Μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη του Grand Slam στο Γουίμπλετον, οι κορυφαίοι τενίστες θα επιστρέψουν στον «τόπο του εγκλήματος» αυτή τη φορά για να διεκδικήσουν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.
Το τένις ή αντισφαίριση (για να μιλήσουμε ελληνικά) θα διαρκέσει από τις 28 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου και θα διεξαχθεί στα «πράσινα» κορτ του All England Club στο Γουίμπλετον. Θα συμμετάσχουν συνολικά 172 αθλητές, 86 άντρες και 86 γυναίκες.Αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα:
-ατομικό ανδρών/γυναικών
-διπλό ανδρών/γυναικών
-διπλό μεικτό, το οποίο επιστρέφει και πάλι ως ολυμπιακό αγώνισμα μετά την τελευταία εμφάνισή του το 1924.
Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που αναμένεται να παραβρεθούν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός είναι ο μέχρι πρότινος Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς, η επικεφαλής της αντίστοιχης λίστας των γυναικών, Μαρία Σαράποβα και ο «χρυσός» στο διπλό, Ρότζερ Φέντερερ, μαζί με τον συμπατριώτη του Στάνισλας Βαβρίνκα, καθώς και οι δύο φορές πρωταθλήτριες Σερένα και Βένους Γουίλιαμς.
O «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου στο απλό, Ράφαελ Ναδάλ, δε θα μπορέσει να υπερασπιστεί το μετάλλιό του, καθώς δεν ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που είχε στο γόνατο, οι οποίες θα του στερήσουν τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ιστορία: Το τένις περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα και συνέχισε να διεξάγεται ως το 1924, όταν και εγκαταλείφθηκε λόγω των δυσκολιών, οι οποίες απέκλειαν τους επαγγελματίες παίκτες από το ερασιτεχνικό παιχνίδι.
Το 1900 στο Παρίσι υπήρξε ένα από τα πρώτα αθλήματα, στα οποία μετείχαν γυναίκες σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης. Ήταν η Σαρλότ Κούπερ από τη Μεγάλη Βρετανία, νικήτρια του απλού και του μικτού με συμπαίκτη το συμπατριώτη της Ρέτζιναλντ Ντόχερτι.
Το άθλημα απουσίαζε για 64 χρόνια, μέχρι που συμπεριλήφθηκε ξανά στο πρόγραμμα το 1988 στη Σεούλ.
Το γήπεδο του Γουίμπλετον, που θα φιλοξενήσει το αγώνισμα, έχει και αυτό τη δική του ιστορία, καθώς στην ίδια τοποθεσία είχαν διεξαχθεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1908, όταν η Μεγάλη Βρετανία είχε κατακτήσει και τα έξι χρυσά μετάλλια.
Το παιχνίδι: Στο ατομικό οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 23,77μέτρα μήκος, ενώ στο διπλό είναι 10,97 και σε αμφότερα το πλάτος είναι 8,23 μέτρα. Στη μέση ακριβώς υπάρχει ένα δίχτυ ύψους 0,914 μέτρων.
Ο σκοπός είναι κάθε παίκτης να περνάει την μπάλα στο απέναντι μέρος του γηπέδου με τέτοιον τρόπο ώστε ο αντίπαλος να μην μπορέσει να την ξαναγυρίσει στο δικό του μισό. Το τένις είναι ένα γρήγορο και δυναμικό παιχνίδι, στο οποίο οι αθλητές πρέπει να έχουν τρομερή αντοχή, σωματική και ψυχολογική, αφού ένα παιχνίδι μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες. Στα διπλά οι παίκτες πρέπει να έχουν αναπτύξει τέλεια αρμονία κινήσεων και να επικοινωνούν πολύ καλά ώστε να λειτουργήσει η ομάδα.
Το «μυστήριο» σύστημα βαθμολόγησης:
Το τένις έχει ένα μοναδικό σύστημα βαθμολόγησης. Οι τρεις πρώτοι πόντοι σε ένα γκέιμ μετρώνται ως 15,30 και 40, με τον επόμενο πόντο να είναι ο νικητήριος. Όταν το σκορ είναι 40-40 (ισοπαλία) χρειάζονται δύο συνεχόμενοι πόντοι για να κερδίσει κάποιος το γκέιμ.
Οι αγώνες αποτελούνται από σετ. Ένα σετ αποτελείται από 6 γκέιμ, αλλά για να κερδίσει κάποιος πρέπει να έχει προβάδισμα τουλάχιστον δύο γκέιμ (π.χ.6-3,7-5). Όταν υπάρχει ισοπαλία 6-6, σε όλα τα σετ εκτός από το τελευταίο, ο αγώνας συνεχίζεται στο τάι-μπρέικ, για να αναδειχθεί ο νικητής.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες όλες οι αναμετρήσεις κρίνονται στα 3 σετ, εκτός από τον τελικό των ανδρών που κρίνεται στα 5(αν χρειαστεί). Ο κανονισμός του τάι-μπρέικ εφαρμόζεται σε όλα τα σετ, εκτός από το 5ο στον τελικό των ανδρών και το 3ο στους υπόλοιπους αγώνες. Στα μικτά διπλά, σε περίπτωση που υπάρχει ισοπαλία στα δύο πρώτα σετ, κερδίζει η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στους 10 πόντους στο τάι μπρέικ.