της οι βαθμοί του κάθε αγωνιζομένου διπλασιάζονται. Την πρώτη θέση είτε στο ατομικό είτε στο ομαδικό πάει σε εκείνον/εκείνους που στο τέλος θα έχει τους λιγότερους βαθμούς στην σχετική βαθμολογία.