Άλματα που φτάνουν τα 10 μέτρα ύψος και στον αέρα να πραγματοποιούνται μονές, διπλές, τριπλές κωλοτούμπες με ή χωρίς περιστροφές; Εντάξει, είμαστε στο τσίρκο! Και όμως όχι, αφού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000, «ακροβάτες» συμμετέχουν και στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στο αγώνισμα του τραμπολίνου.

Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το άθλημα θα διεξαχθεί Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Αυγούστου στο North Greenwich Arena, ενώ θα συμμετάσχουν 32 αθλητές, 16 άντρες και 16 γυναίκες, με κάθε χώρα να μπορεί να εκπροσωπηθεί το πολύ από δύο του κάθε φύλου.

Η Ελλάδα αν και θα στείλει 9 αθλητές να μας εκπροσωπήσουν στη γυμναστική, κανένας από αυτούς δε θα αγωνιστεί στο τραμπολίνο.

Η ιστορία: Το τραμπολίνο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1930 στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις ΗΠΑ. Στη σύγχρονη μορφή του αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την προπόνηση των αθλητών και την εκπαίδευση των αστροναυτών και των ακροβατών. Το 1964 το τραμπολίνο αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο επίσημο άθλημα και το γεγονός αυτό επισφραγίστηκε με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τραμπολίνου, ενώ αργότερα διοργανώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Σήμερα ανήκει στην κατηγορία της Γυμναστικής μαζί με την Καλλιτεχνική(Ενόργανη) και τη Ρυθμική. Στην Ελλάδα το τραμπολίνο εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’90, για να διοργανωθεί το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1998.

Η εκτέλεση: Στον χώρο υπάρχουν δύο τραμπολίνα, διαστάσεων 5.05 μήκος, 2.91ω πλάτος και 1.155 ύψος ,το ένα δίπλα στο άλλο, έχοντας μεταξύ τους δύο μέτρα απόσταση. Αμφότερα βρίσκονται 10 μέτρα από τον πάγκο των κριτών.

Οι γυμναστές εκτελούν μια σειρά 10 ασκήσεων δεξιότητας που περιλαμβάνουν μονές, διπλές και τριπλές κωλοτούμπες με ή χωρίς περιστροφές. Στο τραμπολίνο απαιτείται τεχνική ακρίβεια, καθώς και απόλυτος έλεγχος των κινήσεων του σώματος.

Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες υπάρχει ο προκριματικός και ο τελικός γύρος.

Στον προκριματικό οι αθλητές παρουσιάζουν δύο προγράμματα, ένα υποχρεωτικό και ένα προαιρετικό και βαθμολογούνται ανάλογα με τη δυσκολία, την απλότητα και την εκτέλεση κάθε άσκησης.

Οι οκτώ αθλητές, που έχουν συγκεντρώσει την καλύτερη βαθμολογία, περνούν στον τελικό όπου και έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν ένα πρόγραμμα, στο οποίο μπορούν να επιλέξουν τη δική τους χορογραφία και να ορίσουν το βαθμό δυσκολίας που επιθυμούν.

Η βαθμολόγηση: Έντεκα κριτές παρακολουθούν το πρόγραμμα του κάθε αθλητή και βαθμολογούν ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων, την εκτέλεσή τους και το χρόνο που ίπτανται οι γυμναστές. Η εκτέλεση πρέπει να αγγίζει το τέλειο και μεγάλη έμφαση δίνεται στην γωνία των άκρων του αθλητή, τη θέση των ποδιών, στις κινήσεις και στην «προσγείωση». Αν κάποιος εκτελέσει ένα «φτωχό» σε ασκήσεις πρόγραμμα θα χάσει βαθμούς, ενώ τιμωρία με μείωση βαθμών απειλεί και τους αθλητές που θα αργήσουν πολύ να ξεκινήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς και στην περίπτωση που θα υποπέσουν σε σημαντικές παραβάσεις, όπως το να προσγειωθούν στο πλαίσιο του τραμπολίνου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube